mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Sustaina

Albeda meest duurzame mbo-instelling van Nederland

Op vrijdag 8 december 2023 vond in 's-Hertogenbosch de SustainaBul MBO-uitreiking 2023 plaats. Albeda behaalde de eerste plek en is daarmee, voor het eerst, uitgeroepen tot de duurzaamste mbo-instelling van Nederland. Op de onderdelen strategie, onderwijsvisie, praktijk en bedrijfsvoering scoorde Albeda formidabel en behaalde met 272 van de 300 punten een recordscore van 90%. Op de tweede plaats eindigde ROC Koning Willem 1 de winnaar van de voorgaande twee edities en derde werd Yuverta. Albeda werd vorig jaar nog tweede.

“Bijzonder en noodzakelijk”
“Dit is een mijlpaal en toont de waardering voor onze inzet op het gebied van duurzaamheid”, aldus Simone Fredriksz lid cvb Albeda. “Samen met onze studenten, medewerkers en onze partners bewijzen we dat er in de regio Rotterdam grote kansen liggen voor duurzaam denken en doen. We hebben de ambitie om duurzaamheid meer te integreren in onze lessen en vakken, omdat we te maken hebben met complexe uitdagingen zoals: klimaatverandering en toenemende sociale ongelijkheid. De oplossingen worden steeds vaker gezocht in het streven naar een duurzamere wereld. Daarin krijgt het onderwijs een bijzondere rol toebedeeld en dat is noodzakelijk”, benadrukt Fredriksz.

Fotograaf: Hans van der Woerd

Zichtbaar blijven
Terwijl we de erkenning waarderen, beseffen we dat de urgentie om te handelen hoog is. Daarom blijven we ons inzetten om een hoger niveau van duurzaamheid te bereiken: in ons onderwijs, in onze bedrijfsvoering, in het werkveld in Rotterdam en in het beroepsonderwijs in Nederland. “De bijdrage van Albeda aan een duurzamere samenleving zal zichtbaar blijven”, aldus Simone Fredriksz.

De vele activiteiten en inspanningen van Albeda op het gebied van duurzaamheid zijn recent vastgelegd in een reeks filmreportages. Deze zijn te bekijken via:

SustainabulMBO
De SustainaBul MBO, georganiseerd door Leren voor Morgen, is een wedstrijd waarbij onderwijsinstellingen elkaar helpen beter te worden in duurzaamheid. Scholen kijken naar elkaars werk, geven feedback en leren zo van elkaar. Ze worden beoordeeld op hun onderwijs, praktische toepassing en bedrijfsvoering. Er zijn drie categorieën: Kickstarters, Versnellers en Koplopers. Dit jaar won Summa de titel van Kickstarter 2023, ROC Rivor werd Versneller 2023, en Albeda kwam als winnaar uit de bus bij de Koplopers. De uitreiking vond plaats tijdens het MBO Symposium Duurzaam Denken & Doen dat werd gehouden bij het Koning Willem 1 College in 's-Hertogenbosch. 

Sustainabul3

Fotograaf: Hans van der Woerd