mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Robin Frings

Alumnus Robin Frings heeft een rol in Nederlandse speelfilm

Bron: AD - editie Gouda, Florine Nesselaar, 25-10-2023

De grootste droom van Robin Frings (28), alumnus van de bbl-opleiding Maatschappelijke zorg, wordt werkelijkheid. De dove acteur uit Gouda schittert binnenkort voor het eerst op het witte doek in de comedy Buenas Chicas. En dat smaakt naar meer, vertelt Robin. ,,Of je nu een beperking hebt of niet: waar een wil is, is een weg.”

Als kind wilde hij al niets liever dan acteur worden. Maar die droom liet hij op jonge leeftijd varen. Dat kon hij als Doof* persoon toch helemaal niet, dacht Robin. Hij rondde een sport- en zorgopleiding af en ging aan de bak. Maar ergens bleef zijn grote droom altijd aan hem knagen. Toen het coronavirus uitbrak en heel het land in de ban raakte van gebarentolk Irma Sluis, bleek dat Irma Sluis-effect een positief effect te hebben voor veel dove mensen.

Robin werd populairder en populairder met zijn filmpjes op Instagram, schopte het tot muziektolk op NPO Zappelin Extra en straalde als één van de bekende Nederlanders in het SBS6-programma De Alleskunner VIPS. Maar nog steeds had hij die ene droom: acteur worden.

,,Toen werd ik ineens gevraagd”, vertelt de Gouwenaar enthousiast. ,,Mijn management stuurde mij een mail met de vraag of ik een rol wilde spelen in een film. Ik dacht nog: ik heb helemaal geen ervaring. Is dit echt?” En jawel. De regisseur was op zoek naar een acteur die doof is en zou kunnen doorgaan voor een Spanjaard. Enkele weken later stond hij twee weken lang op de set in Spanje, naast niemand minder dan Susan Radder, Britt Scholte en Juvat Westendorp.

De film gaat over drie Nederlandse vrouwen die naar Spanje komen op wijnreis. Ik speel een wijnboer en de broer van Juvat”, verklapt Robin. ,,De regisseur wilde de film interessanter maken door een dove acteur in te zetten. Ze vonden mij via Google. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd en nu speel ik Rodrigo. Ik had geen ervaring, dus het was best een uitdaging. Vooral het oefenen van gebarentaal en het uit mijn hoofd leren. Maar ik dacht, ik hoor vanzelf wel of ik het goed doe. Ik ging er helemaal open in.”

Dat pakte goed uit. De eerste draaidag in Spanje verliep meteen goed, vertelt hij. Zijn zelfvertrouwen groeide. ,,Het was voor iedereen nieuw, werken met een dove acteur. En dat bracht voor mij ook wel wat extra uitdagingen mee. Horende acteurs krijgen het al snel te horen als ze iets verkeerd doen. Maar omdat alleen mijn tolk wist wat ik precies deed, was hij de enige die kon beoordelen of het goed was. De regisseur kent geen gebarentaal. Dat vond ik spannend, dat voelde als een grote verantwoordelijkheid. Maar het is goed gegaan.

In de film wordt Nederlands, Spaans, Engels én gebarentaal gebruikt. ,,Ik gebruik alleen gebarentaal in de film. En daarin ben ik de enige, de andere acteurs kennen in principe geen gebarentaal. Maar dat was geen belemmering.” Integendeel, na twee weken Spanje wist Robin zeker dat dit is wat hij wil. Het smaakt naar meer.

,,Ik stond daar met verschillende acteurs die in GTST spelen of hebben gespeeld. Thijs Boermans, Juvat Westendorp, Britt Scholte. Zij vroegen: ‘Wat is je droom?’ Nou, dat is toevallig in GTST spelen. En dat spreek ik ook maar uit, want alles wat ik tot nu toe uitspreek, gebeurt. GTST is mijn volgende droom.”

Robin hoopt opnieuw een rolmodel te kunnen zijn voor iedereen die er eentje nodig heeft. ,,Of je nu een beperking hebt of niet, waar een wil is, is een weg. Ik wil laten zien dat alles kan. Tien jaar geleden was dit allemaal nooit gelukt. Maar dankzij corona sta ik nu hier. Er gaan nieuwe deuren voor mij en andere jongeren met een beperking open. Dat is en blijft heel bijzonder.

De film Buenas Chicas draait vanaf 7 maart 2024 in de bioscoop.

* Robin Frings verkiest het woord ‘Doof’ met hoofdletter ‘D’, omdat het op deze manier gaat om mensen die hun ‘doofheid’ niet als beperking ervaren, maar als een verrijking, legt hij uit. ‘Alle Doven zijn doof, maar niet alle doven zijn Doof’, schrijft Project Doof daarover.