mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Man in barbierstoel bij de barbier
Handen van een kapper breng het haar van een man in model
Een kapper wast het haar van een man
De kin van een man wordt ingezeept door een barbier

Hairstylist heer/barbier

Is het jouw droom om in een kapsalon te werken? Dan past onze opleiding Hairstylist heer/barbier perfect bij je! Als je kiest voor de opleiding Hairstylist heer/barbier bij Albeda Beauty & Fashioncollege, heb je de mogelijkheid om stage te lopen en trainingen te volgen in het buitenland. Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag en visagie op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Eens in de vier jaar doet de Inspectie van het Onderwijs uitgebreid onderzoek bij ieder bestuur en zijn opleidingen. Recent heeft dit onderzoek bij de opleiding Allround kapper (nu de opleiding Hairstylist heer/barbier) plaatsgevonden en het resultaat is ronduit fantastisch. Met recht mogen we trots zijn op de beoordeling van de Inspectie over onze opleiding, deze is namelijk met goed beoordeeld! 

De Inspectie vond de volgende punten opvallend goed aan de opleiding Allround kapper:
- De ontwikkeling van de student staat centraal, doordat de student zelf de regie heeft over de opleiding en invulling kan geven aan gepersonaliseerd leren.
- De begeleiding is bovendien gericht op zowel de persoonlijke ontwikkeling, de ontwikkeling van beroepscompetenties, als op volwaardige deelname aan de samenleving.
- Studenten ervaren een open en veilige leeromgeving.
- Het team geeft effectief vorm aan haar eigen ambitie door te leren van elkaar en van inzichten vanuit de wetenschap.
- De opleiding heeft oud-studenten (alumni) goed in beeld. Het team weet waar studenten terecht komen na hun opleiding en onderhoudt contact met hen.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze opleiding krijg je twee jaar les op school en op je bpv-bedrijf, afhankelijk van je studievoortgang. De geleerde kappersvaardigheden breng je in de praktijk tijdens je stage. Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider toegewezen. Hij of zij ondersteunt je, geeft praktijklessen en begeleidt je tijdens je stage.

Praktijklessen en keuzedelen
Je krijgt vooral veel praktijklessen op de leslocatie en doet ervaring op in de schoolsalon. Hier leer je alle vaardigheden die je nodig hebt bij het uitoefenen van je toekomstige beroep als hairstylist/barbier. Ook geven we veel aandacht aan jouw softe skills, zoals houding, gedrag, motivatie en ambitie. De praktijkoefeningen, zoals haren wassen, knippen en kleuren, oefen je regelmatig op modellen. Door het volgen van de praktijklessen en het oefenen tijdens je stage word je goed voorbereid op het echte werk van een hairstylist/barbier.

Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door het volgen van keuzedelen, zoals visagie, klantcontact & verkoop, duurzaamheid, imagestyling, ondernemend gedrag en ict-vaardigheden. Naast praktijklessen en vaktheorie krijg je algemene lessen zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Stage lopen
Gedurende de opleiding loop je elk jaar stage in een erkende kapsalon. Vanaf de start van je opleiding  ga je twee dagen per week stage lopen. Je mag zelf op zoek naar een stageplek en de opleiding helpt je hier actief bij.

Als je je stages goed hebt doorlopen en voor alle examens een voldoende hebt gehaald, ben je klaar voor het echte werk. Je kunt dan aan de slag als hairstylist. Wil je zo goed mogelijk worden in het kappersvak, dan is doorstromen naar niveau 4 zeker iets voor jou.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als hairstylist heer/barbier werk je in een kapsalon of ga je als zzp'er aan de slag. Sommige hairstylisten zijn werkzaam in een kapsalon van een beautycenter of ze werken achter de schermen van het theater of de televisie of als barbier. Met een goede basis kan een hairstylist alle kanten op.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als hairstylist/barbier werk je dagelijks met verschillende typen mensen. Het is dan ook belangrijk dat je sociaal en creatief bent en een dienstverlenende, klantvriendelijke instelling hebt. Je vindt het leuk om zelfstandig te werken, maar werkt ook graag met een team samen. Ben je ambitieus en wil je alles leren over het kappersvak dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na het volgen van de opleiding beschik je over voldoende kappersvaardigheden en productkennis om een behandeling helemaal zelfstandig uit te voeren. Je weet alles over haarverzorging. Zo weet je precies welke techniek, apparatuur en producten je moet toepassen bij een bepaald haartype en wens van de klant. Hierdoor zorg je voor een optimaal resultaat en is de klant tevreden. Ook bezit je voldoende commerciële en sociale vaardigheden om klanten te adviseren. Je hebt geleerd om tijdens je werkzaamheden als hairstylist oog te hebben voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit, je werkt ergonomisch en milieubewust. 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 620 euro voor een laptop, licenties, beroepsgerichte leermiddelen, boeken en online lesmethodes, werkkleding en borg kluisje. In het bedrag zijn de keuzedelen niet opgenomen, omdat deze per keuzedeel verschillend zijn en varieren tussen de 15 en 180 euro. Gedurende de opleiding zal je tijdig geinformeerd worden over de kosten van deze keuzedelen. In dit bedrag is uitgegaan van 400 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je deze niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 525 euro voor praktijkpakket (optioneel, kan ook geleend worden), optionele werkkleding.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: Na ontvangst bevestiging aanmelding,​ ontvang je per e-mail een uitnodiging voor een intakegesprek en informatie over de intakeprocedure.

Om er zeker van te zijn dat deze opleiding goed bij je past adviseren we je om deel te nemen aan een workshop. Je kunt je voor de workshop aanmelden op de website: Proefstuderen en meelopen | Albeda.

De verplichte intake-activiteit bestaat uit:

  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een extra gesprek (verlengde intake) plaatsvinden. 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma voor Hairstylist heer/barbier op niveau 3 hebt behaald, kun je ervoor kiezen om de opleiding Hairstylist dame op niveau 3 te volgen om je vakkennis te verbreden. Je kunt deze opleiding dan verkort volgen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Heb je havo of een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg en wil je meer leren over leidinggeven? Dan kun je ook kiezen voor de opleiding Salonmanager dame op niveau 4.

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist. Of neem contact op met ons Studie info punt voor een studie- of doorstroomadvies.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25643
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus en februari
Opleidingstype
Mbo