mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Tim

Net afgestudeerd bij Albeda Horecacollege en nu al chef bij Zotte!

De pas 21-jarige Tim Ouwerkerk haalde afgelopen zomer zijn diploma Gespecialiseerd kok bij Albeda Horecacollege. Sindsdien staat hij als chefkok in de keuken bij restaurant Zotte aan de Straatweg in Rotterdam. Waar hij eerst nog droomde van een carrière in de sport wil de ambitieuze chef nu nog maar 1 ding: beloond worden met een Michelinster!

Hij wist het als kind zeker: ik word voetballer! Maar na het zien van de documentaire ‘Fucking perfect’ van Michelin-kok Sergio Herman besloot Tim zijn toekomstplannen over een andere boeg te gooien. Op zijn zestiende vertrok hij naar België en maakte hij zijn debuut als leerling-kok bij ‘The Jane’, van zijn voorbeeld Sergio Herman. Later liep hij stage bij grote namen in de horeca als François Geurds en Jos Grootscholten.

Dankzij Albeda sta ik hier
“Het is heel simpel,” vertelt Tim: “Dankzij Albeda sta ik hier! Docenten hebben mij gevormd tot de chef die ik nu ben. De schooltijd is erg nuttig geweest. Je leert er de basis zoals: snij- en bereidingstechnieken, hoe een product in elkaar zit en wat de beste bereidingswijze is. Binnen de opleiding was er veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. In alle facetten van de horeca heb ik veel geleerd. Ik kijk positief terug op mijn Albedatijd en dat heeft alles te maken met de vakkundige docenten, persoonlijke contacten, de gezellige sfeer, het wedstrijdteam en natuurlijk het schoolrestaurant Albeda Vipz, waarin we de theorie meteen konden toepassen in de praktijk.”

Werken in de horeca is een levensstijl
Keihard werken, dat is vaak de eerste gedachte bij het werken in de horeca. 
En dat klopt ook volgens Tim, maar het is vooral een levensstijl: “We werken met hart en ziel voor onze gasten. We gaan voor het beste resultaat. Als je daarna beloond wordt met lovende woorden, geeft dat een boost om de volgende keer weer te knallen samen met je team.’’ “Juist samen!’’ zegt Tim, want als chef alleen red je het niet. “Het is de hele restaurantbeleving die ervoor zorgt dat gasten terugkeren. Noem mij in de keuken ook geen chef maar gewoon Tim. Respect en waardering dwing je af door kwaliteit te laten zien, het goede voorbeeld te geven en te zorgen voor een fijne sfeer. Chef is ‘maar’ een titel…’’.

We doen het goed maar het kan altijd beter
Tim heeft het goed naar zijn zin bij Zotte! De basis voor een langdurige samenwerking is gelegd. “Vastbijten en niet meer loslaten”, lacht hij. “Ik ben dankbaar voor de kans die ik gekregen heb. Het is een fantastische baan waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan. 
Ik bepaal wat er op de menukaart komt en blijf mezelf ontwikkelen. We maken mooie gerechten en hebben daar plezier in. Elke dag komen gasten met goede zin naar het restaurant en wij mogen ze verwennen. We doen het goed, maar het kan altijd beter, dat is mijn levensmotto! Op momenten dat je een keuze moet maken of als je een moeilijke tijd hebt, helpt je motto je vooruit.”

Als je écht wil, dan lukt het je!
Voorlopig genoeg uitdaging voor Tim bij Zotte. Toch wil hij op termijn écht maar 1 ding: Beloond worden met een Michelinster in zijn eigen horecazaak! Na het behalen van de diploma’s Zelfstandig werkend kok en Gespecialiseerd kok bij Albeda Horecacollege, verklaarde iedereen Tim voor gek, toen hij gekscherend zei dat hij binnen no-time chef zou worden. “En kijk eens waar ik nu sta’’, zegt hij trots. “Soms besef ik het zelf ook nog niet, maar inmiddels weet ik wel: als je écht iets wilt, dan lukt het je!”