mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Philippe Galerne Patisserie
Studenten met groot chocolade ei
Bakkerij Vreugdenhil 1
Student

Patissier

Ben je afgestudeerd als zelfstandig werkend (banket)bakker? Wil je graag bijzondere specialiteiten creëren en heb je hart voor je werk? Dan is de opleiding Patissier iets voor jou. Deze opleiding is een specialisatie. In een jaar tijd leer je bij ons om de meest heerlijke gebakcreaties en chocoladeproducten te maken.

Kies je voor een bakkersopleiding? Dan volg je je opleiding in een splinternieuwe en hypermoderne opleidingsbakkerij in Vlaardingen: de Bakery Innovation Academy. De Bakery Innovation Academy is onderdeel van de Food Innovation Academy (FIA). Hier werken bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen om de foodsector blijvend te kunnen voeden met vakmensen, kennis en innovaties. Het is dé plek waar de bakkers van de toekomst worden opgeleid!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als patissier ben je gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige banketproducten. Een belangrijk onderdeel van je werk is het ontwikkelen van nieuwe recepten. Hiervoor experimenteer je met ingrediënten, bereidingstechnieken, werkwijzen en apparatuur.

Gedurende de éénjarige opleiding Patissier ga je een dag in de week naar school voor de vaktheorie en praktijklessen. Regelmatig wordt er een workshop georganiseerd door een toonaangevende patissier of expert op dit gebied. De resterende dagen doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Hier werk je mee in het team en leer je de fijne kneepjes van het vak.

Vaklessen en algemene lessen
Tijdens de opleiding Patissier kom je naar school om lessen te volgen. Hier vergroot je je vakkennis en vaardigheden op het gebied van patisserie. Deze vaktechnische vakken zijn gericht op taarten/gebak, desserts, luxe koeken en stukwerk, chocolade, ijs en andere specialiteiten. Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap.

Je stage en begeleiding
In het leerbedrijf werk je aan praktijkopdrachten die aansluiten bij de praktijkvakken die je op school hebt geleerd. Het is de bedoeling dat je alle opdrachten uitvoert en deze laat aftekenen door je stagebegeleider van het leerbedrijf. Tijdens je werk krijg je ook nog begeleiding van een bpv-begeleider van school. Hij of zij is je aanspreekpunt en volgt jouw ontwikkeling in het leerbedrijf. Op afgesproken momenten overleg je met hem of haar over je voortgang. Zo houden jullie samen in de gaten of je nog op schema ligt.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als patissier ben je creatief bezig met het maken van allerlei soorten exclusieve banketproducten, zoals luxe taarten, gebak, chocoladefiguren, bonbons, maar ook het maken van showstukken van chocolade of suikerwerk. Je leert in te spelen op feestdagen, speciale gebeurtenissen, thema’s en wensen van de klant. Met dit diploma onderscheid je jezelf als bakker.

Je kunt aan de slag bij een ambachtelijke banketbakkerij, luxe patisserie of bij een patisserieafdeling van een restaurant of hotel. Verder kun je ook aan het werk op evenementen, buffetten en themafeesten.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een specialistenopleiding (niveau 4) starten als je een diploma hebt voor een vakopleiding (niveau 3) voor hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als patissier ben je creatief en innoverend. Je vindt het leuk om allerlei soorten creaties en specialiteiten te ontwerpen en te maken. Daarbij werk je zeer nauwkeurig, zorgvuldig en hygiënisch.
Je hebt een commerciële instelling en je kunt ook goed inspelen op de wensen van de klant. Deze wensen vertaal je weer naar een mooie en lekkere creatie.

In het patissiervak krijg je vaak te maken met onregelmatige werktijden. Je beschikt daarom over een flexibele instelling en vindt het geen probleem om eens langer door te werken. Daarnaast ben je bij je vak betrokken. Je houdt de trends goed bij en je laat je hierdoor inspireren bij het ontwikkelen en maken van nieuwe patisserieproducten.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 654,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 150 euro aan boeken.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Als jij de bbl-opleiding Patissier wilt volgen dan heb je een arbeidscontract van minimaal 23 uur per week nodig. Dit regel je zelf bij een erkend leerbedrijf.

Ben je op zoek naar een erkend leerbedrijf? Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerbedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je je vakkennis nog verder uitbreiden?
Dan kun je diverse aanvullende cursussen volgen, zoals vaktechnische- of managementcursussen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ligt je hart toch meer bij de horeca? Kijk dan eens bij de verschillende horeca-opleidingen die Albeda Horecacollege aanbiedt.
Wil je graag patissier worden, maar heb je niet de juiste vooropleiding? Kies dan voor de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker op niveau 3. Deze opleiding wordt in een bbl- en bol-variant aangeboden.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25797
Niveau
niveau 4
Traject
bbl
Duur bbl
1 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo