mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

De Theaterschool Opening Jubileumfestival

20 jaar Albeda MBO Theaterschool: 20 jaar talent

Vanwege het 20-jarig bestaan van de Albeda MBO Theaterschool werd afgelopen weekend een Jubileumfestival georganiseerd. Tijdens het festival stond de ontmoeting centraal en stonden we stil bij 20 jaar talent dat voortgekomen is uit onze vier opleidingen. Relaties uit de kunst- en cultuursector en oud-studenten uit het hele land waren aanwezig om het jubileum mee te vieren.

Officiële opening
Het festival startte vrijdag 16 juni met een officiële opening. Simone Fredriksz, lid college van bestuur van Albeda, heette alle bezoekers welkom in de theaterzaal. Simone stond stil bij de betekenis van de MBO Theaterschool voor het werkveld en voor de alumni en huidige studenten. Studenten krijgen er alle tools om zich als professional maar vooral als mens te ontwikkelen. Daarnaast benadrukte Simone het belang van kunst en cultuur in onze samenleving en hoe belangrijk theater voor haar als persoon is.

Dit is wat we doen..
Ter gelegenheid van het jubileum is het boek ‘Dit is wat wij doen’ gemaakt. Fotograaf Joep van Aert studeerde 11 jaar geleden zelf af aan de Theaterschool en liep de afgelopen drie jaar mee met de opleidingen. Hij fotografeerde studenten, docenten en bestuur om in kaart te brengen wat je nu eigenlijk doet op de MBO Theaterschool. Het boek brengt overduidelijk in beeld dat de school een echt thuis is voor de studenten, dat er keihard gewerkt wordt om professionals op het gebied van kunst en cultuur op te leiden, maar ook een plek is waar jongeren zichzelf ontwikkelen als mens en met een open en bredere blik weer naar uiten gaan. Een aantal gasten, waaronder Simone Fredriksz, kregen een eerste exemplaar van dit schitterende boek uitgereikt.

Blik vanuit verleden richting toekomst
Debbie van Dishoeck, onderwijsleider van de MBO Theaterschool, blikte kort terug op het verleden. In 2002 startten de eerste 40 studenten met een opleiding als artiest, technicus, producent of vormgever aan de MBO Theaterschool, opgericht om de kansenongelijkheid voor vmbo-leerlingen binnen het kunstonderwijs te verminderen. Nu, 20 jaar later, lopen er jaarlijks ruim 300 studenten rond om te leren, te ontdekken en te maken. De Albeda MBO Theaterschool staat bekend als één van de beste mbo-theaterscholen van Nederland. Acht jaar achtereen TOP-opleiding in de MBO-keuzegids is daar het bewijs van.
De (oud-)studenten van de Albeda MBO Theaterschool vind je overal in Nederland. Volop in de schijnwerpers, of achter de schermen.

Oud-studenten vinden vaak hun weg terug naar de school, welke richting ze ook op zijn gegaan.
Debbie ging in gesprek met een aantal van hen. Wat vooral bleef hangen is de enorme trots waarmee de alumni over hun tijd op de Theaterschool spraken. Ze hebben alle kansen gekregen en gegrepen om zichzelf als mens te ontwikkelen en hebben vooral hele warme gevoelens overgehouden aan hun studietijd. Of zoals een alumnus zei: “Ik zou iedereen een opleiding als deze gunnen. Niet per se voor het vak, maar omdat je als mens zo kan groeien hier.

Een blik op de toekomst laat zien dat de school in ontwikkeling blijft. We zijn ambitieus en willen altijd het beste voor de studenten. We hebben oog voor de nieuwe generatie en de ontwikkeling van het specifieke individu. Ook het belang van theater neemt toe. We hebben verhalen nodig die onze blik verruimen als mens. Om dingen zichtbaar te maken die er echt toe doen, die ons helpen om anders naar de toekomst te kijken, die voor steeds meer mensen als onzeker en angstig word ervaren. We nemen onze studenten mee naar buiten waar ze anderen ontmoeten, verhalen verzamelen en vertellen. De huidige en toekomstige theatermakers, on- en offstage, kunnen een grote spelen in de uitdagingen die we met elkaar aangaan. Dat gaan ze doen, en dat doen ze al.

Voorstelling Crossing Birds
Als afsluiting van de officiële opening kon het publiek genieten van de voorstelling ‘Crossing Birds’
Voor Crossing Birds ontmoetten 7 mannen van de Albeda MBO Theaterschool een groep jonge mannen uit het AZC in Utrecht via theater-, dans- en muziekvormen, met als onderzoeksvraag wat het betekent om een man te zijn. Geïnspireerd door de ontmoeting gingen de mannen samen met choreograaf en community artist Jordy Dik, en muzikaal theatermaker Vincent Dankelman de studio in om daar een voorstelling over te maken. Speciaal voor het 20-jarig jubileum van de Albeda MBO Theaterschool hernamen zij deze bijzondere voorstelling.
De voorstelling benadrukte wederom het belang van het vertellen van verhalen. De acteurs kregen na afloop een staande ovatie van het publiek.

Het festival
Na de officiële opening ging het festival van start. De hele vrijdagavond en de zaterdag stonden in het teken van voorstellingen en creativiteit, waarvoor oud-studenten en relaties uit het hele land naar de MBO Theaterschool kwamen. Tijdens het festival kwamen ook de verhalen op gang. Zoveel verhalen, liefde voor de school en dankbaarheid voor wat alumni geleerd en meegemaakt hebben. Het was zichtbaar en voelbaar wat de MBO Theaterschool doet en hoe uniek dat is in Nederland.

Het jubileumfestival is georganiseerd door onze derdejaars studenten van de opleiding Producent. Onze studenten hebben met dit festival laten zien dat ze klaar zijn voor het werkveld en doen hiermee ook examen.

Fotografie: Kevin Altena​​