Studiehandleiding Helpende Zorg & Welzijn 2021-2022

Studiehandleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn 2021-2022

We vinden het fijn dat je voor een opleiding bij ons hebt gekozen. We gaan je helpen bij het ontdekken en toepassen van jouw talenten, zodat je kunt uitgroeien tot een bekwame medewerker. In deze studiehandleiding vind je alle informatie die je nodig hebt over je opleiding, bijvoorbeeld over de vakken die je gaat volgen, over beroepspraktijkvorming (stage), examens en vakanties.

Bij ons op school zijn de volgende kernwaarden belangrijk:

  1. Persoonlijk: Bij ons mag je rekenen op aandacht, respect en geborgenheid. Studeren en werken doen wij in een prettige en veilige sfeer waarbij verbinding, betrokkenheid en professionaliteit centraal staan.
  2. Ambitieus: Wij dagen iedereen uit om het beste uit zichzelf en elkaar te halen en bieden uitstekende mogelijkheden om talent optimaal tot zijn recht te laten komen. Er is ruimte en waardering voor eigen initiatief en vernieuwing.
  3. Verantwoordelijk: We doen wat we afspreken en zijn aanspreekbaar op ons handelen.

We wensen je een leerzame en plezierige tijd!

Ingrid Tuinenurg                                                                                                                                                                                                                                          Directeur Albeda Zorgcollege

                                                                                                                                               

 

Beroep

Beroep

Hier vind je  informatie over het beroep waarvoor je gaat studeren. 

Je vindt hier ook waar je kunt gaan werken en is er informatie over je kansen op een baan als je jouw opleiding hebt afgerond.

Lees verder

Sluit

De opleiding

De opleiding

Hoe ziet jouw opleiding eruit?

Tijdens je opleiding volg je theorielessen en loop je stage of werk je in de praktijk. Het leren in de praktijk noemen beroepspraktijkvorming (bpv). Jouw opleiding is een beroepsopleiding op niveau 2 die ongeveer twee jaar duurt, afhankelijk van je leertempo. Je kunt de opleiding op verschillende manieren volgen:

  • In de beroepsopleidende leerweg (bol). Je bent een student die stage loopt. In het eerste deel van de opleiding ligt de nadruk op het leren op school, afgewisseld met stages in de praktijk. In het laatste deel van de opleiding ligt de nadruk op het leren in de praktijk.

  • In de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt in de praktijk volgt één dag in de week (theorie)lessen.

NOOT: Je kunt de opleiding ook volgen via de praktijkroute: je volgt een bol opleiding waarbij je leert en werkt in de praktijk. Je wordt 'breed' opgeleid: je leert verschillende kanten van het beroep van dienstverlener kennen en maakt pas na een half jaar de keuze voor een bepaalde richting: Helpende Zorg & Welzijn, medewerker facilitair of medewerker sport en recreatie. Voor deze opleiding is een aparte studiehandleiding!

Lees hier meer over hoe de opleiding is opgebouwd, uit welke onderdelen de opleiding bestaat en wat je uiteindelijk moet kennen en kunnen om je diploma te kunnen behalen.

Lees verder

Sluit

Rechten en plichten, en medezeggenschap

Rechten en plichten, en medezeggenschap

Als je gaat studeren bij Albeda maken we samen een afspraak. Wij verzorgen het onderwijs en verwachten van jou dat je hier aan deelneemt. De afspraken die we met elkaar maken staan in een aantal formele documenten. Welke dat zijn lees je hier. Ook vind je hier hoe we de medezeggenschap hebben ingericht.

Lees verder

Sluit

Toetsen en studievoortgang

Toetsen en studievoortgang

Tijdens de opleiding volgen we jouw voortgang. We kijken naar je studieresultaten en hoe je je ontwikkelt in het beroep. Zo begeleiden we je stap voor stap naar het diploma. Hoe we dat doen, lees je hier.

Lees verder

Sluit

Examens en diplomering

Examens en diplomering

Om je diploma te halen moet je slagen voor de examens en voldoen aan de overige eisen die bij de opleiding horen. In dit blok lees je alles over examinering en diplomering.

Lees verder

Sluit

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Beroepspraktijkvorming (bpv)

De beroepspraktijkvorming (bpv) is een belangrijk onderdeel van je opleiding.  We brengen je al vroeg in de opleiding in contact met de doelgroep en het werk waarvoor je leert. Praktijk en theorie kunnen elkaar zo goed versterken.

In dit blok lees je alles over de bpv.

Lees verder

Sluit

Aan- en afwezigheid

Aan- en afwezigheid

Als je kiest om bij ons een opleiding te volgen, verwachten we dat je meedoet aan alle onderwijsactiviteiten die we organiseren. Dat betekent dat je alle lessen volgt, de bpv loopt en meedoet aan bijvoorbeeld excursies. De kans om je diploma te behalen is dan ook groter.

Als jouw persoonlijke omstandigheden het voor jou lastig maken om aanwezig te kunnen zijn bespreek dit dan vooraf met je studieloopbaanbegeleider. Bedenk wel dat je ook straks na je opleiding privé en werk goed moet kunnen combineren: op je werk kun je ook niet zomaar wegblijven!

Meer over aan- en afwezigheid lees je in dit blok.

 

 

Lees verder

Sluit

Begeleiding

Begeleiding

Je komt verschillende begeleiders tegen tijdens je studie. Allereerst heb je te maken met je docenten en studieloopbaanbegeleider op school. Op stage word je begeleid door een werkbegeleider of praktijkopleider van de instelling waar je je stage loopt.

Je kunt ook begeleiding nodig hebben omdat er een aantal dingen niet zo lekker lopen in je leven en die invloed hebben op je schoolprestaties. Albeda zorgcollege vindt het belangrijk om jou die hulp te geven die je helpt om je diploma te halen.

Alles over de begeleiding in tijdens je opleiding vind je hier.

Lees verder

Sluit

Roosters, vakanties, leermiddelen, kosten en contactgegevens

Roosters, vakanties, leermiddelen, kosten en contactgegevens

In dit blok vind je een aantal praktische gegevens. Waar vind je je rooster, wanneer heb je vakantie, welke leermiddelen heb je nodig en wat kost je opleiding precies? Heb je vragen waarop je geen antwoord kunt vinden de deze studiehandleiding, vraag dan aan je studieloopbaanbegeleider!

Lees verder

Sluit

Gegevens opleiding

Crebonummer:
25498
Niveau:
2
Leerweg:
BOL en BBL
Duur reguliere BOL-opleiding:
1,5 - 2 jaar