Linda Brederoo, student van de opleiding Patissier bij het Albeda Horecacollege, kijkt met trots terug op haar deelname aan Skills The Finals 2025. Ze won de zilveren medaille en mag zich daarmee de tweede beste patissier in opleiding van Nederland noemen.
“Vorig jaar werd ik vierde, dus dit keer móest ik een podiumplek halen. En dat is gelukt!” Toen de nummer drie werd omgeroepen en haar naam nog niet was genoemd, dacht ik: ik ben óf eerste óf tweede. Dan voel je wel spanning! Uiteindelijk werd ik tweede – en daar ben ik gewoon supertrots op.”
Creatief, precies en pittig
Skills The Finals is een landelijke vakwedstrijd voor mbo-studenten. In de categorie Patissier kregen deelnemers twee dagen de tijd (12 uur in totaal) om drie opdrachten uit te voeren:
- Een chocolade showstuk
- Een desserttaart
- Twaalf petit fours, gebaseerd op een mystery box met het thema Scandinavië
Linda: “Het showstuk vond ik het lastigst. Daar had ik ook het meeste op geoefend. Maar ik merkte dat het dit jaar veel beter ging dan vorig jaar. Het was pittig, maar ook echt leuk om te doen.”
In de zeven weken voorbereiding werkte Linda naast haar stage en studie keihard aan haar opdrachten: oefenen, ideeën uitwerken, testen, bijschaven. “Het kostte veel tijd en energie, maar ik heb er zóveel van geleerd.”
Passie voor patisserie
Linda begon haar loopbaan in de horeca met de koksopleiding, maar ontdekte al snel haar echte liefde: patisserie. “Ik hou van creatief bezig zijn. In de patisserie werk je met smaak én met vorm. Het moet er mooi uitzien én geweldig smaken.” Tijdens haar opleiding liep ze onder andere stage bij een klassieke Franse bakkerij. Op dit moment werkt ze bij Patisserie Jarreau in Den Haag, waar ze leert op topniveau. “Daar draait alles om perfectie in smaak, textuur en presentatie. Het is zó inspirerend!”
Leren en groeien
Linda kijkt niet alleen trots terug op haar medaille, maar ook op wat ze persoonlijk heeft geleerd: “Ik heb beter leren plannen, omgaan met stress en onder druk werken. En natuurlijk allemaal nieuwe technieken ontdekt. Ik heb mezelf echt zien groeien.”
Wat haar plannen zijn voor de toekomst? “Misschien wil ik ooit nog in het buitenland ervaring opdoen. En het lijkt me geweldig om later mijn eigen zaak te starten. Een plek waar ik alles wat ik geleerd heb kan laten zien.”
Linda’s tip voor toekomstige patissiers
“Als je van bakken houdt en creatief bent, dan is dit écht een opleiding voor jou. Je leert een vak, je maakt de mooiste dingen én je krijgt de vrijheid om je eigen stijl te ontwikkelen. Het is hard werken, maar je krijgt er zoveel voor terug.”