mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Eveline Crone

Jaaropening Albeda 2023-2024: unieke samenwerking Albeda en Erasmus Universiteit Rotterdam voor meer perspectief voor jongeren in Rotterdam

Op maandag 28 augustus startte Albeda het nieuwe studiejaar 2023-2024 met een prachtige opening in het Nieuwe Luxor Theater. In een volle zaal luidde de voorzitter college van bestuur Ron Kooren de opening in met het thema van dit jaar: perspectief voor onze jongeren.

Positieve ontwikkeling jeugd en gelijke kansen sleutel tot succes
In Rotterdam zijn er mooie initiatieven op het gebied van werk en onderwijs. Deze programma’s zijn hard nodig, want Rotterdam is de armste stad van Nederland. “Steeds meer jonge kinderen worden slachtoffer van criminele organisaties met schooluitval en erger als gevolg. Wij gaan hier in Rotterdam werk van maken”, betoogde Ron Kooren. “Wij vragen daarom aandacht voor een integrale visie en aanpak voor de versterking van de basis en een positieve ontwikkeling van de jeugd in Nederland”.

Strategische samenwerking Albeda en Erasmus Universiteit Rotterdam
Ron Kooren deed tijdens zijn speech een belangrijke aankondiging. Om de grote maatschappelijke uitdagingen waar onze jongeren mee te maken hebben beter te kunnen doorgronden, gaat Albeda de komende jaren intensief samenwerken met Eveline Crone, hoogleraar neurowetenschappen in de maatschappij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR). Zij is een autoriteit als het gaat om het puberbrein en doet op grote schaal onderzoek naar de positieve ontwikkeling die jongeren doormaken. “Ons doel is om tot nieuwe inzichten en innovaties te komen op het gebied van gelijke kansen en jeugd. Wij vinden dat elk kind en elke jongvolwassene de kans moet krijgen om zich volledig te ontwikkelen”, benadrukte Kooren.

“Ik ben ontzettend blij dat professor Eveline Crone deze uitdaging met ons aangaat en dat we met elkaar intensief gaan samenwerken. Uniek in Nederland en daar mogen we trots op zijn”, aldus Ron Kooren, voorzitter cvb Albeda.

 Jongeren willen gehoord en gezien worden
“Wist je dat je hersenen zich nog tijdens je tienerjaren ontwikkelen?”, zo begon professor Eveline Crone haar keynote. Crone vertelt het positieve verhaal over kansen van jongeren en hun hersenen in de groei. Ze doet onderzoekt met MRI-scans hoe de hersenen van kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe dit samenhangt met invloeden uit de omgeving. “Wij willen dat alle jongeren de kans krijgen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen in de maatschappij. Het gaat om welzijn maar ook om welke positieve bijdrage jongeren kunnen leveren aan de maatschappij. Uit ons onderzoek blijkt dat in de late tienerjaren er een vergrote behoefte ontstaat om gehoord en gezien te worden. Wij hebben als volwassenen en docenten een belangrijke rol om de jongeren te begeleiden in hun hun zoektocht”, aldus Eveline Crone.

 “Bij Albeda wil ik naast het verzorgen van colleges over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn zoals: mentale gezondheid, inspraak en fake-news ook samen met studenten vraagstellingen bedenken voor nieuwe onderzoeksvragen en zo blijven we jongeren betrekken”, aldus Eveline Crone.

Iedereen is geboren met een talent
Wethouder Said Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Evenementen, richtte zich in zijn toespraak tot de studenten en medewerkers van Albeda: “Jullie staan voor een nieuw avontuur en ik hoop dat jullie een fantastische studententijd tegemoet gaan bij Albeda. Dit is de fase in jullie levens waarin jullie je eigen unieke talenten kunnen ontdekken en verder kunnen ontplooien. Nieuwe vrienden maken, mogelijk voor de rest van jullie leven”.

 “Iedereen is geboren met een talent en het is aan ons allemaal om uit te vinden welk talent dat is. Om te worden wie je bent.  En als dat lukt, is er perspectief voor iedereen”, aldus wethouder Said Kasmi, gemeente Rotterdam.

De Rotterdamse onderwijswethouder richtte zich ook tot de docenten en medewerkers van Albeda. “Het zijn júllie die deze groep jongen mensen opleiden. Jullie staan aan de wieg van het kapitaal van de toekomst. En daarom grijp ik elke gelegenheid aan, ook vandaag weer, om mijn dank en waardering uit te spreken voor jullie tomeloze inzet, passie en betrokkenheid bij het onderwijs en bij deze studenten. Dat is van onschatbare waarde”. Hij benadrukte dat vanuit het Rijk de waarde van het mbo écht wordt erkend. “We maken samen werk van de verdere emancipatie van het mbo, zetten ons samen in voor gelijke kansen in het onderwijs, voor een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en we investeren in ons belangrijkste kapitaal. Onze docenten”, aldus wethouder Kasmi.

 

Bekijk hier een impressie van de jaaropening 2023-2024.