mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Laura

Laura: Ik ben trots op mijn eigen stijl van koken

Laura (21 jaar) zit in het tweede leerjaar van de opleiding Gespecialiseerd kok op de locatie Rosestraat. In schoolrestaurant Albeda Vipz heeft ze al veel praktijkervaring opgedaan. Momenteel loopt ze stage bij restaurant Perceel, waar elke dag gewerkt wordt door een jonge gedreven brigade. Kennis, passie, vakmanschap en de drang naar perfectie voeren daar de boventoon.

Ik hou van lekker eten
De keuze voor de horeca was snel gemaakt. ‘’Ik hou van lekker eten en vind koken leuk. Mijn opa was vroeger chef op het ss Rotterdam. De passie voor het horecavak heb ik van hem. Tijdens een open dag bezocht ik naast de opleidingen Brood & Banket ook de Koksopleidingen. Het voelde meteen goed. Een brede opleiding waar je veel kanten mee op kunt. De meeste docenten komen uit de praktijk. Dat is mooi meegenomen”.

Mijn impulsiviteit en creativiteit zie je terug in mijn gerechten
Voordat Laura aan deze opleiding begon, volgde ze de opleiding Zelfstandig werkend kok. “Ik ben altijd al creatief geweest. Als gespecialiseerd kok werk je in een keuken die in verschillende delen is opgedeeld. Je bereidt bijzondere, creatieve of luxe gerechten. Ik ben trots op mijn eigen stijl van koken. Mijn impulsiviteit en creativiteit zie je terug in mijn gerechten. Na deze opleiding kan ik werken in luxe horecabedrijven zoals sterrenrestaurants’’. De meeste chefs zijn mannen. ‘’Er zijn niet eens damesbuizen, lacht ze. Ik wil het verschil maken en laten zien dat vrouwen ook op hoog niveau hun mannetje kunnen staan. Er wordt veel van je verlangd. In het begin moest ik wennen aan de onregelmatige werktijden’’. Nu heeft ze haar draai helemaal gevonden. ‘’Ik hou van afwisseling, een 9-tot-5 baan is niks voor mij’’.

Leren, verdiepen en blijven proeven
In september begint ze aan haar laatste jaar van de opleiding. “Ik kijk uit naar de proeve van bekwaamheid. Tijdens het examen koken kan ik laten zien wat ik waard ben. Heerlijk mijn eigen ding doen en als het meezit boven mezelf uitstijgen met gerechten waarmee ik nu al aan het experimenteren ben. Ik kan niet wachten om mijn diploma te halen. Voorlopig blijf ik dan werken in mooie restaurants om uiteindelijk mijn kennis als docent over te dragen aan startende koks’’. Als we Laura vragen naar de juiste eigenschappen voor aankomende studenten hoeft ze niet lang na te denken. ‘’Als gespecialiseerd kok heb je oog voor details en ben je constant op zoek naar verbetering. je moet toegewijd zijn aan het vak. Steeds beter willen worden. Leren, verdiepen, en blijven proeven net zolang totdat het eindproduct voor je gevoel helemaal perfect is”!