Toetsen en studievoortgang

We beoordelen je voortgang op de leerwerkplaats regelmatig.

Beoordelingen 
Je docent en werkbegeleiders zorgen dat je de juiste hulp en begeleiding krijgt. Je maakt met je docent afspreken wie (werkbegeleiders, docenten, medestudenten) jou wanneer beoordeelt.

Je kunt zelf ook doelen formuleren waaraan je wilt werken en die worden dan ook beoordeeld.  Je zult beoordeeld worden op onderstaande onderdelen van de dienstverlenende taak:

  • Oriëntatie

  • Voorbereiding

  • Uitvoering: mensen, methodisch werken, middelen

  • Afronding

Tijdens de opleiding ontwikkel jij je. Dat betekent dat we je aan het begin van de opleiding niet op dezelfde wijze zullen beoordelen als verderop in de opleiding. We hebben drie niveaus waarop we je beoordelen aangebracht. Op basis daarvan kunnen we zien hoe ver jij bent richting het examen. De niveaus zijn de basis meting, de gevorderde meting en de expert meting. Bij de basis meting word je beoordeeld als startende student. Bij de gevorderde meting beoordelen we jou als student die al een tijdje onderweg is. De expert meting zetten we in als  we denken dat je er al bijna aan toe bent om als beroepsbeoefenaar aan het werk te gaan.
Samen met je docent zul je reflecteren op je beoordelingen, zodat je leert van je beoordelingen en nieuwe leerdoelen kunt formuleren. Je docent overziet met jou je ontwikkeling in het hele opleidingstraject.

Meer informatie

Studievoortgang

Samen met je docent kijk je hoe jouw studievoortgang is. Je docent voert regelmatig een studievoortgangsgesprek met je, waarin je resultaten, je beroepshouding, je aanwezigheid e.d. besproken worden. Als je voortgang niet voldoende is, spreken we een termijn met je af waarbinnen we verbetering van jou verwachten. Met je docent praat je over wat je kan doen om jezelf te verbeteren, hiervoor stellen jullie samen een verbeterplan op. Bij de volgende voortgangsmeting wordt gekeken hoe ver je bent gekomen met het verbeterplan. Is het dan nog onvoldoende, dan krijg je nog een keer een verbeterplan. Daarna moet het voldoende zijn, anders krijg je een negatief bindend studieadvies in de loop van je eerste studiejaar.
Als je voortgang voldoende is krijg je in de loop van je eerste studiejaar een positief bindend studieadvies. Dit betekent dat je goed op schema loopt en je je studie binnen twee jaar of sneller kunt afronden.

 

Aanwezigheid, op tijd zijn en beroepshouding

Aanwezigheid en op tijd zijn is heel belangrijk om je diploma te kunnen halen.  We verwachten van jou dat je actief, volgens jouw rooster, deelneemt aan alle activiteiten binnen je leerwerkplaats. Het uitgangspunt is: iedereen is 100% aanwezig!

Bij het beoordelen van jouw studievoortgang telt beroepshouding ook mee. Aanwezigheid en op tijd zijn, zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Verder kijken we bij het beoordelen van je beroepshouding naar je gedrag op de leerwerkplaats, zowel tijdens de lessen, het werken als tijdens de pauzes.

Soorten toetsen

Tijdens de eerste twee studiejaren krijg je opdrachten en toetsen om een indruk te krijgen of je de lesstof goed begrijpt en of je voldoende op weg bent naar het diploma.  Deze toetsen noemen we formatieve toetsen en deze zijn ook belangrijk bij het bepalen van hoever je bent in de opleiding.

De summatieve toetsen bepalen of je het eindniveau van de opleiding hebt behaald. Een ander woord voor een summatieve toets is examen. Als je de summatieve toetsen of examens hebt behaald, dan heb je het niveau van beginnend beroepsbeoefenaar, oftewel een beginnende medewerker in het beroep.

Bekendmaking en volgen van je studieresultaten

Je kunt je studieresultaten volgen in Eduarte. In Eduarte kun je informatie vinden over zowel je formatieve resultaten (resultaten op toetsen en opdrachten) als je examenresultaten. Daarnaast zie je er in AWR (aanwezigheidsregistratie) hoe jouw aanwezigheid staat geregistreerd, je aanwezigheid is belangrijk bij de beoordeling van je beroepshouding.

Informeren ouders

Ouders of verzorgers kunnen een aantal keer per jaar tijdens 10-minutengesprekken met je docent praten over de voortgang en behaalde resultaten.

Ben je 18 jaar of ouder en wil je niet dat je ouders geïnformeerd worden over jouw studievoortgang? Dan kun je een verzoek indienen bij je docent.

Stoppen met je opleiding of doorstromen naar een andere opleiding

Als je met je studie wilt stoppen, bespreek dit dan op tijd met je docent. In de meeste gevallen verwijst die je naar het Trajectbureau. Een trajectbegeleider kan je helpen een andere, passende opleiding te vinden. Dit kan zowel binnen als buiten Albeda zijn.
Wanneer je na je opleiding doorstroomt naar een vervolgopleiding, ontvang je mogelijk geen studiefinanciering in de maand augustus.
Voor stoppen en doorstromen heb je een bewijs van uitschrijving nodig.