mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Student snijdt voedsel

Kok

Vind jij het leuk om te koken en wil je dit graag professioneel voor anderen doen? Meld je dan aan voor de opleiding Kok. Je leert hoe je spannende gerechten samenstelt, maar bijvoorbeeld ook hoe je omgaat met hygiëne in een professionele keuken. Werken als kok leer je door te doen. Daarom werk je vooral in de praktijk tijdens deze bbl-opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Kok is praktijkgericht, omdat je het vak het beste leert door gewoon te doen. Je moet proeven en proberen, zodat je weet welke smaken er zijn en hoe je ze combineert. Bij de bbl-opleiding Kok leer je letterlijk in de praktijk, namelijk op je werk. Om de bbl-variant te mogen volgen, heb je een contract van minimaal 20 uur nodig bij een erkend leerbedrijf. Daar ga jij als leerling kok aan de slag om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Daarnaast ga je nog één dag in de week naar school.
Op school krijg je vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook ontmoet je hier je studieloopbaanbegeleider. Deze persoon is jouw vaste aanspreekpunt en kan je op allerlei gebieden helpen en begeleiding geven.

Naast werken als kok en vakken volgen op school, krijg je tijdens de opleiding te maken met workshops, excursies en verschillende projecten.

Het bbl-traject is eventueel versneld te volgen.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

De opleiding Kok stoomt jou klaar om professioneel in de keuken aan de slag te gaan. Als kok bereid je gerechten en hiervoor doe je ook alle voorbereidende werkzaamheden. Je zorgt dat alles klaar staat en in orde is, voordat de eerste gasten komen. Zo kun je direct de gerechten bereiden als de bediening daarom vraagt, zelfs in de drukste uren.

Naast koken ben jij bezig met het schoonhouden van je werkruimte, keukengereedschappen en -machines. Dit doe je op een hygiënisch juiste manier, en houd je tijdens je dienst zorgvuldig bij.

Verder let jij als kok op de keukenvoorraden. Je controleert regelmatig of er nog voldoende is. Zodra het nodig is, zorg je dat er nieuwe ingrediënten of artikelen worden besteld.

Na het succesvol afronden van deze opleiding ben jij gediplomeerd kok. Je kunt dan aan de slag in de keuken bij de meest uiteenlopende horecagelegenheden: restaurants, hotels, eetcafés of bijvoorbeeld cateringbedrijven.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als kok hou jij van lekker eten en het combineren van bijzondere smaken. Je vindt het leuk om zelf gerechten te verzinnen en deze klaar te maken voor je gasten.

Werken in een team gaat jou goed af. Werken onder druk ook. Want hoewel je goed kunt plannen en organiseren, zal het voorkomen dat er topdrukte is in de keuken. Jij kunt goed omgaan met stress en laat je niet van je stuk brengen. Je werkt altijd nauwkeurig en volgens de laatste hygiënische eisen. Het belangrijkste voor jou is een uitstekend resultaat. Een mooi opgemaakt bord zie jij als een klein kunstwerk.

Je zet de gast en zijn of haar wensen centraal. Je bent flexibel en houdt rekening met eventuele allergieën of ingrediënten die gasten niet mogen eten. Daar pas jij moeiteloos je gerechten op aan, zonder ergernis.

Het is mooi meegenomen als je gevoel hebt voor de vaardigheden die een kok goed kan gebruiken. Met de juiste motivatie en flexibiliteit is het echter eenvoudig om deze vaardigheden tijdens de opleiding te ontwikkelen. Er staat jou niets in de weg voor een carrière als kok in een professionele horecakeuken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 270,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 175 euro aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Naast het gewone programma biedt de opleiding Kok extra activiteiten. Hierbij kun je denken aan speciale projecten en schoolreisjes. Deze activiteiten sluiten aan bij de opleiding en zijn goed voor je ontwikkeling. Er zijn echter wel kosten aan verbonden. Deelname is daarom niet verplicht. Als je alleen het gewone programma volgt, kun jij de opleiding ook succesvol met een diploma afronden.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

De bbl-variant van de opleiding Kok stelt een contract bij een erkend leerbedrijf verplicht. Dit moet een contract zijn van minimaal 20 uren waarover je loon ontvangt. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt doorstromen met het diploma Kok. Bijvoorbeeld naar de niveau 3 vakopleiding Zelfstandig werkend kok.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je geen kok worden, maar wil je wel in de horeca aan het werk? Misschien is de niveau 2 opleiding Gastheer/gastvrouw of de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25180
Niveau
niveau 2
Traject
bbl
Duur bbl
1,5 - 2 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo