mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Kinderen in de klas op Kaapverdie

Een onvergetelijke stage op Kaapverdië

Anna, Baran en Angie zijn drie van de acht studenten die voor hun stage naar Kaapverdië vlogen. De studenten van de opleidingen Sociaal werker en Verpleegkundige zijn inmiddels teruggekeerd van hun stage en hebben veel geleerd. Ze hebben een onvergetelijke tijd gehad en veel geleerd. Ze vertellen over hun ervaring. 

 Anna werkte op kinderdagverblijf Sal Kids
“Mijn stageperiode in Kaapverdië op het eiland Sal in Santa Maria was erg leuk. Ik liep stage bij kinderdagverblijf Sal Kids, dat kinderen opvangt tussen de 1 en 7 jaar. De doelgroep waarmee ik werkte waren kinderen van 4 t/m 5 jaar. We hebben allerlei leuke activiteiten gedaan met de kinderen, zoals armbandjes maken, waterverven, spelletjes spelen, tekenen en sporten. 

Het meest bijzondere wat ik heb meegemaakt is dat ik regelmatig kinderen tegen kwam buiten mijn stage om en dat zij mij knuffels gaven en vroegen hoe het mij ging. Ik heb veel dingen geleerd tijdens mijn stage, zoals het omgaan met de emoties en problemen van kinderen. Ik heb meer kennis gekregen over de werkwijze van een kinderdagverblijf, een nieuwe taal geleerd en ik heb leren omgaan met een andere cultuur. Mijn eerste indruk van Kaapverdië was dat de mensen erg open zijn en contact met je op zoeken. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en mijn netwerk is groter geworden na Kaapverdië. Ik raad deze stage zeker aan voor andere studenten. Voor mij was het een bijzondere ervaring die ik niet meer ga vergeten." 


De studenten op Kaapverdië

Baran ontwikkelde een waterproject 
“Mijn stage in het buitenland was als een avontuur doordrenkt met gezelligheid, met af en toe ook uitdagende momenten. Het voelde als een ontdekkingsreis, waarbij elke dag nieuwe mogelijkheden bood om te leren en te groeien. Ik liep stage op de middelbare school op Complexo Educativo Manuel António Martins in Santa Maria. Tijdens mijn stage heb ik ook een intern onderzoek opgestart. Het onderzoek leidde tot de ontwikkeling van een waterproject. Naast mijn inzet voor mijn stage heb ik ook extra curriculaire activiteiten ontplooid. Een van deze initiatieven omvatte het begeleiden van sportactiviteiten voor mensen met een beperking. 

Gedurende mijn stage in Kaapverdië heb ik nauw contact gehad met de lokale bevolking. De hartelijke en gastvrije aard van de mensen heeft mijn ervaring tot iets bijzonders gemaakt. Vanaf het allereerste moment voelde ik me welkom en gewaardeerd, waardoor ik snel deel uitmaakte van de gemeenschap. Ik zou deze stage ten zeerste aanraden aan anderen vanwege de ongelooflijke kansen voor professionele groei, persoonlijke ontwikkeling en een unieke culturele onderdompeling." 

Angie zag een reanimatie van dichtbij
"Mijn stage was een superleerrijke ervaring. Ik mocht met veel dingen mee kijken en helpen. Ik liep stage bij de Health Center Kliniek. Voor de mensen daar was het eigenlijk gewoon een ziekenhuis. Er waren twee afdelingen. SEH (spoedeisende hulp) en de kinderafdeling. Ik mocht heel veel meelopen en meehelpen met verschillende verpleegkundige handelingen. Op de SEH mocht ik onder begeleiding infuus prikken, injecties plaatsen, ECG maken, handmatig bloeddruk meten en wonden verzorgen.  

Op de kinderafdeling werkten we met zwangere vrouwen, baby’s en kinderen. Ik mocht de zwangere vrouwen examineren. Hierbij keek ik bijvoorbeeld of de ligging van de baby goed was en of de baby een hartslag had. Het meest aangrijpende wat ik heb meegemaakt was een reanimatie. Het duurde heel lang en het was mijn eerste keer dat ik iemand zag overlijden. 

Mijn collega’s hebben ons met open armen opvangen. Ze waren in staat om ons dingen te leren. Ze waren heel erg geduldig en probeerden dingen uit te leggen, ondanks de taalbarrière. Ik raad deze stage zeker aan voor andere studenten. Ik zal deze ervaring nooit vergeten. Wel vind ik 3 maanden te kort. Als ik langer had kunnen gaan, had ik dat zeker gedaan.”