mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Lavita Werner

Prachtige toon in het kenniscafé over duurzaamheid

Op dinsdagmiddag 26 maart vond het kenniscafé over duurzaamheid van Albeda bij Albeda College Muzikant Producer plaats in Rhoon. De kenniscafés zijn openbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de verduurzaming van het onderwijs waarbij op een gezellige, laagdrempelige manier kennis en best practices over duurzaamheid gedeeld wordt.  

Simone Fredriksz, lid van het college van bestuur, opende het kenniscafé. Simone benadrukte: “Dit kenniscafé is belangrijk, omdat duurzaamheid bij Albeda een van de strategische speerpunten is. Dat is misschien niet ongewoon in deze tijd, maar wat wel ongewoon is, is dat wij bij Albeda proberen om in al onze geledingen te verduurzamen en daar oprecht werk van maken. Dat gebeurt met kleine zichtbare dingen, zoals ook in dit kenniscafé.” 

Rob Ketelaar, programmaleider duurzaamheid bij Albeda ging vervolgens in op de locatie van het kennis café. "MCA is de plek waar veel elektronische muziek wordt gemaakt, en juist daarom is het een grote uitdaging om zo efficiënt mogelijk met de benodigde energie om te gaan. Dat gebeurt hier ook en dat levert zodanig veel besparing op dat je MCA een best practice mag noemen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf." 

Yorrit Luijckx, docent bij Albeda College Economie en Ondernemen, vertelde over een module van de toekomst waarin vanaf dag één duurzaamheid in alle haarvaten is verweven. Hij liet de gasten zien hoe de module ontworpen is en wat het effect is wanneer studenten vanaf het begin ook mede-eigenaar zijn van het curriculumontwerp.  Met als resultaat meer betrokkenheid, hogere studentenopkomst en minder uitval.  

John van der Laar, docent en een van de pioniers op het gebied van duurzaamheid binnen het Albeda Zorgcollege, vertelde hoe Albeda Zorgcollege het thema duurzaamheid op de kaart heeft gezet. Met een nieuwe lesbrief over duurzaamheid en kleine initiatieven zoals meedoen aan de ‘Warme truien dag’ dragen ook zij bij aan een duurzame toekomst in deze sector.  

Naast de presentaties uit de onderwijspraktijk was er ook een optreden van Lavita Werner, studente van de opleiding Muzikant / Producer. Zij schreef speciaal voor Albeda de song 'Planet X' en sloot samen met haar band Sasha Sailor het kenniscafé af. De bezoekers aan het kenniscafé waaronder ook een delegatie van ROC van Amsterdam en het Grafisch Lyceum, waren zichtbaar tevreden en enthousiast over het kleurrijke programma. Voor wie niet bij het kenniscafe kon zijn maar toch nieuwsgierig is, kan hieronder de aftermovie bekijken.  

Meer informatie:  

Voor meer informatie over het strategische programma duurzaamheid kunt u contact opnemen met Rob Ketelaar, programmaleider duurzaamheid, e-mail: [email protected]