mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Nieuwsuur met Ron Kooren

Ron Kooren bij Nieuwsuur over jeugdcriminaliteit in Rotterdam

In de uitzending van Nieuwsuur van maandag 6 maart jl. sprak Ron Kooren (voorzitter college van bestuur Albeda) over de problemen van Rotterdamse jongeren die slachtoffer worden van criminaliteit. "We hebben grote zorgen over de problemen waarmee jongeren worden geconfronteerd. Het is goed om te zeggen dat het niet gaat om alle jongeren, maar elke jongere is één te veel”,  aldus Ron Kooren.

Veiligheidsteam op school
Albeda is trots op het predicaat 'veilige school', waarbij medewerkers en studenten samenwerken aan een prettige sfeer en een veilige school. Een speciaal veiligheidsteam binnen Albeda is aangewezen voor specialistische ondersteuning. In de reportage van Nieuwsuur is te zien hoe veiligheidsadviseur Rachèl Tak met indringende gesprekken jonge studenten op het rechte pad probeert te houden of te krijgen. "We zetten vooral in op preventie en maken alle medewerkers bewust van de signalen. We willen zorgwekkend gedrag bij studenten eerder signaleren en zo voorkomen dat ze worden geronseld. Aan studenten leggen we uit hoe moeilijk het is om uit de criminaliteit te komen als ze er eenmaal in zitten. En we geven aan dat ze zich altijd bij ons kunnen melden, we staan altijd voor ze klaar", aldus Rachèl Tak.

Begeleiding en perspectief voor de jongeren
Kooren geeft aan dat de maatschappij aan zet is om onze jongeren meer perspectief te bieden. “Het ligt niet aan de jeugd, maar aan wat we ze te bieden hebben. Jongeren willen het gevoel hebben ergens bij te horen.” Kooren besluit zijn betoog met: “Maak als Nederland en ook als Rotterdam een integraal plan voor de jeugd. Een langetermijnvisie voor 10 tot 20 jaar hoe je de jeugd meer perspectief wil bieden, meer perspectief dan de jeugdcriminaliteit. Wat zetten we tegenover de drugscriminaliteit? Wat verwachten we van onze jeugd en wat hebben we ze te bieden? Ten tweede is het belangrijk om gegevens uit te wisselen met de onderwijsinstellingen.”

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug via: Rotterdamse jongeren steeds kwetsbaarder voor criminele ronselaars (nos.nl).

Lees het artikel op NOS.nl : Rotterdamse jongeren steeds kwetsbaarder voor criminele ronselaars (nos.nl).