mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Studente past kleding op een paspop

Fashion tailor (Specialist mode/maatkleding)

Gaat jouw hart sneller kloppen van mode, werk jij graag met je handen en wil je de klant blij maken met een prachtig kledingstuk dat door jou is gemaakt? Dan is de opleiding Fashion tailor niveau 4 echt iets voor jou. Je leert alles over stoffen, patronen tekenen, maten opnemen en naaitechnieken.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Fashion tailor op niveau 4 volg je via de beroepsopleidende leerweg (bol). 
Je volgt lessen op school en loopt tien tot vijftien weken per jaar stage. Gedurende deze opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij helpt je bij het volgen van de opleiding. Op vaste momenten kijken jullie samen of je nog op schema ligt en of je je doelstellingen hebt bereikt.

De opleiding Fashion tailor is een kleinschalige opleiding, waarbij je les krijgt van enthousiaste vakdocenten. Zij hebben ervaring met het werken in de mode en leren je graag alle fijne kneepjes van het vak als specialist.

Vakken
Na het afronden van deze opleiding ben jij de expert op het gebied van patroontekenen en naaitechnische vaardigheden. Patronen zijn platte tekeningen van de onderdelen van een kleding. Je leert hoe je moet omgaan met een klant, hoe je maten moet nemen en die verwerkt in een patroon. Je rekenvaardigheden komen dan ook goed van pas. Jij leert hoe je bijvoorbeeld een colbert volgens de klassieke technieken kan maken en werken met moeilijke stoffen is voor jou geen probleem. Daarnaast leer je veel over het op maat maken van bijvoorbeeld een jurk, broek, rok en overhemd. Ook ontwerp en maak je in het laatste leerjaar een eigen collectie. Naast de vaklessen die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Er zijn ook vakken die je mag kiezen, die noemen we keuzedelen. Voorbeelden zijn imagestyling, digitaal patroontekenen en voorbereiding hbo.

Aan het einde van het schooljaar vindt er een modeshow plaats. Je showt dan de kleding die jij het afgelopen schooljaar hebt gemaakt. De examenstudenten van de niveau 4-opleiding laten dan ook hun (mini)collectie aan het publiek zien.

Bekijk hier een impressie van de modeshow

Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Overal waar kleding gemaakt of gerepareerd wordt, kun je aan de slag. Denk hierbij aan een bruidsmodezaak, atelier van een ontwerper of een kledingreparatiebedrijf. Of wat dacht je van het maken van kostuums bij een theater of pretpark? Ook kun je een eigen bedrijf beginnen en bijvoorbeeld jouw eigen creaties gaan verkopen of in opdracht van klanten werken.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

De opleiding kent een driejarige (versneld) en een vierjarige route. In principe start je in de vierjarige route. Indien je vooropleiding, kennis en ervaring het toelaten kun je (voorlopig) geplaatst worden in de driejarige route. Aan het eind van het eerste leerjaar wordt aan de hand van je resultaten bekeken of dit de juiste route is of dat de vierjarige route beter bij je past.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als fashion tailor maak je kleding op maat voor een klant. Het komt regelmatig voor dat dit snel moet gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je nauwkeurig en gestructureerd werkt, ook onder tijdsdruk. Je bent stressbestendig, want je werkt met deadlines. Je durft vragen te stellen en initiatief te tonen, omdat je instructies en opdrachten krijgt waar je mee aan de slag gaat. Je hebt oog voor kwaliteit en levert een product af waarmee de klant tevreden is. Verder functioneer je goed in een team, durf je leiding te nemen en anderen aan te sturen en vind je het leuk om met je handen te werken. 

Natuurlijk heb je gevoel voor mode en ben je voortdurend bezig met je vak. Je leest graag vakbladen, blogs, modetijdschriften en werkt aan kledingstukken. Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste modetrends en de nieuwste technische ontwikkelingen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 920 euro voor een laptop, leermiddelen als een dummy, schrijfwaren, boeken en online methodes voor je vakken en keuzedelen.  In het bedrag van 920 euro is uitgegaan van een bedrag van 500 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 570 euro voor

  • Een kluisje op school voor het bewaren van je tas en gemaakt werk.
  • Een myprint account om te kunnen kopiëren.
  • Adobe licentie om thuis te kunnen oefenen.
  • Een naslagboek voor naai- en patroontechnieken.
  • Een schoolagenda.
  • Een rolkoffer of schooltas.
  • Een naaimachine (ongeveer 400 euro) om thuis te kunnen oefenen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma kan je doorstromen naar een modeopleiding op een hoger niveau. Zo kan je doorstromen naar het hbo. Tijdens de opleiding bouw je een portfolio op. Dit portfolio komt goed van pas als je je aan wilt melden bij een hbo-opleiding van bijvoorbeeld het AMFI in Amsterdam en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Je wordt dan opgeleid tot bijvoorbeeld (hoofd)ontwerper of manager in de mode.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is het beroep van Fashion tailor toch niet helemaal iets dat bij je past? Denk dan eens aan een opleiding tot Fashion designer of Theatervormgever.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25686
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar (verkort mogelijk, afhankelijk van je vooropleiding)
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo