mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Megan Kiela

Megan: ‘ik heb altijd zin om te koken’

Megan Kiela (17) volgt de opleiding Gespecialiseerd kok niveau 4 bij Albeda Horecacollege, locatie Rosestraat in Rotterdam.

Waarom volg je deze opleiding?

“Hiervoor zat ik op een profielschool met horeca, bakkerij en recreatie als basisprogramma. Daar kreeg ik een bokaal voor het hoogste gemiddelde als examenkandidaat. Ik werkte bij Nederlands beste bakker ‘Van Harberden’ en ook daar merkte ik hoe leuk het is om prijzen te winnen. De koksopleiding is een logische stap voor mij, omdat mijn hele familie van koken en eten houdt. Mijn vader werkt in de zeevaart, dus we zijn vaak bezig met verschillende bereidingen van allerlei soorten vis. Met mijn broer vaar ik regelmatig mee op zijn bootje en proberen we met onze vangst van alles uit in de keuken, heel gezellig. Ik heb gewoon altijd zin om te koken, dus deze opleiding past perfect bij me.”

Wat vind je het leukste aan de horeca?

“Het koken zelf, allerlei restaurants uitproberen en nieuwe vrienden maken! Tijdens mijn stage bij een vakantiepark in Renesse, leer ik technieken als het tempereren van chocolade en het uitbenen van een kippenpoot of een hert. Dat inspireert me enorm, omdat er steeds weer nieuwe dingen te leren zijn met andere producten. Verschillende keukens uit andere culturen probeer ik graag uit. Door samen met twee andere studenten mee te doen aan de wedstrijd ‘Good Fish’ heb ik er twee vriendinnen bij gekregen; we waren een echt dreamteam. Leuker dan in de horeca bezig zijn, bestaat bijna niet.”

Heb je verder nog hobby’s?

“Taarten bakken vind ik erg leuk. En sporten natuurlijk; boksen, snowboarden, voetballen en vissen. Ik houd ook van honden en luister graag naar muziek. Best veel hè!?”

Waar kunnen we jou voor wakker maken?

“Het eerste wat in me opkomt is ratatouille, omdat ik die film ook zo geweldig vind. Maar het is eigenlijk paella met gamba’s en rivierkreeftjes, heerlijk. En ijskoffie! ”

Toekomstdroom?

“Een restaurant met een Michelinster runnen lijkt me te gek. Of privé-chef worden in het buitenland, zodat ik wat meer van de wereld kan ontdekken. Of als scheepskok bij de marine of op een cruiseschip. De wereld van het koken is zo divers en je kunt er zoveel kanten mee op."