mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Kim

Kim van Wingerden: Blijf jezelf en doe je niet voor als een ander

We ontmoeten Kim van Wingerden in het mooie restaurant Albeda Groos! In dit schoolrestaurant op de Baljuwstraat in Rotterdam, volgt de 18-jarige Kim haar opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Bij Albeda voelde het meteen goed
Kim wilde eigenlijk kapster worden maar door haar bijbaan bij een cateringservice veranderde ze al snel van gedachte. “Toen ik na het bezoeken van open dagen aan verschillende scholen bij Albeda terechtkwam, voelde het meteen goed. Een gezellig klein team, waar ik met veel plezier de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw volg. Het persoonlijke contact met gasten, het delen van kennis en de afwisselende taken maken deze opleiding tot een succes voor mij’’.

Groeien in de opleiding en de praktijk
Geen dag is hetzelfde op de locatie Baljuwstraat. Net als andere Albeda-restaurants is Albeda Groos! een leer-werkplaats, waarbij horecastudenten de kans krijgen om te groeien in de opleiding én de praktijk. Praktijklessen worden afgewisseld met theorie zodat studenten meteen de theorie kunnen toepassen in de praktijk. Kim vindt het vooral heel leerzaam als ze op excursie gaan of aan een wedstrijd mee mag doen. ‘’Tijdens een on-tour dag hebben we verschillende horeca-bedrijven bezocht. We kregen informatie en hebben nieuwe dingen geleerd. Onlangs mocht ik meedoen aan een horeca-vakwedstrijd. Deze kans heb ik met beide handen gegrepen en we hebben nog gewonnen ook!’’

Hoe leuk de praktijk ook is, je moet de theorie ook beheersen
Om een goede gastvrouw te worden vindt Kim stressbestendigheid en doorzettingsvermogen belangrijke vaardigheden binnen het vak. “Hoe leuk de praktijk ook is, je moet de theorie ook beheersen. Momenteel loop ik stage bij het restaurant in de Euromast. Een toeristische trekpleister. Gasten bestellen in verschillende talen hun gerechten. Menukaarten wisselen geregeld dus je moet snel kunnen schakelen en alert blijven. Tot slot heeft Kim nog een tip voor aankomende studenten: “maak contact met de gasten en blijf vooral lekker jezelf. Gasten voelen zich op hun gemak en kunnen daardoor ook zichzelf zijn. Het voelt heel fijn als gasten na een lunch of diner kunnen terugkijken op een geweldige ervaring!’’