mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Albeda-hub Wilhelminapier als leerwerkplaats

De Albeda-hub Wilhelminapier is een leerwerkplaats van Albeda, gevestigd in het Nieuwe Luxor Theater. Het is een bruisende ontmoetingsplaats voor studenten en ondernemers. Hier werken Albeda Travel & Leisure College en Albeda College Economie & Ondernemen samen met het Nieuwe Luxor Theater, LantarenVenster, Cruise Port Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de Port of Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum. De Wilhelminapier is een geweldige plek van Rotterdam waar haven, horeca, ondernemen, wonen en cultuur hand in hand gaan.

Scala aan activiteiten
Studenten krijgen hier opdrachten die normale werknemers ook zouden kunnen krijgen. Zo ontwikkelden ze free walking tours over de pier en volgden ze workshops over veiligheid en hospitality. Zodra de cruiseschepen aanleggen, ontvangen de studenten de passagiers en gaan ze als gids mee op de bus naar de Markthal. Door het zelf ontwikkelen van activiteiten op de Wilhelminapier en dit te combineren met opdrachten uit de praktijk, leren studenten hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Op deze manier krijgt de Wilhelminapier meer betekenis voor bewoners en bezoekers.

“Je leert hoe het later in het echte leven gaat”, zegt de zestienjarige student Shivani. Ze zit met twee medestudenten in een hoekje van het bedrijfsrestaurant te werken aan een nieuwsbrief voor medewerkers van het Nieuwe Luxor. Het is niet haar eerste klus.

De kans om al werkend te leren
Voor de betrokken bedrijven is deze leerwerkplaats een verfrissende manier om het onderwijs en de praktijk bij elkaar te brengen, zegt Mai Elmar, directeur van Cruise Port Rotterdam. “Wij geloven erg in dit soort samenwerkingen. Want het bedrijfsleven heeft de sociaalmaatschappelijke verplichting om tijd, energie en kennis in de toekomst van onze jonge mensen te steken.” Het is volgens haar wel belangrijk dat bedrijven een ‘realistische visie’ op leerwerkplaatsen hebben. “We bieden jonge mensen de kans om al werkende te leren. Daarmee moet je rekening houden in het type opdrachten dat je hun aanbiedt.” Anders gezegd: studenten moeten het aankunnen en ze zijn al helemaal geen ‘gratis’ werknemers. “Het zijn jongeren die de kans moeten krijgen om iets te leren. De return-on-investment zit ‘m dus meer in de lange termijn. We helpen jonge mensen om zich klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.”

De Albeda-hub is er voor bedrijven
In de hub worden de studenten opgeleid tot professional door professionals. Bent u ook benieuwd wat we voor uw onderneming kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons op!
E-mail: [email protected]