Beroepspraktijkvorming

Bij een beroepsopleiding is het natuurlijk belangrijk dat je ook leert werken in de praktijk waarin je uiteindelijk terecht komt. Stage lopen is daarom een verplicht onderdeel van de opleiding. We noemen dat beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens je bpv werk je in de beroepsomgeving (bij een bpv-plaats) en voer je werkzaamheden uit die je na je opleiding ook zult uitvoeren. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je bpv (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) lees je of een leerbedrijf is goedgekeurd.

Als je de beroeps opleidende leerweg (BOL) volgt, ben je meer dagen op school aanwezig dan in de praktijk. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je wat je wanneer in de bpv gaat leren. Je wordt tijdens de bpv begeleid door de werkbegeleider en een docent van school.

Als je de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgt, ben je meer dagen in de bpv dan op school.

De bpv moet je met een voldoende afronden om je diploma te kunnen krijgen. 
Tijdens je bpv volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend je bpv moet doen. Houd hiermee in je privéleven rekening.

Meer informatie

Het vinden van een BPV plaats

Bij het zoeken naar een bpv-plaats word je geholpen door de bpv-coördinator. De bpv-coördinator onderhoudt contacten met het werkveld en zorgt voor plaatsing. Je kunt ook zelf zoeken naar een bpv-plaats, maar bespreek dit wel altijd met de bpv-coördinator. De bpv-coördinator zal controleren of de BPV-plaats geschikt is. De BPV kan namelijk alleen gevolgd worden bij een erkend leerbedrijf. De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) geeft erkenningen af aan instellingen/organisaties die voldoen aan de wettelijke eisen voor een erkende bpv-plaats.

LET OP: sommige instellingen krijgen niet voor alle werkprocessen erkenning. Bijvoorbeeld als er geen zorgtaken uitgevoerd worden.

Als je besluit om zelf te zoeken naar een bpv-plaats verwijzen we je naar de website www.stagemarkt.nl.

Alle verdere informatie over de bpv vind je ook op LearningMatters (zie kopje Jouw opleiding en lesmateriaal).

 

Aanvullende eisen

Sommige bpv-plaatsen stellen aanvullende eisen voordat je daar je bpv kunt doen: een vaccinatie of een verklaring omtrent het bedrag (vog)

MRSA en vaccinatie Hepatitis B
Voordat je met je bpv gaat starten kan een vaccinatie Hepatitis B verplicht zijn. Ook kan er een verplichte controle zijn op de MRSA-bacterie. Deze vaccinatie vindt plaats op kosten van de school. Als je je niet laat vaccineren, kan het zijn dat een praktijkorganisatie je niet toelaat voor de bpv. Dit kan gevolgen hebben voor je studievoortgang

Verklaring Omtrent het Gedrag
Steeds meer bpv-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (vog). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een bpv-organisatie je niet toelaat zonder een VOG. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft hoogst waarschijnlijk gevolgen voor je studievoortgang.

Begeleiding tijdens jouw BPV

Je wordt begeleid zowel vanuit de bpv als vanuit school.

Vanuit de bpv:

De werkbegeleider
De werkbegeleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij helpt je bij het uitvoeren van de activiteiten in de praktijk. Met een werkbegeleider bespreek je hoe jij de activiteiten verricht in de praktijk en wat je nog kunt verbeteren. Hij helpt je de werkzaamheden steeds professioneler uit te voeren.

De praktijkopleider
De praktijkopleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij zorgt ervoor dat er voldoende werkzaamheden zijn om uit te voeren en dat alles rondom jouw begeleiding op de werkplek goed wordt geregeld. De praktijkopleider is vaak ook degene die contact met school heeft.

Vanuit school:

Vanuit school wordt je begeleid door een bpv-docent. Deze docent heeft contact met zowel jou als met je begeleiders in de bpv over de ontwikkeling die je doormaakt in de bpv. Bespreek eventuele problemen of vragen over de bpv altijd met hem of haar, natuurlijk pas wanneer je daar in de bpv zelf met je begeleiders over hebt gesproken en er niet bent uitgekomen. Stop nooit zelf met je bpv zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

Internationale stage (IBPV)

Een internationale stage is geen verplichting, maar wel een mooie uitdaging.  Studenten leren zichzelf te redden in een land met een andere cultuur en taal. Ook leren ze oplossingen te bedenken voor onbekende situaties. Zo worden ze nog zelfstandiger. Dit vinden wij voor onze studenten van groot belang in onze snel veranderende samenleving.

Tijdens de opleiding staat het opdoen van vakkennis centraal.  Vanaf het 2e leerjaar bestaat de mogelijkheid om, met gebruikmaking van het Erasmus+ programma, voor de periode van 1 maand tot 3 maanden stage te lopen in een Europees land. 

Lees meer op de Albeda-website over internationale stages. 

 

Ziekmelding tijdens de bpv

Als je ziek bent tijdens de bpv dan moet je dat melden bij de bpv-organisatie. Ook meld je dit bij de verzuimadministratie van school en jouw studieloopbaanbegeleider. De uren die je hierdoor mist haal je later in. Je bespreekt dit met jouw studieloopbaanbegeleider en begeleider in de praktijk.

Als je langdurig ziek bent, maak je met de praktijkopleider en studieloopbaan-begeleider nieuwe afspraken over de bpv. De bpv-overeenkomst kan bij langdurig ziekteverzuim worden ontbonden. Een nieuwe bpv-organisatie wordt gezocht wanneer je voldoende hersteld bent om de opleiding te hervatten.

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt naast de bpv overigens ook op school.