mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Vrouwelijke pedicure is bezig met nagels van een voet

Pedicure

Een pijnlijke voet kan echt een belemmering zijn. Als pedicure luister je naar de klachten die mensen hebben en help je mensen bij het oplossen van voetkwalen. Je helpt klanten hun voeten goed te verzorgen, je geeft advies over bijvoorbeeld schoenen of een behandeling en voert behandelingen ook uit. Wil je graag (ook) als pedicure aan de slag? Wil je werken als zelfstandig pedicure, eventueel naast jouw werkzaamheden als (allround) schoonheidsspecialiste of als pedicure in een salon? Dan past deze opleiding bij jou! Je komt vier dagen in de week naar school en doet daarnaast 8 uur per week praktijkervaring op.

Vrijstellingen
Het is mogelijk om vrijstellingen aan te vragen op basis van bijvoorbeeld een diploma (allround) schoonheidsverzorging, verpleegkunde, doktersassistent, tandartsassistent, apothekersassistent of sport- en bewegingscoördinator. In dat geval word je een dag in de week op school verwacht en loop je nog 16 uur per week stage. Tijdens het intakegesprek bespreken we welke vrijstellingen voor jou van toepassing zijn.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je volgt de opleiding Pedicure (voetzorg) in de beroepsopleidende leerweg (bol).

Wat leer je?
De opleiding Pedicure bestaat uit praktijklessen en verschillende theorielessen. Hierbij leer je onder meer hoe je:

  • Een basis pedicurebehandeling uitvoert waarbij je:
    • de behandeling voorbereidt en de cliënt ontvangt,
    • een behandelplan maakt op basis van anamnese en voetonderzoek,
    • de behandeling vervolgens uitvoert. Het kan gaan om relatief simpele behandelingen zoals het verzorgen van nagels, maar het kan ook wat ingewikkelder zijn zoals ingegroeide nagels of kloven en likdoorns behandelen en eelt verwijderen,
    • de cliënt adviseert en de verkoop van producenten/diensten bevordert,
    • de behandeling afrondt en evalueert.

Belangrijk is dat je goed luistert naar de klant en mensen helpt bij het oplossen van hun voetkwalen. Je neemt de pijn weg en adviseert klanten over de verzorging van hun voeten.

  • Je voorbereidt op zelfstandig ondernemerschap waarbij je:
    • een doordacht bedrijfsplan opstelt,
    • kennis hebt van marketing en public relations,
    • de basiskennis hebt van administratie en boekhouden.

Naast de vakgerichte lessen krijg je algemene lessen zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Heb je nog niet voldaan aan de keuzedelenverplichting bij een vorige opleiding, dan dien je alsnog keuzedelen te volgen.

Stage lopen
Praktijkervaring doe je op bij een erkend stagebedrijf. Je volgt een lintstage van 8 uur per week. Dat wil zeggen dat je gedurende het schooljaar elke week 8 uur stage loopt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een goede stageplek. Als je er geen kunt vinden, dan helpt de school je hierbij verder.

Examens en stagebeoordelingen
Je krijgt voor stage een beoordeling waarvoor je een voldoende moet halen. Je rondt je opleiding af met diverse theorie- en praktijkexamens. Je kunt dan aan de slag als pedicure!

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Het merendeel van de pedicures werkt zelfstandig in een eigen praktijk aan huis, zonder personeel. Je kunt echter ook aan het werk in een verzorgingstehuis of je gebruikt de vaardigheden in de (eigen) schoonheidssalon. 

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Ben je reeds in het bezit bent van een diploma (allround) schoonheidsverzorging, verpleegkundige, doktersassistent, apothekersassistent of sport- en bewegingscoördinator, dan kun je vrijstellingen aanvragen. Of je kunt kiezen voor het topjaar Pedicure.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als pedicure ben je de hele dag met mensen bezig. Je vindt het dan ook leuk om met mensen te werken en je beschikt over inlevingsvermogen. Verder ben je cliëntgericht en dienstverlenend. Je voert behandelingen uit gericht op voetzorg. Je bent redelijk perfectionistisch en gaat altijd voor het leveren van kwaliteit. Je wilt dan ook dat je cliënten met een tevreden gevoel bij jou weggaan. Verder heb je een commerciële instelling. Zo voorzie je je cliënten altijd van deskundig advies en informeer je ze over de producten en diensten die je verkoopt. Je bent altijd zeer betrokken bij je vak, leest vakbladen en volgt regelmatig cursussen om je kennis uit te breiden.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor het eerste leerjaar betaal je ongeveer 950 euro voor een laptop, licenties, leermiddelen, schrijfwaren, beschermende kleding, boeken en online methodes voor je vakken en keuzedelen.  In het bedrag van 950 euro is uitgegaan van een bedrag van 400 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. De investering in het eerste jaar is relatief groot, maar nagenoeg alles wordt de gehele opleidingsduur gebruikt..

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Na je aanmelding nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek informeren we je over de opleiding en bespreken we je motivatie voor deze opleiding zodat je uiteindelijk een juiste keuze kunt maken.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je erkende leerbedrijven.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt na de opleiding Pedicure niveau 3 doorstromen naar andere mbo-opleidingen op niveau 4. Je kunt er ook voor kiezen om diverse specialistische cursussen te volgen, zoals een cursus voor medisch pedicure. 

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Spreekt schoonheidsverzorging je toch iets meer aan? Kies dan voor de opleiding Schoonheidsspecialist.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25694
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
1 tot 2 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo