mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Twee studenten achter beeldscherm

Business administration & control specialist

Cijfers zijn voor veel mensen abracadabra, maar niet voor jou! Sterker nog: jij bent hiervoor gemaakt. Als business administration & control specialist leer jij alle ins en outs over de boekhouding en de financiële administratie van een bedrijf. Daarbij leren we jou ook om goed om te gaan met automatisering en digitalisering. Je krijgt inzicht in boekhouden en fiscale regelingen en houdt zo overzicht op de gehele administratie. Word jij de professional die afdelingen financieel advies kan geven? Volg je opleiding bij Albeda!

Kijk in deze film hoe de studenten van de opleiding meedoen aan Finance Day. Dit is een simulatie om het geleerde in de praktijk te brengen.

21-plus route (volwassen)
Ben je 21 jaar of ouder en wil jij een opleiding volgen en zelf kunnen kiezen hoe? Lessen afgewisseld met stageperioden, lessen en stage naast elkaar, eerst veel lessen en later stage? Kijk dan bij 'meer info over de opleiding' voor meer informatie.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je leert binnen de opleiding Business administration & control specialist alles over het perfect bijhouden van financiële administraties, het maken van rapportages en het controleren en goedkeuren van facturen. Je gaat werken met balansen, grootboeken en begrotingen. Een goede business administration & control specialist heeft oog voor details, werkt nauwkeurig en is zelfstandig. Ook werken we aan je sociale en communicatieve vaardigheden, die heb je namelijk nodig om goed te kunnen samenwerken. Maar dat is nog niet alles, ook leer je:

 • Het controleren en innen van facturen.
 • Omgaan met geautomatiseerde financiële systemen.
 • Adviseren over cijfers binnen een bedrijf.
 • Financiële rapportages presenteren.
 • Alles over bedrijfseconomie zoals afschrijven, budgetteren, jaarverslaggeving, financieringsvormen en kostprijsberekeningen.
 • Belastingrecht en vermogensrecht en de fiscale gevolgen van boekingen.

Word de beste!  
Als student bij Albeda College Economie & Ondernemen brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Hiermee komen kennis, ervaring en je beroepshouding direct samen. Daarmee word je volgens ons de allerbeste! Los daarvan loop je ook stage.

Stage 
Tijdens je opleiding volg je uiteraard ook een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

21 plus route
Ben je 21 jaar of ouder en wil jij een opleiding volgen en zelf kunnen kiezen hoe? Lessen afgewisseld met stageperioden, lessen en stage naast elkaar, eerst veel lessen en later stage?

De eerste 18 weken van de opleiding ga je twee dagen naar school. Daarnaast kun je kiezen: direct beginnen met stage of een extra dag naar school. Er zijn ook thuiswerkmomenten waarbij je online vragen kunt stellen aan jouw docenten. Na die 18 weken kun je kiezen voor extra stage en minder school (minimaal 1 dag) of juist meer school.

De lessen bestaan uit een mix van theorie, praktijkgerichte opdrachten en onlinemomenten. Aan het eind van de opleiding heb je minimaal 1200 uur stagegelopen en ben je helemaal klaar voor de praktijk.

In een persoonlijk gesprek bepalen we de beste route voor jou!

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in de praktijk.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’. 

MBO Westland (Naaldwijk)
De opleiding Business Administration & Control specialist wordt in Naaldwijk aangeboden in de MBO Westland Business Academy. Bij de Business Academy volg je dan eerst het basisjaar Business Services. Daarna kun je in leerjaar 2 doorstuderen in de opleidingsrichting Business Administration & Control. Je hebt in leerjaar 1 ook de mogelijkheid om over te stappen naar de opleidingsrichting Office & Management. De opleidingen van de MBO Westland Business Academy volg je in het inspirerende gebouw van het World Horti Center. Een bloeiende campus waar onderwijs en bedrijfsleven samen werken aan de uitdagingen en kansen van het Westland en omgeving.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als business administration & control specialist ga je aan de slag op de financiële afdeling binnen een bedrijf. Je houdt je bezig met de administratie van de organisatie. Daar komt heel wat bij kijken, want elk bedrijf heeft een andere financiële administratie. Zo zorg je bijvoorbeeld voor een goede verwerking van inkomende en uitgaande facturen. Daarnaast bekijk je hoe het er voor staat met budgetten, voorraden en uren. Elke maand, kwartaal en jaar stel je rapportages op en presenteert deze aan de directie van het bedrijf. Je geeft daarbij aan of er sprake is van positieve of negatieve cijfers. Daarnaast hou je je bezig met belastingtechnische zaken, zoals inkomstenbelasting en loonheffing. Je berekent hoeveel er precies afgedragen moet worden en zorgt dat dit gebeurt. Je bent in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken en de administratie van het bedrijf op orde te houden.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden heb je nodig?

Welke vaardigheden heb je nodig?

Jij houdt je hoofd erbij en stelt je dienstverlenend op, zelfs in een chaotische situatie. Je vindt het leuk om de administratie van een bedrijf onder handen te nemen. Als business administration & control specialist stel jij orde op zaken! In dit beroep zijn de volgende vaardigheden en eigenschappen belangrijk:

 • Interesse in boekhouden.
 • Je werkt graag met cijfers.
 • Gegevens verzamelen en verwerken vind je leuk.
 • Je werkt graag systematisch en nauwkeurig.
 • Je werkt graag met tabellen en grafieken.
 • Je bent verantwoordelijk.
 • Je bent klantgericht.
 • Je bent geduldig.
Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaat van je studie betaal je ongeveer tussen € 400 en 530 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Bij elk thema krijg je te maken met gastsprekers uit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken of ga je een opdracht doen bij een van onze leerwerkplaatsen. Je ontwikkelt hiermee ook belangrijke vaardigheden en jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

ik zoek net even iets anders

ik zoek net even iets anders

Zoek je een andere opleiding in de economische sector? Kijk dan eens naar de volgende niveau 4-opleidingen:

Bekijk hier alle andere niveau 4 opleidingen in de zakelijke dienstverlening, commercie of retail.

Heb je al een idee over de richting van de opleiding en wil je je nog verdiepen? Kom dan proefstuderen of meelopen.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25725
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo