mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Onthulling monument

Razzia Monument Rotterdam onthuld: een plek om samen te komen, te bezinnen en te herdenken

Vrijdagmiddag 10 november is het Razzia Monument Rotterdam aan de Parkkade in Rotterdam onthuld. Deze plek ligt centraal ten opzichte van alle elf verzamellocaties die de Duitse bezetter destijds gebruikte. Beeldend kunstenaar Anne Wenzel ontwierp het monument als plek om samen te komen, te bezinnen en te herdenken. 

Razzia 1944 
Tijdens de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944 deporteerde de Duitse bezetter 52.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar. De meesten van hen werden in Duitsland als dwangarbeider tewerkgesteld.  

Betrokkenheid Albeda 
Albeda is nauw betrokken bij het initiatief en de onthulling van het nieuwe monument. Er is vaak aandacht besteed aan deze belangrijke gebeurtenis in het onderwijs door middel van burgerschapslessen. Zo zijn studenten direct betrokken geweest door het opstellen van een crowdfundingsplan voor de RET om de razzia in beeld te brengen. Daarnaast hebben studenten van de evenementen- en bakkersopleiding op de dag zelf hun steentje bijgedragen door mee te helpen met de organisatie en verzorgen van de petit-fours. Naast de studenten werd Albeda vertegenwoordigd door Ron Kooren, voorzitter college van bestuur. 

Vanuit het onderwijs is een lessenreeks ingezet en werden er activiteiten met studenten uitgezet, zoals:  

  • Crowdfunding door opleiding Marketing & communicatie specialist 
    Studenten van de opleiding Marketing & communicatie specialist stelden een crowdfundingsplan op voor de RET. De RET wilde dat de razzia in beeld komt bij hun personeel, omdat de RET een cruciale rol heeft gespeeld tijdens de Razzia. Een deel van de in totaal 52.000 Rotterdammers die werden opgepakt werden bijeengedreven in deze tramremise. Vanuit hier werden ze als dwangarbeider naar Duitsland weggevoerd. 
  • Bakkersopleiding cluster Hospitality 
    Studenten van de locatie Vlaardingen verzorgen de petit-fours bij de onthulling: ""Dit worden schitterende, ronde, witte chocolade galettes met daarop het logo. Op deze sheets worden witte dopjes chocolade gespoten, dan wordt er gedribbeld met het plaatje waarop de sheet ligt en dan vloeit het dopje chocolade iets uit. Hierdoor ontstaan dan de ronde galettes, die worden gebruikt als decoratie", aldus een student. 
  • Opleiding evenementen 
    Studenten van de opleiding evenementen werken bij de onthulling nauw samen met de stichting Razzia Monument Rotterdam. Zij zijn vooral betrokken bij de planning en uitvoering van het event en vrijdag aanstaande leiden ze de bijeenkomst in goede banen.  
  • Lessen burgerschap 
    Albeda besteedt al sinds enkele jaren aandacht aan deze razzia in haar lessen over burgerschap én de connectie die Albeda heeft met de razzia; bijvoorbeeld over Wil Albeda, de naamgever van onze school, die ook werd meegenomen en in Duitsland ter werk werd gesteld.