mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Sustainabul

Albeda één van de meest duurzame mbo’s van Nederland

Vrijdag 9 december vond de SustainaBul MBO-uitreiking 2022 plaats. Albeda behaalde de tweede plaats en is daarmee het op één na duurzaamste mbo van Nederland. Albeda scoorde hoog op het onderdeel onderwijs en behaalde 252 van de 300 punten, slechts 7 punten achter de winnaar Koning Willem 1 College: het was een fotofinish. Niet eerder eindigde Albeda zo hoog, in 2021 bezette Albeda nog de zevende en in 2020 de negende plek. De hoge score was vooral te danken aan inspirerende voorbeelden in het onderwijs waarover Albeda beschikt: Fashion (Albeda Beauty & Fashioncollege), Marketing & Communicatie (Albeda College Economie & Ondernemen), Bakkersopleidingen (Albeda Horecacollge) en de Beroepentuin (Albeda Startcollege). Maar ook de voorbeelden van sociale duurzaamheid (Albeda Next) spraken tot de verbeelding. 

“We zijn ontzettend trots dat we op de tweede plek staan van de meest duurzame mbo’s in Nederland. Deze toppositie is een mooie stimulans voor onze organisatie en studenten”, aldus Simone Fredriksz, lid college van bestuur Albeda. 

Duurzaamheid-skills hard nodig 
Dit jaar deden veertien mbo-instellingen mee met de verkiezingBinnen Albeda is duurzaamheid een belangrijke pijler in de strategie ‘Albeda Zet De Toon samen op weg naar de toekomst’. “We willen in de top staan van de meest duurzame mbo-instellingen in Nederland. De huidige toppositie geeft aan dat we op de goede weg zijn, maar we zijn er nog lang niet”, benadrukt Simone Fredriksz, lid cvb Albeda. “Zo zullen voor 2023 meer opleidingen duurzaamheid op een natuurlijke wijze terug moeten laten komen in hun curriculum. De urgentie is hoog omdat mbo’ers met duurzaamheid-skills hard nodig zijn in het werkveld”. De Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen hierin een belangrijk instrument om onze studenten de juiste vaardigheden en mindset voor de toekomst mee te geven. Daarnaast zijn de SDG’s een inspiratiebron om duurzaamheid binnen onze organisatie verder te borgen.  

 Duurzaamheid nu verder integreren in bedrijfsvoering en onderwijs 
Deze positie is onder andere bereikt doordat we met een gemotiveerd team gestructureerd en planmatig hebben gewerkt. Rob Ketelaar, Programmaleider duurzaamheid bij Albeda, die samen met Maike Kooijman en Rien van Sprundel de prijs in ontvangst nam: “Een geweldige opsteker voor ons en een bevestiging dat we de ingeslagen weg verder moeten afleggen. Laat dit een boost zijn voor het verder verduurzamen van onze gebouwen, onze terreinen en duurzaamheid te verankeren in het onderwijs. Want er is maar één toekomst. En die is duurzaam.” 

Publieksprijs good practice voor Fashion  
Naast de verkiezing van de meest duurzame mbo-instelling, was er ook een publieksprijs te verdienen  voor een good practice van een integrale klimaatactie binnen het onderwijs. De Fashion-opleidingen van Albeda Beauty & Fashioncollege waren hier samen met twee andere initiatieven uit het land voor genomineerd. Door de Fashion-opleiding werd de integrale aanpak voor de steeds maar groeiende textielberg gepresenteerd. In een pitch van twee minuten vertelden studentes Hubiënna Leal en Annemijn van der Zijden hoe circulair fashion werkt. Duurzamer omgaan met kleding en het ontwerpen van kleding binnen het curriculum stond hierbij centraal. Iedereen werd op het hart gedrukt dat het draait om hergebruik. Daarvoor is samenwerking in de keten nodig en dat begint al bij design, daarna productie en vervolgens de belangrijke schakel retail, met het gedrag van de eindconsument als grote uitdaging. Hierbij wordt aangesloten op de belevingswereld van de student vanuit de kledingkast en ontstaat er bewustwording welke impact die heeft op de kledingindustrie. Hubiënna en Annemijn waren gekleed in upcycled kleding en lieten zien hoe cool hergebruik en duurzaamheid is. Het publiek wist dit te waarderen en koos deze bijdrage dan ook als winnaar.  

Maike Kooijman, adjunct -directeur van het cluster Lifestyle, Sport en Entertainment en Chantal van Staveren, docent Fashion, waren trots op hun studenten die voor een volle zaal de Fashion-opleidingen van Albeda op de kaart hebben gezet. Als kers op de taart werden de aanwezigen ook nog getrakteerd op een duurzaam hapje, dat speciaal door de bakkersopleiding van Albeda Horecacollege was samengesteld vanuit restafval om voedselverspilling te voorkomen. Een heerlijke demonstratie van circulair denken en doen. 

SustainaBul MBO 
De SustainaBul MBO wordt georganiseerd door Leren voor Morgen. Het is een positieve wedstrijd waar onderwijsinstellingen naar elkaar kijken en elkaar van feedback voorzien om steeds beter te worden in het integreren van duurzaamheid bij hen op school. Deelnemende scholen vullen een vragenlijst in over de mate van duurzaamheid binnen de school op het terrein van onderwijs, de praktijk, de bedrijfsvoering en de integrale benadering daarvan.