De opleiding

Jouw opleiding leidt uiteindelijk naar het diploma. In het kwalificatiedossier van jouw opleiding staat precies beschreven wat je dan moet kennen en kunnen. Het kwalificatiedossier is vastgesteld door het ministerie van OC&W. Hierdoor weet elke werkgever in Nederland precies wat iemand kan die dit diploma heeft. Wij zorgen ervoor dat in jouw opleiding alles aan bod komt wat in het kwalificatiedossier staat.

Wanneer je een mbo-opleiding volgt hoor je voldoende onderwijs te krijgen. De uren die je onderwijs volgt zijn verdeeld over uren waarin je les krijgt (we noemen dat bot, begeleide onderwijs tijd), uren die je stage loopt of werkt (we noemen dat bpv, beroepspraktijkvorming) en huiswerk (we noemen dat onbegeleide uren). Hoe dat voor jouw opleiding is vind je in het zogenaamde TOP-model:

Topmodel

Het kwalificatiedossier bestaat uit een basisdeel en profieldeel. Daarnaast zijn er keuzedelen. Bij keuzedelen kun je extra dingen leren die voor jou interessant zijn. Elk onderdeel van de opleiding is opgebouwd uit kerntaken, werkprocessen en competenties.

profiel

Meer informatie

Basisdeel

In het basisdeel krijg je zowel les in onderwerpen die met je beroep te maken hebben (dat noemen we 'beroepsspecifieke onderdelen') als in algemene onderwerpen, zoals Nederlands en rekenen (we noemen dat 'generieke onderdelen').

Onderdeel 1: Beroepsspecifieke onderdelen
Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen.

Werkprocessen: Werkprocessen zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren. Welke werkprocessen bij de kerntaak horen lees je in het kwalificatiedossier.

Bij jouw opleiding bestaat het basisdeel uit de volgende kerntaak:

  • Voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Onderdeel 2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen bij jouw opleiding zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Profieldeel

Profieldelen geven een specifieke invulling aan je opleiding.

Bij de opleiding "Helpende Zorg &  Welzijn" hoort de onderstaande kerntaak:

  • Kerntaak profieldeel: Ondersteunt bij dagelijkse activiteiten in zorg en welzijn

De werkprocessen die bij deze kerntaak horen vind je in het kwalificatiedossier.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen die jouw beroep of voor jouzelf interessant zijn. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. Je moet voor 480 uur aan keuzedelen afronden voor je diploma. Het aanbod van keuzedelen kan tijdens je opleiding wijzigen: je maakt samen met je studieloopbaanbegeleider een keuze. Voorbeelden van keuzedelen die bij jouw opleiding horen zijn:

  • K0207: Doorstroom niveau 3 Zorg & Welzijn
  • K0005: Assisteert bij facilitaire diensten
  • K0136: Zorg en Technologie toepassen
  • K0984: Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs

Als je een ander keuzedeel wil volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je hier een verzoek voor indienen. Je kunt hierover informatie krijgen bij je studieloopbaanbegeleider. Je moet er wel rekening mee houden dat de examencommissie moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel geen overlap heeft met jouw opleiding en of het volgen van het keuzedeel roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is.

Leerwerkplaats(en)

Op de leerwerkplaats verzorgen docenten het onderwijs op de locatie van het bedrijf, de instelling of op centrale plekken in een stadswijk. Voor jou betekent dit dat je leert en werkt in een omgeving die overeen komt met jouw toekomstige beroep. Je werkt aan opdrachten en projecten die aangedragen worden door het bedrijfsleven of je bent onderdeel van een team dat binnen een instelling werkt. Hier zijn het onderwijs en de praktijk direct aan elkaar gekoppeld.