mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Vrouw geeft uitleg aan meerdere mensen aan tafel
Jongens op loopbrug
Twee jongens praten met elkaar

MBO rechten

Kun jij niet tegen onrecht en kom je graag op voor de rechten van een ander? Vind jij klantcontact leuk en is de administratieve afwikkeling voor jou geen probleem? Volg deze opleiding dan bij Albeda. Wij helpen je een goede legal, insurance & HR services specialist te worden!

Heb je de ambitie om binnen drie jaar niet alleen je mbo-diploma te halen, maar ook je propedeuse HBO-rechten? Volg dan de Fast-track Legal. Lees meer hierover bij ‘Meer info over de opleiding' en bekijk de film over dit traject.

De opleiding MBO rechten van Albeda is volgens de Keuzegids mbo 2022 de ‘beste opleiding in de randstad’!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Is de rechtspraak altijd al jouw droom geweest? Deze opleiding helpt jou om hier je werk van te maken. Als legal, insurance & HR services specialist focus jij je op de rechten en plichten van medewerkers binnen een bedrijf. Bijvoorbeeld goede arbeidsomstandigheden en wat er gebeurt als je ineens niet meer kunt werken? Maar ook ben jij de persoon die mensen helpt wettelijk iets te regelen. Denk aan een nieuw paspoort aanvragen, een net behaald rijbewijs, de huwelijksdocumenten voor het verliefde stel of een vergunning voor de uitbouw aan iemands huis. Een goede legal, insurance & HR services specialist maakt gemakkelijk contact met klanten, werkt nauwkeurig, is betrouwbaar en geeft goede juridische adviezen. Als legal, insurance & HR services specialist heb je een verantwoordelijke en afwisselende baan, waarbij je jouw kennis en kunde tot zijn recht kan laten uitvoeren!

Je leert in deze opleiding:

 • Werken met wetboeken en hoe de rechtspraak werkt.
 • Het verschil tussen verschillende rechtsgebieden: arbeidsrecht, bestuurs- en staatsrecht, privacyregelgeving, privaat- en publiekrecht.
 • Over financiële procedures van klanten, denk aan aangifte loon- en inkomstenbelasting, toeslagen, aanmaningen, schadeverzekeringen etc.
 • Over HR-processen en CAO.
 • Uiteenlopende vragen van collega’s of klanten te behandelen.
 • Het verwerken van juridische informatie.
 • Het geven van juridisch advies.
 • Hoe je documenten kan opstellen die voldoen aan regelgeving.

Versneld naar het hbo met het Fast-track Legal
Fast -track Legal is bedoeld voor ambitieuze studenten van de opleiding MBO Rechten, die versneld door willen stromen naar het hbo. Binnen drie jaar behaal je niet alleen je mbo-diploma, maar ook je propedeuse HBO-Rechten! Dit nieuwe, unieke traject is speciaal ontwikkeld door Albeda, Zadkine en Hogeschool Inholland Rotterdam. Met deze leerroute bespaar jij een heel studiejaar. Naast een leergierige houding en goede studieresultaten, is het belangrijk dat je vaardig bent in Nederlands, Engels en rekenen. Ook moet je voldoen aan een aantal aanvullende voorwaarden. Tijdens de opleiding bekijken we samen of dit traject bij jou past!

Word de beste!
Als student bij Albeda College Economie & Ondernemen brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Een voorbeeld hiervan is de Studentenrechtbank waar studenten een echte rechtbank bemannen. Zij staan in geval van incidenten studenten en medewerkers van Albeda bij in de rol van aanklager, advocaat of rechter. Met deze praktijkgerichte trajecten komen naast je stage, kennis, ervaring en je beroepshouding direct samen. Daarmee word je volgens ons de allerbeste!

Stage
Tijdens je opleiding volg je uiteraard een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in de praktijk.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Legal, insurance & HR services specialist kun je bij verschillende bedrijven of instellingen aan de slag. Denk aan een gemeente, een incassobureau, een advocatenkantoor of een hr-afdeling. De werkzaamheden verschillen per bedrijf. Zelfs als zelfstandige beginnen behoort tot de mogelijkheden. Maar je kunt ook verder studeren op het hbo. Populaire hbo-opleidingen zijn Recht, Social work, Human Resource Management en Bedrijfskunde.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als legal, insurance & HR services specialist is het belangrijk dat je dienstverlenend bent ingesteld. Je informeert cliënten van verschillende achtergronden op een vriendelijke en duidelijke manier.

Je weet ook hoe je om moet gaan met vertrouwelijke informatie. Voor het lezen en begrijpen van soms lastige en uitgebreide teksten draai jij je hand niet om. Sterker nog, je vindt het juist leuk om te doen. Uitzoekwerk is voor jou een uitdaging! Daarnaast werk je ook heel zorgvuldig en nauwkeurig. Je kunt goed zelfstandig werken.

 • Je vindt het leuk om te werken met regels en wetten.
 • Je werkt nauwkeurig.
 • Je gaat zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie.
 • Je bent sociaal en dienstverlenend ingesteld.
 • Je beschikt over cijfermatig inzicht en weet hoe de belastingen werken.
Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 500 aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Bij elk thema krijg je te maken met gastsprekers uit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken of ga je een opdracht doen bij een van onze leerwerkplaatsen. Je ontwikkelt hiermee ook belangrijke vaardigheden en jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je liever een andere opleiding doen op niveau 4? Misschien is de opleiding Office & management support specialist iets voor jou. Bekijk hier al onze opleidingen op niveau 4. 

Sluit

Aanmelden

Crebo
25726
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo