Luchtvaartdienstverlener

Keuzegids Mbo topleiding 2018Droom je van een baan in de internationale wereld van de luchtvaart? Vind je het fantastisch om rond te lopen op een vliegveld of om te vliegen? Kun jij goed communiceren en ben je representatief en dienstverlenend ingesteld? Dan is de opleiding Luchtvaartdienstverlening aan Albeda Rotterdam The Hague Airport College echt iets voor jou.
Tijdens deze bol-opleiding op niveau 4 word je, afhankelijk van je vooropleiding, in 3 jaar opgeleid tot een enthousiaste, gastvrije grondsteward(ess) of steward(ess).

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Deze driejarige opleiding leidt je op tot luchtvaardienstverlener. Je volgt de opleiding Luchtvaartdienstverlener via de beroepsopleidende leerweg. Hierbij ga je voltijd naar school en loop je meerdere periodes stage. Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

Praktijkles in het Aviation Training Centre
De opleiding Luchtvaartdienstverlener is erg praktijkgericht. Je leert vooral door te doen. De praktijklessen worden gegeven in ons unieke Aviation Training Centre. Hier maak je kennis met de verschillende onderdelen van het vak van luchtvaartdienstverlener. Je leert passagiers te begeleiden voor, tijdens en na hun vlucht, je oefent met verschillende inchecksystemen en hoe je moet omgaan met agressieve of dronken passagiers. Verder leer je hoe je informatie aan passagiers kunt geven en wat je moet doen in noodsituaties, zoals een brand of bommelding. De veiligheidsprocedures aan boord vormen een belangrijk onderdeel van deze opleiding.

Unieke locatie
In 2019 openen we onze nieuwe leslocatie op Rotterdam The Hague Airport. Dan loop jij vanaf het begin van je opleiding rond in de dynamische wereld van de luchtvaart.

Praktijklessen in het Engels volgen
Je kunt ervoor kiezen om de praktijklessen in het Engels te volgen. Bij het afronden van je opleiding ontvang je dan een verklaring dat je je praktijklessen in het Engels hebt gevolgd. Door het hoge niveau Engels vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Algemene vakken en één extra moderne vreemde taal
De theorievakken worden zo veel mogelijk aangeboden tijdens de praktijklessen. Je kunt de geleerde theorie dus direct in de praktijk brengen. Naast de beroepsgerichte lessen, krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, Spaans, rekenen en loopbaan & burgerschap. Verder krijg je een aantal basisvakken om je vakkennis te vergroten. Dit zijn vakken als omgaan met culturen, algemene luchtvaartkennis en topografie. Daarnaast kun je als keuzedeel het vak Duits volgen.

Excursies
Tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlener neem je deel aan diverse projecten. Zo bezoek je verschillende luchthavens, krijg je training in firefighten en volg je sollicitatietrainingen. Ook kun je een talenreis maken naar het buitenland.

Stagelopen
Om nog meer praktijkervaring op te doen, loop je tijdens de opleiding meerdere keren stage (bpv). Zo volg je een stage in een internationale leeromgeving in het binnen- of buitenland en een stage in de luchtvaart. Dit is een stage in de cabine of op de grond. Je kunt er ook voor kiezen om beide stages in de luchtvaart te volgen. In het eerste jaar lopen alle studenten op Schiphol stage. In het derde leerjaar bepaalt de opleiding waar je jouw kwalificerende stage gaat lopen.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met een afgeronde opleiding Luchtvaardienstverlener niveau 4, kun je aan het werk als steward(ess) of grondsteward(ess) bij een luchtvaartmaatschappij. Als steward(ess) of grondsteward(ess) ben je verantwoordelijk voor een correcte, snelle en veilige doorstroom van de passagiers en hun bagage. Hierbij controleer je de reisdocumenten en je handelt het inchecken af. Op de luchthaven en aan boord van het vliegtuig bereid je de vlucht voor. Aan boord van het vliegtuig zorg je ervoor dat de passagiers een aangename vlucht hebben en dat het ze aan niets ontbreekt.

Naast een baan als luchtvaartdienstverlener, kun je ook aan het werk als informatiemedewerker bij een ander bedrijf op de luchthaven. Verder behoren andere functies, zoals gastheer of gastvrouw, communicatiemedewerker of receptioniste ook tot de mogelijkheden.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

 

 

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als luchtvaardienstverlener werk je dagelijks met mensen uit verschillende landen. Het is dan ook een vereiste dat je een aantal moderne talen vloeiend spreekt. Verder ben je enthousiast en heb je oog voor de passagiers. Je kunt passagiers die een bijzondere service nodig hebben op een correcte wijze begeleiden. Je bent stressbestendig en kunt problemen met bijvoorbeeld zoekgeraakte bagage afhandelen.

Als luchtvaardienstverlener werk je op ongewone tijden. Je bent dan ook flexibel en vindt het geen probleem om ’s nachts, ’s avonds of heel vroeg in de morgen te werken. Daarnaast vind je het leuk om procedures op te volgen en kun je goed omgaan met regels en voorschriften. Je bent zeer gedisciplineerd en gemotiveerd. Natuurlijk heb je een klik met de luchtvaart.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1155,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 670 euro aan een uniform, boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan excursies betaal je ongeveer 500 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2019/2020 zijn dat 196 plaatsen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs. Als je je aanmeldt en de opleiding is vol, overleggen we met jou welke andere opleiding bij je past. Bij aanmelding uiterlijk 1 april geldt, voor opleidingen zonder numerus fixus, dat je recht op toelating hebt als je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen en je deelneemt aan de verplichte intake-activiteiten.

Na je aanmelding krijg je bericht of je kunt deelnemen aan de intake-activiteiten. Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding, is het verplicht om hieraan deel te nemen.

Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

De opleiding Luchtvaartdienstverlener heeft een aantal aanvullende eisen, namelijk:

 • Lengte tussen de 1.58 en 1.90 meter
 • Een goede lichamelijke conditie
 • Bepaling gewicht en BMI
 • Zwemdiploma A
 • Sterkte bril/contactlezen maximaal tussen -5 en +5*
 • Geen (ge)hoorproblemen volgens luchtvaartstandaard*

 *Hiervoor dien je een doktersverklaring aan te leveren dat je voldoet aan de eisen.

Toelating op basis van bovenstaande eisen geldt voor de reguliere opleiding in de Nederlandse taal. De tweetalige opleiding is een maatwerktraject. Hhiervoor geldt dat in de intakeprocedure wordt gekeken of de Engelstalige opleiding bij jou past.

Tevens stelt het bedrijfsleven eisen aan het personeel, en daarmee ook aan stagiairs. Alleen wanneer je ook voldoet aan deze eisen is het mogelijk een diploma MBO4 Luchtvaartdienstverlener te behalen:

 • Geen strafblad in verband met de verklaring geen bezwaar burgerluchtvaart
 • Geen zichtbare tatoeages en/of piercings
 • Positieve uitslag van de medische keuring

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intakeactiviteiten.

Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat jij het goede emailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kan komen, meld je je af.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Elk leerjaar volg je een stage voor een aantal weken of maanden. Dit zijn de volgende stageblokken:

Eerste leerjaar:
Stage van acht weken bij Axxicom Airport Caddy op Schiphol.

Tweede leerjaar
Stage van vijf maanden in een internationale leeromgeving in het binnen- of buitenland bij een erkend leerbedrijf. Tevens heb je de mogelijkheid om een luchtvaartstage te lopen.

Derde leerjaar
Luchtvaartstage van vijf maanden op een luchthaven of in de cabine.
Wij werken samen met KLM, TUIfly, Transavia, Menzies Aviation, Axxicom Airport Caddy, Aviapartner en Swissport.

Begeleiding van een stage-begeleider
Tijdens je stage krijg je begeleiding van een schoolbegeleider van de opleiding. Je schoolbegeleider is je vaste aanspreekpunt en hij of zij volgt jouw ontwikkeling bij het stagebedrijf.

Op stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerbedrijven.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt denken aan:

 • Personeel en arbeid
 • Rechten
 • Communicatie
 • Vrijetijdsmanagement

Je kunt ook doorstromen naar een andere hbo-opleiding.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is de opleiding Luchtvaartdienstverlener toch niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij de opleidingen: Travel & hospitality of Leisure & hospitality.

Aanmelden

Crebo
25363
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019