mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Gina

Gina Lorenza Chiara De Prisco: Gastvrijheid boven alles

Gina Lorenza Chiara De Prisco (20 jaar) volgt de opleiding Manager ondernemer horeca op de locatie Rosestraat. Ze behaalde eerst haar diploma voor de opleiding Zelfstandig werkend kok en studeert nu verder op niveau 4, waarbij ze de praktijklessen in schoolrestaurant Albeda Vipz het leukste vindt.

Ik was meteen verkocht
“Eigenlijk wilde ik een grafische opleiding volgen, vertelt de vrolijke Gina. Maar toen ik voor een oriëntatie de locatie Rosestraat bezocht en warm ontvangen werd door een horeca-docent, werd ik enthousiast. Hij liet me zien hoe je een amuse kunt bereiden en maakte daar een heel spektakel van.
Ik was meteen verkocht!’’ Na het behalen van haar diploma Zelfstandig werkend kok leert ze nu voor Manager ondernemer horeca. Ik mag sommige vakken laten vallen omdat ik die lessen al eerder heb gehad. Daarom sta ik nu extra uren in schoolrestaurant Albeda Vipz en loop ik soms mee met de opleiding Fastservice en Gastheer/gastvrouw. Eigenlijk volg ik een programma op maat. Dat Albeda die mogelijkheid biedt, is natuurlijk supergaaf!’’

Tegenslag heeft ons sterker gemaakt
‘’Kookkunst zit in mijn roots’’, vertelt Gina die haar mooie (achter)naam te danken heeft aan haar Italiaanse vader die samen met haar Surinaamse moeder ook een voorliefde voor koken hebben.
Een paar jaar geleden begon het gezin een restaurant.Mijn zus had een tussenjaar en ik mocht mijn stage afronden in ons eigen restaurant. Hierdoor konden we gezamenlijk onze familiedroom verwezenlijken. Ondanks dat het financieel gezien geen succes werd, hebben wij als gezin veel geleerd. Er wordt vaak beweerd dat je niet kunt werken met familie maar wij hebben het tegendeel bewezen. We hebben de inrichting zelf ontworpen en gemaakt, plinten staan frasen en helaas ook de beëindiging van ons bedrijf moeten regelen. Uiteindelijk heeft het ons allemaal sterker gemaakt en kijken we terug op een leerzame en fijne periode. Een ervaring om nooit te vergeten.’’

Mijn ouders trots maken met mooie cijfers, daar word ik blij van
Binnen de opleiding leert Gina het meeste van stages. “Zo heb ik al in diverse (top)restaurants gewerkt tijdens de koksopleiding. Daar leerde ik vooral hoe het er achter in de keuken aan toe gaat. Met mijn huidige opleiding leer ik juist weer alles aan de voorkant. Haar laatste stage was bij Kasteel van Rhoon. Daar is ze bij verschillende evenementen als gastvrouw werkzaam geweest; tijdens een bruiloft maar ook bijvoorbeeld in een rijdende tram die ingericht is als restaurant. ‘’Gaaf he’’? Roept Gina enthousiast. ‘’Als je veel initiatief toont en laat zien dat je graag van alles wilt doen, dan kan je zoveel leren. Je moet uitstralen dat je er zin in hebt, positief zijn. Tenslotte doe je het allemaal voor jezelf.’’ “Mijn uitdaging voor de toekomst? Weer een restaurant openen samen met ons gezin. ‘Gerardo’ vernoemt naar mijn opa die heerlijk kon koken. Maar voorlopig blijf ik studeren, met meerderde diploma’s op zak kan ik straks alle kanten op. Wat zullen mijn ouders dan trots zijn en ik zelf des te meer!’’