mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Dyslexie

Dyslexie

Heb je dyslexie of vermoed je dat je dyslectisch bent? Dan is het belangrijk dat je het meteen meldt bij je aanmelding voor een opleiding. Hoe eerder je aangeeft dat je hulp nodig hebt, des te sneller kunnen we je helpen.

Ik heb al een dyslexieverklaring
Als je al een dyslexieverklaring hebt, dan kun je een faciliteitenpas aanvragen. Dat is een pas waarop staat op welke hulpmiddelen en aanpassingen jij recht hebt. Bijvoorbeeld extra tijd bij toetsen en examens. De pas kun je aanvragen bij je mentor of studieloopbaanbegleider zodra je aan je opleiding begint.

Ik denk dat ik dyslexie heb
Denk je dat je dyslexie hebt? Dan overleggen we met jou of er aanleiding is voor verder onderzoek.

Hier lees je hoe dat gaat:
Meld bij je intakegesprek dat je vermoedt dat je dyslexie hebt. Het is belangrijk dat de opleiding dit weet. Als je met je opleiding begint, maak dan meteen een afspraak met je mentor of studieloopbaanbegeleider. Zij kunnen je verder helpen. Er wordt dan overlegd of er reden is voor een screeningsonderzoek door het Test- en adviesteam van Albeda. Als uit de screening blijkt dat je waarschijnlijk dyslexie hebt, nodigt de orthopedagoog je uit voor een individueel vervolgonderzoek. Als de orthopedagoog vaststelt dat je inderdaad dyslexie hebt, dan krijg je een officiële dyslexieverklaring en een faciliteitenpas. Op deze pas staan de hulpmiddelen en aanpassingen vermeld, waarop jij recht hebt tijdens je studie. Zo weten de docenten waar ze rekening mee moeten houden.

Als je bij Albeda staat ingeschreven, dan is het onderzoek gratis.

Belangrijk: Om in aanmerking te komen voor een dyslexieonderzoek moet je minimaal 6 jaar onderwijs in Nederland hebben gevolgd.

Vragen
Heb je vragen over ondersteuning bij dyslexie of het onderzoek? Neem dan contact op met Kitty Bode of Kiki Geelen. Of stuur een mail naar [email protected]

Downloads