Fashion designer (Junior stylist)

Wil jij kleding leren ontwerpen, aan de slag gaan met stoffen, kleuren en fournituren en vind je het leuk om op de computer te werken? Dan is de opleiding Fashion designer zeker iets voor jou! Je wordt opgeleid tot assistent van de (hoofd)modeontwerper en samen met jouw team ga je kledingcollecties ontwerpen en uitwerken.

De opleiding wordt nu gegeven op de Sportlaan en gaat in augustus 2021 verhuizen naar de Haastrechtstraat. Wil je graag een rondleiding? Meld je dan aan voor een rondleiding op de Sportlaan.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Fashion designer volg je via de beroepsopleidende leerweg (bol). De opleiding duurt drie jaar. Het is een kleinschalige modeopleiding waarbij je les krijgt van enthousiaste vakdocenten. Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Deze ondersteunt je bij het volgen van de opleiding.

Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding ga je trend- en doelgroeponderzoek doen en ontwerpschetsen maken. Om jouw ideeën beeldend te maken, maak je op papier en digitaal collages. Daarnaast zoek jij de beste en mooiste stoffen, kleuren en fournituren uit en die verwerk je in een collectievoorstel. Tijdens de opleiding leer je schetsen. Op de computer maak je van je schetsen technische tekeningen. Ook ga je op de computer productspecificaties en stylesheets (tekeningen van kleding met informatie over de afmetingen, kleuren, enz.) maken. Dit samen vormt een productiepakket dat de fabrikant gebruikt om de kleding te kunnen maken. Tijdens het ontwerp- en uitwerkproces werk je veel met programma’s zoals Photoshop, InDesign en Illustrator.

De collecties die jij samen met collega’s ontwerpt, worden vaak in het buitenland gemaakt. Eerst wordt er een voorbeeld (sample) gemaakt van de collectie. Jij bent verantwoordelijk voor het beoordelen van zo’n sample. Dit betekent dat je kijkt of de kledingstukken gemaakt zijn volgens de tekeningen en of de collectie precies zo geworden is zoals jij en je collega’s bedacht hadden. Wanneer dit niet geval is, pas je het aan.

Welke vakken ga je volgen?
Je leert collecties ontwikkelen met behulp van vakken als modegeschiedenis, tekenen, concept en INTOP (integrale opdracht). Daarnaast leer je bij vakken als textielwarenkennis en productie alles over stoffen, fournituren, kleuren en het productieproces van kleding. Bij het vak presentatie leer je hoe je jezelf, maar ook jouw ideeën en producten met behulp van digitale programma’s, het beste kunt presenteren. Er zijn ook vakken die je mag kiezen en die noemen we keuzedelen. Voorbeelden zijn duurzaamheid in de modebranche, doorstroom hbo en artwork & dessins. Uiteraard volg je ook de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap en studieloopbaanbegeleiding.

Groepsprojecten en zelfstandige opdrachten
De ene keer werk je in groepjes en op andere momenten voer je zelfstandig onderzoeken uit. Zo doe je onderzoek naar trends, kleuren en doelgroepen. Je bevindingen werk je uit in een collectievoorstel. Dit voorstel presenteer je aan je medestudenten en de docenten.

Stage lopen bij een modebedrijf
Ieder jaar loop je tien tot vijftien weken stage bij een modebedrijf. In de regio Rotterdam bevinden zich tal van modebedrijven. Je kunt ook kiezen voor een stage in het buitenland.

Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je gaat als fashion designer aan de slag op een styling- of ontwerpafdeling. Dit kan bij een groot of klein kledingmerk zijn. Je voert opdrachten uit voor de hoofdontwerper en assisteert bij de ontwikkeling en uitwerking van een kledingcollectie.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je bent creatief en je vindt het leuk om (mode)trends en ontwikkelingen op de voet te volgen. Uiteraard hoef je geen ervaring te hebben met tekenen en werken met digitale programma’s. Dat leer je namelijk tijdens de opleiding. Je bent in staat om commercieel te denken, want jouw ideeën moet je vertalen in een collectie die mensen willen kopen. Je staat open voor feedback en je kunt nauwkeurig en geordend werken. Je werkt vaak met deadlines. Dat betekent dat je ook stressbestendig moet zijn. Ook moet je het leuk vinden om veel op de computer te werken en om in teamverband te werken aan verschillende opdrachten.

 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 300 euro voor (leerwerk)boeken, leermiddelen en licenties.
Om de opleiding te kunnen volgen heb je ook een eigen laptop nodig. Voor de aanschaf van een laptop ben je ongeveer 450 euro kwijt.

Vrijwillige kosten
Voor de huur van een kluisje betaal je 10 euro borg. Voor de aanschaf van extra materialen betaal je ongeveer 50 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

 • Voorlichtingsbijeenkomst: voorlichting over het beroep en de opleiding;

 • Intakeopdrachten: kennismaken met de opleiding en het werkveld;

 • Intakegesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Waar ga je stage lopen en werken?
Je gaat aan de slag op de ontwerp-/stylingafdeling van een modebedrijf. Bijvoorbeeld bij een groot bedrijf zoals G-STAR of een ontwerper als Claes Iversen. Je werkt dan samen met een (hoofd)ontwerper of in een team.

Kijk voor stageplaatsen op stagemarkt.nl

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Tijdens de opleiding bouw je een portfolio op. Dit portfolio komt goed van pas als je je aan wilt melden bij een hbo-modeopleiding van bijvoorbeeld het AMFI in Amsterdam en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Je wordt dan opgeleid tot bijvoorbeeld (hoofd)ontwerper of manager in de mode. 

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je graag in de mode werken, maar is de opleiding Fashion designer toch niet helemaal wat je zoekt? Dan past de opleiding tot Fashion tailor misschien beter bij je of denk eens aan Theatervormgever.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25687
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021