mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Maartje

Gespecialiseerd kok Maartje verrast docenten met geweldige leeropdracht

De pas 17-jarige Maartje weet precies wat ze wil! Koken, koken en nog eens koken. Na het behalen van haar havo-diploma, koos ze daarom bewust voor de opleiding Gespecialiseerd kok (niveau 4) bij Albeda Horecacollege. Een slimme keuze want nu doet ze precies wat ze leuk vindt. Haar passie en talent voor koken bleef ook bij docenten niet onopgemerkt. Met de ‘learningDisk’ maakte ze veel indruk.

Leeropdracht LearningDisk
Docent Ferry Groenewegen van der Weijden vertelt: “Tijdens de opleiding werken onze studenten vanuit leervragen aan diverse opdrachten die horen bij hun rol. Eén van deze opdrachten is de LearningDisk, waarbij studenten aan de hand van hun leervragen, een keuze mogen maken uit onderwerpgebieden en de vrijheid krijgen deze naar eigen inzicht uit te werken. Maartje koos voor productkennis over de koe. Omdat je een werkvorm moest kiezen passend bij het ontwerp, heeft ze een koe uit hout gezaagd, geverfd en vervolgens op een andere houten plaat geplakt. Alle onderdelen van de koe heeft ze genummerd en per onderdeel benoemd wat je er van kunt maken.''

Pluimen voor Maartje
Studenten doorlopen bij het maken van de LearningDisk een aantal stappen. Eerst oriënteren en plannen, omschrijven wat je gaat doen en vervolgens uitvoeren. Je vraagt feedback en reflecteert op je eigen handelen. Een creatieve opdracht die tegelijkertijd heel leerzaam is. “Het resultaat van Maartje is verbluffend. Dikke pluimen voor haar,’’ zegt Ferry. Het bord gaat inmiddels heel de school door maar zelf is Maartje wat bescheidener. “Ik vond het vooral een hele leuke opdracht. Het voordeel is dat ik nu precies weet waar vlees vandaan komt en hoe het wordt verwerkt. Wist je bijvoorbeeld dat je van de dikke lende van een koe, biefstuk en rosbief kunt maken?’’ vertelt ze enthousiast.

Het vak van kok is mijn roeping
De passie voor koken is Maartje aangeboren. “Mijn opa had een eigen restaurant en mijn ouders koken graag. Dat ik gek ben op bakken, is daarom niet verrassend. Samen met mijn moeder maakte ik als klein meisje al cakejes of een taart. Nu kijk ik in de koelkast en probeer ik met ‘leftovers’ iets lekkers te maken! Ik ben een echte lekkerbek, wil alles proeven en ben gek op vis. Dat ik van de havo naar het mbo ben gegaan is niet voor niets. Ik wil graag leren in de praktijk om van mijn hobby mijn beroep te maken. Een roeping voor kok zou je het wel kunnen noemen ja,’’ zegt ze lachend.

Je moet écht willen
Een 9-tot-5 baan is niets voor haar. Ze is het liefst de hele dag bezig in de keuken. “Stilzitten is niet aan mij besteed. In deze functie moet je stressbestendig zijn en hard werken in drukke tijden. Kortom in deze functie ben je lekker creatief bezig en daar hou ik juist van. Als gespecialiseerd kok kun je goed samenwerken plannen en leidinggeven. Je werkt nauwkeurig en hygiënisch. Je moet openstaan voor nieuwe dingen en natuurlijk écht willen.’’

Ik wil de beste in mijn vak worden
Bij Albeda Horecacollege heeft ze haar plekje gevonden. “Mijn ambitie voor het horecavak wordt versterkt door bevlogen docenten. Zij zijn allemaal professionals, helpen je op weg en staan voor je klaar. In schoolrestaurant Albeda Vipz groeien we in de opleiding én in de praktijk. Dat komt goed van pas want in januari begint mijn stage. Ik sta te popelen om aan de slag te gaan. Het liefst in een sterrenrestaurant want ik wil de beste in mijn vak worden. Waar ik over 10 jaar sta? Dan heb ik een eigen visrestaurant mét slaapgelegenheid!’’, roept ze blij.

Benieuwd naar het lievelingsgerecht van Maartje? Klik hier voor het recept!