mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Kookboek

Studenten Albeda Horecacollege schitterden in rampzalig kookboek

Drie talentvolle studenten van Albeda Horecacollege hebben een bijzondere bijdrage geleverd aan Het meest rampzalige kookboek van Rijnmondveilig. Dit kookboek, dat op maandag 8 september feestelijk werd gelanceerd, laat zien dat je zelfs in een noodsituatie, zonder stromend water, gas, stroom of internet, toch een smakelijke en voedzame maaltijd op tafel kunt zetten.

Het kookboek is een initiatief van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met veiligheidsregio's Haaglanden, Utrecht en Zuid-Holland Zuid.

Culinaire creativiteit in crisistijd
Studenten Shaksedi Pieternella, Isa de Roover en Elize Rissema ontwikkelden recepten met lang houdbare producten, zoals een wrap met tonijn-linzensalade, een Italiaanse bonensalade en zelfs een tiramisu zonder koelkast. Hun gerechten werden opgenomen in het kookboek naast bijdragen van bekende chefs als Jord Althuizen en Terry Priem.

“Onze studenten hebben laten zien dat koken met beperkte middelen niet betekent dat je concessies moet doen aan smaak of kwaliteit,” zei docent Stefan Everaarts. “Dit project was een prachtige kans om hun talenten te tonen én bij te dragen aan een maatschappelijk relevant initiatief.”

Met zijn enthousiasme en steun wist Everaarts de studenten goed te motiveren en op hun gemak te stellen, waardoor ze echt het beste uit zichzelf konden halen.

Kookboek studenten Albeda

Samenwerking met Rijnmondveilig
De studenten werden vanuit de veiligheidsregio geselecteerd via het Excellentieprogramma van Albeda Horecacollege, dat gemotiveerde studenten uitdaagt om hun talenten in te zetten voor bijzondere projecten. 
In samenwerking met Rijnmondveilig werkten zij aan recepten die geschikt zijn voor situaties waarin koken onder normale omstandigheden niet meer mogelijk is, zonder gebruik van gas, stromend water of elektriciteit. Met creativiteit en doorzettingsvermogen bedachten zij gerechten met ingrediënten uit blik en andere houdbare producten. 
Hun recepten werden getest, aangepast en live bereid voor de camera. Ook werden zij professioneel geïnterviewd door culinair journaliste Dijlan van Vlimmeren.

Meer dan koken alleen
Naast culinaire kennis leverde het project ook bewustwording op. “We beseften hoe afhankelijk we zijn van water, stroom en gas,” vertelde Isa. “We ontdekten hoe lastig het is om toch iets te bereiden als basisvoorzieningen wegvallen.’’ De studenten leerden improviseren, samenwerken en presenteren en maakten zelfs indruk als ‘tv-koks’ tijdens de opnamedag.

Maatschappelijke impact
Het kookboek, dat vol staat met verrassende noodpakket recepten van bekende chefkoks, foodinfluencers en horecastudenten van Albeda, is onderdeel van een bredere campagne om inwoners bewust te maken van het belang van een goed noodpakket. De samenwerking tussen Albeda Horecacollege en de veiligheidsregio’s toont hoe onderwijs en veiligheid elkaar kunnen versterken en hoe jonge talenten een waardevolle bijdrage leveren aan maatschappelijke veerkracht.

Succesvolle lancering
De lancering van het kookboek op 8 september werd een groot succes. Tijdens de bijeenkomst in het Rotterdamse restaurant Black Smoke, genoten gasten van live kookdemonstraties, proeverijen en netwerkmogelijkheden. 
Uiteraard kreeg iedereen een exemplaar van

Het meest rampzalige kookboek mee naar huis.

Bekijk hoe onze drie studenten aan de slag gaan in de keuken en stap voor stap de gerechten bereiden:
Elize – Italiaanse bonensalade
Isa – Tiramisu
Shaksedi – Wrap met tonijn linzensalade