mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Monique Bijkerk

“Waar ik me in kan zetten, wil ik me inzetten!"

Interview met Monique Bijkerk

“In 2009 heb ik de overstap gemaakt van 15 jaar pedagogisch medewerker in de kinderopvang naar de sector zorg & welzijn. Ik ging bij Pameijer werken en deed de opleiding SPW 4 in één jaar, wat door mijn achtergrond voldoende was. Het ene half kreeg ik les op de Rosestraat en het andere half jaar op de Alexanderlaan.

Ook zit mijn dochter inmiddels in haar examenjaar van de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Zó kom je dus nog wel eens in contact met Albeda Zorgcollege.

Dan ga je bijvoorbeeld naar de open dag en zie je daar je oud-docent weer lopen! Ik vertelde haar over mijn eigen stichting, die ik nog niet zo lang geleden ben begonnen. We deelde onze visitekaartjes uit en zo begon het balletje verder te rollen. Inmiddels geef ik bijna maandelijks gastcolleges op verschillende locaties en ben ik al ruim drie jaar onderdeel van de alumni community.”

'Dat moet toch anders kunnen voor deze zeer kwetsbare groep.'

Vertel eens wat meer over je eigen stichting
“Zo’n vier jaar geleden heb ik de stichting Snoezelzorg opgezet. Wij bemiddelen in de intieme zorgvraag voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

Ruim 10 jaar werk ik bij Pameijer en bij vrijwel elke setting en iedere doelgroep waar ik mee werkte, zag ik steeds een bepaalde behoefte naar voren komen. De behoefte aan veiligheid, maar vooral ook aan geborgenheid en nabijheid. Als zorgprofessional is het best moeilijk om dat te geven aan je cliënt, zonder je eigen professionaliteit te verliezen.

Ook viel me de behoefte aan seks op. Het verbaasde me soms hoe men daarmee omging binnen organisaties; het werd even kort besproken, maar er werd verder geen actie op ondernomen. Hierdoor raakte ik aan de praat met een van mijn collega’s van de afdeling Sociaal Erotische bemiddeling bij Pameijer en was ik benieuwd naar wat cliënten hiervoor moesten betalen. Ze vertelde mij over de zeer hoge kosten, alleen al voor de intake, acquisitie en rapportage. Dan had de cliënt nog niet eens de intieme zorg ontvangen, datgeen wat zij zo nodig hebben!

‘Dat moet toch anders kunnen voor deze zeer kwetsbare groep’, bedacht ik me toen. Ik deed online research en met de hulp van mijn beste vriend, een rasechte ondernemer, werd na een half jaar de stichting Snoezelzorg geboren. Inmiddels ben ik ruim drie jaar onderweg, en groeiende! We hebben 14 medewerkers en 65 cliënten.

Ik doe het in combinatie met mijn 30-urige baan bij Pameijer, best pittig soms, maar ik wil geen salaris wil van de stichting. Inmiddels ben ik ook gediplomeerd Consulent Seksuele Gezondheidszorg.

Het is geweldig om me hier mee bezig te houden en geeft zoveel energie!"

Gastlessen bij Albeda
“Vanuit mijn functie als consulent van de stichting geef ik gastlessen bij Albeda Zorgcollege. O.a. over de inzet van sekszorg; wat komt erbij kijken, de do’s en don’ts, hoe ga je met bepaalde zorgvragen om en wat zijn je handvatten om het gesprek over seksualiteit aan te gaan?"

'Waar ik me in kan zetten, wil ik me inzetten! Ik ben van samenwerken, ik houd van harmonie, verbinding en vooral ook van kennis overdragen.'

Jouw toevoeging aan de alumni community?
“Er wordt een enorme betrokkenheid van je gevraagd om je kwaliteiten in te zetten binnen het onderwijs. De punten waar ik me voor wil inzetten zijn bijvoorbeeld het onderwijsbeleid. Ik ben van mening dat daar best wel wat dingen aan toegevoegd kunnen worden. Vooral op het gebied van seksuele gezondheid, want wat wordt daar nu over besproken, worden daar onderwerpen en opdrachten voor studenten aan gewijd? Ik heb voldoende kennis in huis om hier en daar een steentje bij te kunnen dragen.

Verder vind ik betrokken zijn bij de alumni community ook gewoon super leuk! We kijken samen naar manieren hoe we het onderwijs nog beter kunnen maken en hoe we continuïteit kunnen bieden. Maar ook vooral hoe we een vangnet voor studenten kunnen zijn in deze lastige periode waarin o.a. veel uitval heerst. Het lijkt me goed om te kijken naar hoe we deze studenten binnenhouden en hoe je hen perspectief biedt. Ook wij, met een baan en dus al een bepaalde basis, hebben ook wel eens zoiets van ‘jeetje wat gaat de toekomst brengen na de coronaperiode!’

Waar ik me in kan zetten, wil ik me inzetten! Ik ben van samenwerken, ik houd van harmonie, verbinding en vooral ook van kennis overdragen. De alumni community staat nog in de kinderschoenen en ik heb goede hoop voor een snelle groei."

Wat is de toegevoegde waarde voor jou van de alumni community?
"De kennisoverdracht. Het feit dat Albeda oud-studenten de ruimte biedt om hun kennis en ervaringen te delen. Naast dat ik vooral vertel over mijn stichting, kan ik studenten ook meer informatie geven over het werken binnen de sector zorg & welzijn en de verschillende settings hierin.

Aan de andere kant heb ik bijvoorbeeld weer totaal geen idee van palliatieve zorg. Maar stel, een andere oud-student uit de community heeft dat wel, dan is het supermooi om studenten een breed scala te geven van mogelijkheden met het diploma wat ze halen."

Heb je nog een mooi voorbeeld van een gastles die je hebt gegeven?
“Ja, die heb ik zeker! Op het onderwerp seksualiteit hangt vaak nog best een taboe. Ik gaf eens een gastles op de Rosestraat aan een kleine club gemêleerde studenten, van christelijke tot islamitische afkomst. Er was toen een 19-jarig, ongehuwd, zwanger en christelijk meisje dat op een gegeven moment zei “Ik moet hier gewoon wat mee gaan doen binnen mijn organisatie!”

Toen ze mij meer over de organisatie vertelde, heb ik aangegeven graag te willen bijdragen of ondersteunen. Ze heeft dat vervolgens neergelegd bij de organisatie en daar volgde toen vanuit hen de vraag wat ik zou kunnen betekenen. Zo bereik je dus niet alleen de student, maar neemt zij het zelfs mee naar de werkvloer waar seksualiteit vervolgens ook bespreekbaar wordt gemaakt.

Mijn grootste doel is het bespreekbaar maken van seksualiteit, zeker binnen een christelijke organisatie zoals in dit voorbeeld het geval was. Op deze manier wordt echt zichtbaar dat alumni samen beweging kunnen creëren en studenten écht inspireren!”