Meer info over de opleiding
Dans
Tijdens de opleiding vergroot je je vaardigheid in verschillende dansstijlen zodat je die toe kan passen in de beroepspraktijk. Je krijgt les en begeleiding van vakdocenten die zijn afgestudeerd als dansdocent of afkomstig zijn uit de danswereld.
De basisvakken zijn urban, hiphop, jazz, algemene danstechniek en modern. Bootcamp, introductiekamp, podiumpresentaties en gastworkshops maken deel uit van het onderwijsprogramma.
Combinatiegroep
Je start de opleiding in een combinatiegroep niveau 3 en niveau 4. Aan de hand van je studieresultaten wordt er in de loop van leerjaar 1 of 2 bepaald of je het verdere traject op niveau 3 of 4 gaat doen.
Volg je de opleiding op niveau 4, dan ga je je vaardigheden op het gebied van lesgeven en het organiseren van evenementen verdiepen en verbreden. Na het behalen van het niveau 4 diploma, kun je doorstromen naar het hbo.
Didactiek en methodiek
Naast het vergroten van je dansvaardigheid, leer je hoe je op een gestructureerde manier danslessen kan geven. Hier wordt aan gewerkt tijdens de didactiek- en methodieklessen, zodat je na je studie op een verantwoorde wijze lessenreeksen kunt geven en workshops kunt verzorgen. Je leert choreograferen en het organiseren van allerlei dansprojecten zoals voorstellingen, wedstrijden en evenementen.
Theorie
Tijdens de theorielessen leer je de achtergronden van het les geven, het begeleiden van verschillende doelgroepen, hoe het menselijk lichaam functioneert, kennis over menselijk gedrag, trainingsleer en ehbo. Naast vakken als loopbaan & burgerschap staan ook Nederlands, Engels en rekenen op het rooster.
Ondernemerschap
Je loopbaan als dansinstructeur wordt niet alleen bepaald door je lesgevende kwaliteiten en je dansvaardigheid. Het is van belang dat je je weet te presenteren als professional in het zeer brede werkveld van de dans. Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan ondernemerschap en de manier waarop jij je kwaliteiten als dansinstructeur kan inzetten in het werkveld.
Studieloopbaanbegeleiding
Tijdens de opleiding wordt jouw ontwikkeling gemonitord in de vorm van studieloopbaanbegeleiding (slb). Elke klas heeft hiervoor een eigen begeleider. Je ontwikkeling leg je gedurende de opleiding vast in een portfolio.
Bpv
De bpv (beroepspraktijkvorming oftewel stage) vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Vanaf het eerste leerjaar loop je mee in een organisatie binnen de danswereld zoals een dansschool of een fitnessbedrijf. In het tweede en derde jaar wordt de bpv uitgebreid zodat je veel praktijkervaring opdoet in verschillende bedrijven, zoals een culturele instelling of een bso, en leert omgaan met diverse doelgroepen. Tijdens stages maak je kennis met het veelzijdige beroep van dansinstructeur. Je geeft danslessen of workshops maar gaat ook aan de slag met het maken en uitvoeren van voorstellingen en dansprojecten.
Examen
Het examen bestaat uit diverse proeven van bekwaamheid. In deze proeven laat je zien dat je dansles kunt geven, dansprojecten kunt organiseren en begeleiden, en verdere werkzaamheden kunt verrichten die binnen een organisatie voorkomen zoals het zorgdragen voor veiligheid, promotie en materiaalonderhoud. Daarnaast sluit je loopbaan & burgerschap en Engels af en doe je mee aan de landelijke examens voor Nederlands en rekenen.
Sluit