mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Cansu Akbaşoğlu

“Hier wordt geïnvesteerd in de mensen”

Daarom werk ik als docent

Werken met studenten, je praktijkervaring overbrengen, lange vakanties – Cansu Akbaşoğlu ziet veel voordelen van haar werk als docent bij Albeda Zorgcollege. Maar het mooist vindt ze de mogelijkheden om zichzelf te blijven ontwikkelen: “Ik heb net een leiderschapsopleiding achter de rug in de eigen kweekvijver van Albeda. Hier wordt geïnvesteerd in de mensen.”

Speciaal onderwijs
“Onderwijs heeft me altijd aangesproken. Voordat ik bij Albeda kwam heb ik les gegeven in het voortgezet speciaal onderwijs, aan jongeren met gedragsproblemen. Maar ik was nooit tevreden over de lessen; ik was bij wijze van spreken meer bezig met leerlingen uit elkaar halen dan met onderwijs. Ik wilde echt lesgeven, op een wat hoger niveau. Daarom heb ik gesolliciteerd op een vacature bij Albeda, bij de opleiding voor Onderwijsassistent. Dat is ook de opleiding die ik zelf heb gevolgd aan het begin van mijn loopbaan.”

Boeiender door praktijkervaring
“Na aantal jaren ben ik overgestapt naar de opleiding Maatschappelijke zorg. Hier geef ik les in het Ondersteuningsplan: studenten leren van mij om vanuit de beginsituatie van een cliënt de hulpvragen en doelen op te stellen. Ze krijgen hier de theoretische basis en oefenen ermee; op stage gaan ze echt een plan maken voor een cliënt. In het speciaal onderwijs heb ik zelf ook ondersteuningsplannen geschreven. Door die praktijkervaring wordt mijn verhaal boeiender. Studenten vinden dat interessant, ze vragen door. Zeker wanneer ze zelf ook stage lopen in het speciaal onderwijs.”

Het licht nog niet gezien
“Maar het leukste van mijn werk vind ik de studieloopbaanbegeleiding die ik geef. Ik heb studenten die twee maanden geleden het licht nog niet hadden gezien en nu heel gemotiveerd zijn om hun diploma te halen. Ik help ze zoeken naar mogelijkheden. Kan een examen iets sneller nagekeken worden zodat de student nog een kans heeft? Dan probeer ik dat met collega’s te regelen. Ik stimuleer studenten ook om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, bijvoorbeeld om feedback te vragen als ze een onvoldoende hebben. En ik heb intensief contact met de stagebegeleiders zodat studenten ook van die kant gestimuleerd worden. Zo help ik examenkandidaten met de laatste stapjes naar het werkveld.”

Albeda Academie
“Dat coachen ligt mij goed. Ik stimuleer niet alleen studenten maar ook collega’s om zich te ontwikkelen: doe een cursus, volg een opleiding, verbreed je kennis. Dat streef ik ook voor mezelf na. De organisatie stimuleert dat; bij de Albeda Academie kun je tientallen cursussen, trainingen en workshops volgen. Ik heb net een leiderschapsopleiding achter de rug, we hebben een eigen kweekvijver. Daarnaast hebben we ook medewerkersstages: een dagje meelopen in het werkveld om up-to-date te blijven. Albeda is een grote organisatie die dit soort zaken goed op orde heeft. Er wordt geïnvesteerd in de mensen.”

Ga het doen
“Tegen mensen die overwegen om docent te worden zeg ik: ga het doen. Het is hartstikke leuk om met studenten te werken. Ik heb een vriend die chef-kok is, die heb ik gestimuleerd om bij de horeca-opleiding te gaan werken. Mensen uit de praktijk hebben zo veel meerwaarde.”