mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

De winnaars

Studenten Albeda en Techniek College Rotterdam werken samen aan duurzaam idee

Afgelopen week kwamen, tijdens MBO onderneemt, 50 mbo-studenten van Albeda én Techniek College Rotterdam samen. Zij bundelen hun krachten om in gemixte teams een duurzaam ondernemers idee te bedenken, uit te voeren en te pitchen voor een echte jury. De opdracht? Ontwikkel innovatieve ideeën die bijdragen aan de energietransitie en rekening houden met People, Planet en Profit.  

Wie ken je! 
Deze challenge is een goede voorbereiding voor studenten die een eigen onderneming willen starten. Ze leren hun ondernemende skills te vergroten, leren met én van andere studenten en ontmoeten experts uit de ondernemingswereld. Tussendoor presenteerden de teams hun ideeën aan een panel van ondernemers, die waardevolle feedback leverden over de haalbaarheid van de projecten. Een ondernemer geeft aan hoe belangrijk het is om een netwerk op te bouwen: ‘Het gaat niet om wat je weet, maar wie je kent’. 

Energie voor iedereen 
De challenge werd afgesloten met een jurybeoordeling in het drijvend paviljoen bij de RDM-kade van de vijf genomineerde teams. Bij de jury ging onder andere aandacht uit naar de financiële haalbaarheid, duurzaamheid en maatschappelijke impact. Het team Energie voor Iedereen werd uitgeroepen tot winnaar met hun innovatieve voorstel om energie op te wekken via stoeptegels die bewegingsenergie omzetten in elektriciteit. In hun idee hadden ze winkelcentrum Zuidplein genomen om de eerste 60 tegels te implementeren. De vijf studenten van team Energie voor Iedereen krijgen als prijs een lunch aangeboden op het hoofdkantoor van de Rabobank. Rob Reedijk was de voorzitter van de jury en hij is werkzaam bij de Rabobank. Met elkaar zullen ze tijdens de lunch verder praten over de mogelijkheden van de bijzondere stoeptegel. 

Technische kennis en zakelijk inzicht 
Frans Verbraak, een van de organisatoren van het College Economie en Ondernemen sprak zijn bewondering uit voor de prestaties van de studenten: "Deze projecten laten zien hoe onze studenten hun technische kennis en zakelijk inzicht kunnen combineren om oplossingen te ontwerpen die echt impact maken. We zijn ongelooflijk trots op hun creativiteit en het vermogen om onder druk samen te werken aan complexe vraagstukken." 

Duurzaam ondernemen 
Deze jaarlijkse challenge bewijst dat de samenwerking tussen verschillende opleidingen essentieel is voor het stimuleren van innovatie en het voorbereiden van studenten op een toekomst in duurzaam ondernemerschap. “Het initiatief past dan ook perfect in het programma Duurzaamheid van Albeda”, aldus programmaleider Rob Ketelaar.