mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Zie je mij?

Albeda legt focus op jonge mantelzorgers met unieke fototentoonstelling 'Zie je mij?'

Op donderdag 2 november presenteert Albeda met trots een bijzondere fototentoonstelling gewijd aan jonge mantelzorgers. Deze tentoonstelling 'Zie je mij?', is een initiatief van Vera Duivenvoorden, fotograaf én zelf mantelzorger, en heeft als doel om jonge mantelzorgers een gezicht te geven. In samenwerking met het Trajectbureau van Albeda en de Rotterdamse organisaties DIA en Mantelfoon wordt een programma ontwikkeld om mbo-studenten die zich in deze verhalen herkennen te bereiken en ondersteunen.

Albeda zet zich actief in om de aandacht te vestigen op deze bijzondere groep jongeren. Naast de tentoonstelling worden gastlessen verzorgd voor studenten door Vera Duivenvoorden, jonge mantelzorgers, ondersteuningsmedewerkers van het Trajectbureau en Rotterdamse organisaties DIA en Mantelfoon.

Bij de opening op 2 november zullen aanwezig zijn:

  • Fotograaf, mantelzorger en bedenker van het fotoproject 'Zie je mij?' - Vera Duivenvoorden (Stichting Magneet).
  • Ervaringsdeskundige Kai, een geportretteerde in de tentoonstelling, hij deelt zijn persoonlijke ervaringen en bespreekt het belang van de expositie.
  • Patrick Karreman, teamleider ondersteuning bij Albeda Trajectbureau.
  •  Wethouder Faouzi Achbar van gemeente Rotterdam, verantwoordelijk voor Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale inclusie.

Direct na de opening zal de jonge mantelzorger Kai in gesprek gaan met  wethouder Faouzi Achbar en Nina Struik, trajectbegeleider bij Albeda, onder leiding van Gerdien Hoogmoed-Compagnie, directeur van het Trajectbureau.

Het is schokkend om te realiseren dat één op de vijf jongeren thuis mantelzorg verleent, mantelzorger is (je kan ook mantelzorger zijn zonder zorg te verlenen) en dat dit aantal wellicht nog hoger is onder studenten in Rotterdam-Zuid. De balans vinden tussen studie, sociaal leven én mantelzorg is een uitdaging op zich en kan soms zelfs leiden tot studievertraging en uitval. Jongeren dragen dagelijks de last van een zieke ouder, een gehandicapt familielid, of bijvoorbeeld een broer of zus met een vorm van autisme. Vaak realiseren ze zich niet eens dát ze mantelzorg verlenen. Zelfs opgroeien in een gezin waar extra zorg nodig is, is een vorm van mantelzorg. Het is een zware last voor jongeren, en dit verdient erkenning.

Het Trajectbureau staat klaar om studenten gedurende hun hele studie bij Albeda te ondersteunen. Mantelzorg door jongeren is een onderwerp dat meer aandacht verdient, ook omdat de betrokkene zelf er soms zich niet van bewust is. Hierdoor loopt een jonge mantelzorger de beschikbare ondersteuning mis. Albeda heeft ondersteuningsteams op elke schoollocatie om praktische tips te geven, zaken te regelen en maatwerkoplossingen met de opleiding af te spreken om de student te ontlasten. Albeda werkt hierbij samen met Stichting Magneet, DIA en de Mantelfoon.

De tentoonstelling 'Zie je mij?' werpt een licht op de wereld van jonge mantelzorgers, gevolgd door fotograaf Vera Duivenvoorden terwijl ze jongeren volgt om antwoorden te vinden. Samen met Vera, die zelf met deze uitdagingen wordt geconfronteerd, nemen de jongeren je mee in hun leefwereld en delen ze hoe ze ruimte vinden voor hun eigen ontwikkeling. Ze bespreken de verrijkende aspecten en de uitdagingen van deze zorgtaak, en hoe ze zorgen dat ze niet onzichtbaar worden.

'Zie je mij?' is een concept bedacht door fotograaf Vera Duivenvoorden en werd ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met MEE Amstel en Zaan. De verhalen van de jongeren werden vastgelegd met de hulp van journalist Warda El-Kaddouri. Dit project werd mogelijk gemaakt door de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

De foto-expositie zal verschillende scholen en onderwijsinstellingen in Amsterdam en Rotterdam aandoen, en de jongeren zullen hun verhaal delen in gastlessen. Dit initiatief heeft als doel om meer erkenning te creëren voor jonge mantelzorgers. Voor meer informatie over het project, kunt u terecht op de website www.veraduivenvoorden.nl en stichtingmagneet.nl.