mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jessica

Bakkerstudent van Albeda wint eerste prijs met innovatieve tompouce

Ze is nog maar tweedejaars student aan de Bakery Innovation Academy van Albeda, maar nu al behaalde Jessica (18) uit Numansdorp op eigen initiatief een grote vakprijs. De wedstrijd van het bakkersvak werd haar podium en met haar creatie, een moderne tompouce met passievrucht en vanille, sleepte ze de eerste prijs binnen. “Ik stond tussen echte bakkers. Dat ik won, maakt me supertrots.”

Meedoen aan een echte vakwedstrijd
Ze deed mee aan de Bakkersvakwedstrijden, net als haar collega’s. Jessica ging naar huis met een eerste prijs in haar categorie: Innovatie Tompouce.

Haar creatie bestond uit:

  • bladerdeeg
  • passievrucht crémeux
  • crème Suisse
  • mascarponecrème

Ze koos bewust voor smaken die elkaar versterken: “Het frisse van passievrucht past goed bij het zoete van crème Suisse. De mascarpone maakt het helemaal af.” En de tompouce werd een kwart gedraaid voor een vernieuwende uitstraling.

De jury was enthousiast, al was er één klein puntje: “Ze vonden de passievrucht lekker fris, maar het bladerdeeg een klein beetje bitter.” Toch was het resultaat goed voor de eerste prijs! 

Tompouce van Jessica

Van thuisbakker naar BBL-leerling
Jessica volgt de opleiding Zelfstandig werkend bakker en doet dit sinds dit jaar via de bbl-route. Ze werkt bij Bakkerij Boender, een plek waar ze haar passie elke dag verder kan ontwikkelen. Die belangstelling voor patisserie begon al jong: “Thuis bakte ik al vaak. Op een gegeven moment wist ik: dit wil ik worden. Dat gevoel is nooit weggegaan.”
Naast bakken sport ze graag en spreekt ze graag af met vriendinnen.

Een bewuste keuze voor Albeda
Jessica wist meteen dat ze bij de Bakery Innovation Academy op haar plek zou zitten. Niet alleen vanwege de opleiding, maar ook door de sfeer:

“Ik vond het fijn dat het geen grote school is en niet midden in de stad. De bakkerij zag er netjes uit en de sfeer is heel rustig en prettig.”

De begeleiding beschrijft ze als persoonlijk en laagdrempelig: “Als je een vraag hebt kun je altijd naar je coach. Dat geeft een veilig gevoel.”

Elke maandag school, de rest leer je in het vak
De BIA geeft veel ruimte om vakmanschap in de praktijk te leren. Op schooldagen krijgt Jessica in de ochtend theorie zoals Nederlands, Engels, rekenen en coaching. ’s Middags gaat ze het liefst de bakkerij in. “Praktijk is het leukste. Daar kun je bakken, proberen en nieuwe dingen leren. Nederlands en Engels vind ik het lastigst.”

Volgens haar leer je op school vooral de basis, maar in de praktijk leer je het meest: “Op stage en nu op mijn werk leer je vooral efficiënt werken en met grote aantallen. Maar de goede basis die je op school krijgt, zorgt dat je snel dingen oppakt.”

Niet alleen bakken
Bij de opleiding worden er jaarlijks leuke activiteiten georganiseerd. Bowlen, keramiek schilderen, Skills-wedstrijden bezoeken en zelfs een uitstapje naar de Tweede Kamer: “Dat laatste vond ik eigenlijk heel saai,” lacht ze.

Trots en dromen voor de toekomst
Deze overwinning vormt een mooie eerste stap in haar carrière: “Het staat goed op mijn cv als ik bij een bakkerij of patisserie ga solliciteren.”
En haar droom? Daar heeft ze al concrete plannen voor: “Ik wil samen met mijn vriend een eigen patisserie en boulangerie starten. Met speciale broodsoorten en gebakjes die je nergens anders vindt.”

Tot slot: haar advies aan toekomstige studenten
Jessica twijfelt geen seconde: “Kom een dagje meelopen! Dan zie je pas echt of een opleiding bij je past.”

Of, om het in haar eigen woorden te zeggen: een combinatie van doorgroeien, vakmanschap en plezier. En dat is precies wat haar deze prijs opleverde.