mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Student met bakplaat in de handen
Overzichtsfoto FIA
Bakkerij Vreugdenhil
FIA en Amarone

Zelfstandig werkend bakker

Hou jij van de geur van vers brood? Vind je het leuk om mooie taarten te maken? Dan is de opleiding Zelfstandig werkend bakker iets voor jou. Je leert alles over het bakkersvak, van ontwerp en bakproces tot decoratie en garnering. Tijdens de opleiding word je volledig klaargestoomd om als zelfstandig bakker aan de slag te gaan.

Kies je voor een bakkersopleiding? Dan volg je je opleiding in een splinternieuwe en hypermoderne opleidingsbakkerij in Vlaardingen: de Bakery Innovation Academy. De Bakery Innovation Academy is onderdeel van de Food Innovation Academy (FIA). Hier werken bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen om de foodsector blijvend te kunnen voeden met vakmensen, kennis en innovaties. Het is dé plek waar de bakkers van de toekomst worden opgeleid!

Meer info over de opleiding?

Meer info over de opleiding?

Als zelfstandig werkend bakker bak je brood en broodproducten in allerlei soorten. Bij de meeste bakkers vind je tegenwoordig een enorm assortiment. Je gaat elke dag aan de slag om brood en banket te bakken. Zo staat jouw bakkerij of patisserie steeds vol verse producten! Je maakt je bakkerijproducten op ambachtelijke wijze en met verschillende grondstoffen. Je werkt daarbij met moderne apparatuur of je maakt producten met de hand. Je bent creatief en je gebruikt je creatieve ideeën bij het bedenken en maken van vernieuwende specialiteiten. 

Tijdens de opleiding leer je de technieken om zelfstandig kwalitatief hoogwaardige brood- of banketproducten te maken. De opleiding is praktisch ingericht. Je leert door zelf aan de slag te gaan met leuke opdrachten. Je leert taarten en koekjes te bakken. Ook leer je bijzondere dingen voor bijvoorbeeld een bruiloft te maken. We besteden veel aandacht aan beroepshouding, bedrijfshygiëne, werken in een team en persoonlijke hygiëne. Je volgt vakken als vakleer, Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Tijdens je studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij helpt je ook als je problemen hebt tijdens je opleiding.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Zelfstandig werkend bakker ben je allround inzetbaar en en werk je in de ambachtelijke brood- en banketbakkerij. Je maakt luxe taarten, bonbons, gebak, chocoladefiguren en broodproducten.

Soms moet je de kwaliteit van ingrediënten controleren. Alleen op deze manier kom je tot de mooiste producten. Zelfstandig leer je hoe je bakkerijproducten maakt, ontwerpt, garneert en decoreert. Zo kun je echt uitpakken bij speciale gelegenheden.

Een zelfstandig werkend bakker is naast de productie ook verantwoordelijk voor de voorraad. Je krijgt de verantwoordelijkheid over het bestellen en controleren van de voorraad. Je organiseert en plant jouw werkzaamheden met een leidinggevende. Zo leer je te werken bij een bakkerij of patisserie.

Vind je het niet erg om in de ochtend of nacht te werken? Dan sluit dit vak mooi bij jou aan. Brood wordt vaak 's nachts of 's ochtends vroeg gebakken.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een bakker gaat elke dag aan de slag om brood en banket te bakken. Zo staat jouw patisserie of bakkerij steeds vol verse producten. Je kunt daardoor verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken.

Als zelfstandig werkend bakker wil je creatief zijn. Het maken en bedenken van taarten of gebakjes vind je leuk. Je hebt een passie voor eten. Je vindt het leuk om hiermee te werken.

Bij deze opleiding kun je zowel zelfstandig als in teamverband werken. Door het doen van de opdrachten leer je wat er komt kijken bij dit vak. Tijdens de opleiding Zelfstandig werkend bakker zijn er bepaalde dingen belangrijk. Je moet nauwkeurig, zorgvuldig en hygiënisch werken.

Ook moet je beseffen dat je onregelmatige werktijden hebt. ’s Ochtends of ’s nachts werken is voor bakkers gebruikelijk. Rond de feestdagen is het noodzakelijk om langere werkdagen te draaien. Zo krijg je alles op tijd af.

Wil je jouw vaardigheden verbeteren? Je kunt je tijdens de opleiding verder ontwikkelen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 800 euro aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
De opleiding Zelfstandig werkend bakker biedt extra activiteiten aan. Je kunt mee met reisjes of meedoen aan projecten. Er zijn wel kosten verbonden aan deze activiteiten. Daarom is het niet verplicht om aan de extra’s mee te doen. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Bij de bol-variant van de opleiding Zelfstandig werkend bakker ga je voltijds naar school. Ondertussen loop je meerdere periodes stage om werkervaring op te doen. Deze stageperiodes kennen meestal geen vergoeding.

Je bent zelf verantwoordelijk om een passende stageplaats te vinden bij een erkend leerbedrijf. Kijk voor een overzicht van leerbedrijven bij jou in de buurt op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Behaal je jouw diploma zelfstandig werkend bakker? Dan kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding: Patissier.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Misschien is de opleiding Zelfstandig Werkend Kok iets voor jou?

Sluit

Aanmelden

Crebo
25722
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo

Student vertelt

Alle blogs