mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Leerwegen mbo

Leerwegen mbo

Het mbo heeft twee verschillende leerwegen. Bij beide leerwegen ga je naar school en doe je ervaring op in de praktijk. Het grootste verschil zit in de tijd die je besteedt aan praktijk en theorie.

Beroepsopleidende leerweg (bol)
Kies je een bol-opleiding? Dan ga je iedere dag naar school. Daarnaast loop je tijdens je opleiding stage bij een bedrijf of instelling. Tijdens je stage werk en leer je bij een erkend leerbedrijf.

Beroepsbegeleidende leerweg (bbl)
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één of twee dagen per week naar school.

Niet elke opleiding kent zowel een bol- als bbl-variant. Als je wilt weten welke leerwegen een specifieke opleiding kent, bekijk dan onze opleidingen. Daar kun je ook zien hoe lang een opleiding duurt en wat deze kost.

Leren in de praktijk
Leren in de praktijk betekent dat je een bol-opleiding volgt, maar niet of nauwelijks naar school komt. Deze leerroute is nieuw en kent een bijzondere opzet. Je bent vooral praktisch bezig en je volgt schoolvakken op locatie bij een leerwerkplaats. Een leerwerkplaats is een organisatie, bedrijf of instelling ingericht door de school en één of meer bedrijven. Binnen de leerwerkplaats volg je het onderwijs. Je leert aan de hand van praktijksituaties en docenten van Albeda komen naar de organisatie toe om je te begeleiden. Bij deze vorm van onderwijs draait alles om het opdoen van echte ervaringen. Zo weet je gelijk waarom je iets moet leren en kun je het direct in de praktijk brengen. Het verschil tussen leren in de praktijk en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) is dat je bij leren in de praktijk een bol-opleiding volgt en je hierdoor geen salaris ontvangt.

Erkende leerbedrijven
Werk je al in een bedrijf of instelling en wil je daar een bbl-opleiding volgen? Dan moet dat een erkend leerbedrijf zijn. Is jouw werkgever nog niet erkend als leerbedrijf, dan kan deze erkenning aangevraagd worden via de SBB.
 
Ben je op zoek naar een erkend leerbedrijf? Daarvoor kun je terecht op de website van Stage Markt.