Studievoortgang

Door de hele looptijd van de opleiding kijken we of je je ontwikkeling doormaakt die we van je willen zien. Zo kunnen we beoordelen of je 'in de pas' loopt, of dat je misschien extra begeleiding nodig hebt. In het eerste jaar van de opleiding kijken we ook welk niveau het beste bij je past, en of je geschikt bent voor het beroep. We doen dat op veel verschillende manieren.

 

Meer informatie

Het toetsplan en VP-wijzer

In het toetsplan kun je precies teruglezen aan welke studieresultaten je in elke fase van de opleiding moet voldoen om door te gaan. Het gaat dan niet alleen om bijvoorbeeld kennistoetsen die je moet behalen, maar ook over jou beroepshouding, en de wijze waarop je in de opleiding meedoet. Dit alles is beschreven in leeruitkomsten: aan de hand hiervan wordt bepaald of je de overgang naar de volgende fase kunt maken.

Aan het einde van het eerste leerjaar wordt samen met jou gekeken naar welke opleiding op basis van je resultaten je het beste kunt doorstromen: naar Verzorgende IG of naar MBO-Verpleegkundige. Welke criteria hiervoor gelden vind je ook in het toetsplan.

In het toetsplan staat eveneens beschreven wanneer je je mag inschrijven voor een beroepsgericht examen.

Studievoortgang

Je bespreekt de studievoortgang regelmatig, maar minstens twee keer per schooljaar, met je studieloopbaanbegeleider. Het kan dus nooit een verassing voor je zijn hoe jij er voor staat. De verslagen van deze gesprekken worden opgeslagen in jouw studentendossier: die kun je dus altijd nalezen. De inloggegevens hiervoor krijg je bij de start van de opleiding. 

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan informeren we je ouders/wettelijk vertegenwoordigers over je studievoortgang. Let op: Wanneer je om een bepaalde reden niet wil dat je opleiding (een van) je ouders of wettelijk vertegenwoordigers informeert, bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider.

DP_YAML_QUOTE[Studiejaar 1: wettelijk bindend studieadvies]

In het eerste jaar van je opleiding ontvang je een bindend studieadvies. Dit kan een positief bindend studieadvies zijn, wat betekent dat je je opleiding kan voortzetten, of een negatief bindend studieadvies. Bij een negatief bindend studieadvies wordt de onderwijsovereenkomst beëindigd en moet je stoppen met je opleiding. Voordat je een negatief bindend studieadvies kan krijgen, praat je meerdere keren met je studieloopbaanbegeleider en maak je afspraken die in een verbeterplan zijn vastgelegd.

Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, dan wordt je inschrijving bij de opleiding beëindigd. Je kunt je niet opnieuw voor deze opleiding bij Albeda  inschrijven. We gaan samen met jou op zoek naar een andere opleiding, eentje die misschien beter bij je past. Beëindiging van de onderwijsovereenkomst kan financiële gevolgen hebben.

Lees verder

Stoppen met je opleiding

Als je wilt stoppen met je opleiding, bespreek dit dan op tijd met je slb'er. Meestal verwijst de slb'er je naar het Trajectbureau. Daar helpen mensen je een andere, passende opleiding te vinden.

Tijdens of na het eerste jaar kunnen er redenen zijn dat Albeda jouw onderwijsovereenkomst beëindigt voordat je klaar bent met je opleiding. Dan gaat de procedure 'Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst' in werking. Albeda zal nooit zomaar de onderwijsovereenkomst beëindigen.

Lees verder