mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

foto ter illustratie

Business administration & control specialist

Ben jij op zoek naar een flexibele opleiding waarmee je een baan in de financiële administratie kan combineren met een opleiding én een gezin? Wil je een doorstart van je carrière of jezelf verder ontwikkelen in de financiële administratie? Met de opleiding Business administration & control specialist kun jij je ambities in de financiële administratie waarmaken. In deze opleiding leer je alle ins en outs over boekhouden, fiscale regelingen en de financiële administratie van een bedrijf. Heb jij een talent voor het omgaan met cijfers en administratie? Ben jij daarnaast nauwkeurig en heb je oog voor detail? Word een steengoede business administration & control specialist en volg je opleiding bij Albeda! 

Deze opleiding is geschikt voor diegenen die een flexibele studie naast hun baan willen volgen.

Kijk in deze film hoe de studenten van de opleiding meedoen aan Finance Day. Dit is een simulatie om het geleerde in de praktijk te brengen.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je leert binnen de opleiding Business administration & control specialist alles over het perfect bijhouden van financiële administraties, het maken van rapportages en het controleren en goedkeuren van facturen. Maar dat is nog niet alles, ook leer je:

 • Het controleren en innen van facturen
 • Omgaan met geautomatiseerde financiële systemen.
 • Adviseren over cijfers binnen een bedrijf.
 • Financiële rapportages presenteren
 • Je leert alles over bedrijfseconomie zoals afschrijven, budgetteren, jaarverslaggeving, financieringsvormen en kostprijsberekeningen.
 • Belastingrecht en vermogensrecht en de fiscale gevolgen van boekingen

Word de beste!  
Als student bij Albeda College Economie & Ondernemen brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Hiermee komen kennis, ervaring en je beroepshouding direct samen. Daarmee word je volgens ons de allerbeste! Los daarvan loop je ook stage.

Stage 
Tijdens je opleiding volg je uiteraard ook een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in de praktijk.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Deze opleiding is erg geschikt voor diegenen die een flexibele studie naast hun baan willen volgen. Zo is het mogelijk om je diploma versneld te halen en ook de lesuren zijn flexibel te volgen. Je krijgt intensieve persoonlijke begeleiding van de beste docenten, waardoor jij aan het roer van jouw loopbaan staat!

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Business administration & control specialist verzorg je de boekhouding van een organisatie. Je behandelt zowel inkomende als uitgaande facturen en zorgt dat de administratie op orde is. Daarnaast zorg je ervoor dat het bedrijf het juiste bedrag aan loonheffing en inkomstenbelasting afdraagt aan de Belastingdienst. Je maakt overzichten zodat de directie inzicht heeft in het financiële deel van het bedrijf. Deze overzichten geven ook duidelijkheid over zaken als werkuren en voorraad. Verder behoort het geven van advies tot je werkzaamheden. Aan het eind van een periode (maand, kwartaal en jaar) verzorg je rapportages. Na de opleiding Business administration & control specialist kun je aan de slag op de financiële afdeling van een bedrijf. Je kunt dan denken aan een supermarktketen, advocatenkantoor of hotelketen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Wil je je voor een bbl-opleiding aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, houd dan rekening met:

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. In sommige gevallen betaalt de werkgever deze kosten. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
 • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
 • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
 • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Jij houdt je hoofd erbij en stelt je dienstverlenend op, zelfs in een chaotische situatie. Je vindt het leuk om de administratie van een bedrijf onder handen te nemen. Als business administration & control specialist stel jij orde op zaken! In dit beroep zijn de volgende vaardigheden belangrijk:

 • Interesse in boekhouden
 • Je werkt graag met cijfers
 • Gegevens verzamelen en verwerken vind je leuk
 • Je werkt graag systematisch en nauwkeurig
 • Je werkt graag met tabellen en grafieken
 • Je bent verantwoordelijk
 • Je bent klantgericht
 • Je bent geduldig
Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 654,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste studiejaar betaal je ongeveer € 340 aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De leermiddelen voor de keuzedelen van deze opleiding zijn kosteloos. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Daarnaast krijg je gerichte opdrachten rondom dat thema, die je uitvoert in je leerbedrijf. Je ontwikkelt hiermee ook jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Leren kan overal!
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Zowel vanuit je leerbedrijf als de klas doe je nieuwe kennis en inzichten op. Ook leer je vanuit huis (digitaal), waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je vanuit je leerbedrijf sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Business administration & control specialist kun je doorstromen naar de hbo-opleidingen Bedrijfsadministratie en Accountancy. Daarnaast kun je ook kiezen voor de 2-jarige associate opleiding, eveneens op hbo-niveau.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een andere opleiding die raakvlakken heeft met de opleiding Business administration & control specialist? Kijk eens naar één van de volgende niveau 4-opleidingen:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25725
Niveau
niveau 4
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo