mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Shania Bouman Prinsjesdag 2023

Albedastudent Shania verwelkomt bewindslieden en Tweede Kamerleden op Prinsjesdag

De ontvangst van de demissionaire bewindslieden en Tweede Kamerleden werd op Prinsjesdag onder andere verzorgd door Shania Bouman, student Leidinggevende bediening bij Albeda Horecacollege. Voordat de politici vertrokken naar de Koninklijke Schouwburg, brachten zij eerst een bezoek aan salon Aveda The Hague, waar onze talentvolle gastvrouw hen gastvrij en met open armen ontving! Een tweede natuur voor Shania die brons won bij Skills Heroes 2023, tijdens de mbo vakwedstrijd Gastheerschap.

Vanwege haar talentvolle deelname aan Skills Heroes werd ze uitgenodigd om vanuit haar vakgebied bij te dragen aan een bijzondere ochtend voor bewindslieden Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Naast bovengenoemde bewindslieden brachten ook nog tien Tweede Kamerleden van vijf verschillende politieke partijen een bezoek aan de salon, waar zij door 17 mbo-studenten werden ontvangen en gestyled.

Bekroning op werk 
Een bijzondere Prinsjesdag voor Shania waarop ze haar kwaliteiten op het gebied van gastvrijheid aan de bewindslieden mocht tonen. “Gastvrijheid is mijn tweede natuur, maar het aanbod om mee te werken aan Prinsjesdag, krijg je niet elke dag,” lacht ze. Dat ze gevraagd is om vandaag als gastvrouw te fungeren vindt ze een grote eer en ziet ze als een bekroning op haar werk. “Aandacht voor de gast is een must. Een goede gastvrouw ziet iedereen die binnenkomt. Oprechte interesse is belangrijk,” benadrukt Shania.

“Ik ben dankbaar voor elke kans die ik krijg om de beste in mijn vakgebied te worden. Dit is waar mijn hart ligt!’’

Dit is mbo
Het Prinsjesdagevent wordt georganiseerd onder de vlag van ‘Dit is mbo’, hét platform waarbinnen onder andere de MBO Raad, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en WorldSkills Netherlands samenwerken om met activiteiten de Nederlandse samenleving te laten zien dat het mbo veel te bieden heeft. Immers; zonder goed beroepsonderwijs en vakmanschap kan onze maatschappij niet functioneren! Het Prinsjesdagevent is één van deze activiteiten.

Goed opgeleide vakmensen zijn onmisbaar voor de Nederlandse economie. Mbo’ers die worden opgeleid tot bijvoorbeeld gastvrouw, schoonheidsspecialiste, modeontwerper of boulanger dragen na hun opleiding bij aan het draaiende houden van de maatschappij. Dat geldt voor diverse sectoren, van techniek tot zorg en van retail tot grafische vormgeving. Om dat te onderstrepen gingen diverse politici op Prinsjesdag in op de uitnodiging van ‘Dit is mbo’ en brachten zij in de ochtend een bezoek aan de salon.

De Troonrede 2023
Voor de tiende keer sprak koning Willem-Alexander de Troonrede uit. De regering maakt in de Troonrede haar plannen voor het komende jaar bekend. De Troonrede wordt uitgesproken in een Verenigde Vergadering van de Staten Generaal, dit is een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Over het onderwijs in Nederland zei de Koning o.a. het volgende: “Een zeker bestaan met gelijke kansen valt of staat met goed onderwijs. In het onderwijsbeleid is er veel aandacht voor taal en rekenen en voor een grotere waardering van het middelbaar beroepsonderwijs, waar de vakmensen van de toekomst worden opgeleid”.

Lees hier de volledige tekst van de Troonrede 2023 | Toespraak | Het Koninklijk Huis