Opleiding

Opleiding Medewerker Sport en Bewegen (BOL)
Je hebt gekozen voor een opleiding bij de beroepsopleidende leerweg (BOL), dat betekent dat je hele dagen naar school gaat. Je krijgt tijdens je BOL-opleiding veel theorie en huiswerk. Een deel van de tijd ga je stage lopen. De opleiding duurt 2 jaar.
De opleiding Dienstverlening Medewerker Sport en Recreatie is een beroepsgerichte opleiding. Dat betekent dat je aan het eind van je opleiding in staat bent om een bepaald beroep uit te oefenen. Met de opleiding Dienstverlening kun je veel kanten op. Daarom maak je in het eerste deel van de opleiding kennis met drie werkomgevingen: die van Helpende Zorg en Welzijn, Facilitaire Dienstverlening en Sport en Recreatie. Bij je aanmelding heb jij gekozen voor medewerker Sport en Recreatie.

Opleiding Medewerker Sport en Bewegen (BBL)
Volg je het BBL-traject dan kom je 1 dag in de week naar school om lessen te volgen. De andere dagen volg je beroepspraktijkvorming. Je bent dan in dienst van een leerbedrijf. 

Beroepsgericht onderwijs
Je beroepsopleiding is gebaseerd op een kwalificatie en keuzedelen. Een kwalificatie is alles wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen of om een vervolgstudie te kunnen volgen. Je kwalificatie bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. Daarnaast volg je keuzedelen om je nog beter op de arbeidsmarkt of je vervolgstudie voor te bereiden.

De beroepsgerichte onderdelen in het basisdeel, het profieldeel en de keuzedelen zijn omschreven in kerntaken, werkprocessen en competenties.

Meer informatie

Kerntaken en werkprocessen

Wat zijn kerntaken?
Kerntaken zijn taken die je als medewerker Sport en Recreatie zelfstandig moet kunnen uitvoeren. Deze kerntaken komen in het beroep steeds weer terug. Om het diploma te halen moet je deze kerntaken een aantal keren in verschillende (praktijk-)situaties uitvoeren. Deze worden beoordeeld. Kerntaken van een beroep bestaan uit een aantal werkprocessen.

Wat zijn werkprocessen?
Werkprocessen zijn de handelingen om een kerntaak uit te voeren. Als de medewerker sport en recreatie de werkprocessen beheerst zal hij de kerntaak goed kunnen uitvoeren. Kortom, je moet de werkprocessen beheersen om het beroep van dienstverlener uit te kunnen voeren.

Bij het werken aan de kerntaken en werkprocessen is jouw houding heel belangrijk. Er wordt gelet op hoe jij je werk uitvoert (dit heet beroepshouding). Hierover spreek je regelmatig met je studieloopbaanbegeleider en je praktijkbegeleider. Beroepshouding is een belangrijk onderdeel van jouw examen. Met een onvoldoende beroepshouding kun je niet slagen.

Basisdeel

Vanaf de start van je opleiding krijg je te maken met het basisdeel van de opleiding. Het basisdeel bestaat uit een beroepsspecifiek en een generiek deel. Het beroepsspecifieke deel zijn de werkprocessen van Kerntaak 1 (voert dienstverlenende werkzaamheden uit). In dit deel komen alle vakken en praktijkonderdelen aan de orde die je nodig hebt om het vak Dienstverlener uit te kunnen voeren. Het generieke deel bestaat uit Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap. In het basisdeel heb je ook een aantal vakken om je kennis van het sportberoep te vergroten. Hierbij kun je denken aan trainingskundige vaardigheden en sportvaardigheden.

Basisdeel - Beroepsspecifiek deel

Kerntaak 1:  Voert dienstverlenende werkzaamheden uit

  • B1-K1-W1:  Bereidt werkzaamheden voor en stemt af.
  • B1-K1-W2:  Maakt ruimtes gebruiksklaar.
  • B1-K1-W3:  Treedt op als aanspreekpunt.
  • B1-K1-W4:  Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit.
  • B1-K1-W5:  Assisteert bij voorraadbeheer.
  • B1-K1-W6:  Draagt bij aan een veilige situatie.
  • B1-K1-W7:  Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit.
  • B1-K1-W8:  Voert werkzaamheden uit gericht op voeding.
  • B1-K1-W9:  Evalueert de werkzaamheden.

Basisdeel - Generiek deel

  • Nederlands 2F
  • Rekenen mbo 2
  • Loopbaan en Burgerschap

Profieldeel

Het profieldeel geeft een specifieke invulling aan je opleiding. Het profieldeel van jouw opleiding bestaat uit de volgende kerntaak en werkprocessen.

Profieldeel 3, Kerntaak 1, Medewerker sport en recreatie (assisteert bij activiteiten en evenementen)

  • P3-K1-W1:  Assisteert bij de uitvoering van activiteiten.
  • P3-K1-W2:  Begeleidt gasten/deelnemers.
  • P3-K1-W3:  Houdt toezicht.

Je hebt gekozen voor het profieldeel Medewerker Sport en Recreatie. Dit profieldeel heeft te maken met het begeleiden van sport en recreatie activiteiten. In het profieldeel leer je een groep te begeleiden. Als jij er na 20 weken achter komt dat je toch een verkeerde keuze hebt gemaakt en je hebt je aan de spelregels gehouden, is het soms mogelijk om een ander profiel te kiezen. Dit kan alleen in overleg met je studieloopbaanbegeleider en je docenten.

Bij de BBL-opleiding is de kerntaak medewerker sport en recreatie ingekleurd met zweminstructeur. 

Nederlands en rekenen

Er gelden voor het MBO algemene eisen voor Nederlands en rekenen. Deze algemene eisen worden de generieke vaardigheden genoemd. Deze gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Nederlands en rekenen heb je ook nodig om je beroep goed te kunnen uitvoeren. Deze beroepseisen verschillen per opleiding. Dit worden de beroepsspecifieke vaardigheden genoemd. Zowel de generiek als beroepsspecifieke vaardigheden zijn in examens opgenomen. Zowel Nederlands als rekenen wordt geëxamineerd op niveau mbo 2.

Examen Nederlands en rekenen op een hoger niveau
Je kunt ook een examens Nederlands of rekenen op een hoger niveau (3F/mbo 3) afleggen. Als je dat wilt, moet je een verzoek indienen bij de examencommissie van je opleiding.

Je kan een verzoek tot vrijstelling indienen voor een generiek examens Nederlands en rekenen bij de examencommissie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je studieloopbaanbegeleider.

Loopbaan en Burgerschap

In het vak loopbaan en burgerschap ga je aan de slag met vier dimensies, namelijk:

  • De sociaal-maatschappelijke dimensie (semester 1 en 2)
  • De politiek-juridische dimensie (semester 3 en 4)
  • Vitaal burgerschap (semester 3 en 4)
  • De economische dimensie (semester 3 en 4)

Het vak wordt afgesloten met opdrachten. Loopbaan en burgerschap maakt onderdeel uit van de diplomaeisen. Je moet de opdrachten met een voldoende afsluiten om je diploma te kunnen behalen.

Keuzedelen: algemene informatie

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je welk keuzedeel voor jou het meest passend is. Aan het begin van het schooljaar ontvang je een keuzedelengids, waarin de verschillende keuzedelen worden toegelicht. Je doet in de keuzedelen ook examen. Het cijfer telt mee voor diplomering.

Keuzedelen bij de BOL-opleiding

Tijdens je opleiding volg je de lessen Ondernemend gedrag en Arbo. Dit zijn vaste onderdelen in het lesprogramma. Als je ervoor kiest om de examens af te leggen en de examens met een voldoende behaalt, dan tellen Ondernemend gedrag en Arbo mee als keuzedelen voor je diploma.

Daarnaast kies je in je opleiding voor 1 van de 4 stagerichtingen. Tijdens je stage maak je opdrachten en volg je stage-uren. Dit valt onder de BPV. Verder volg je theorielessen, deze ondersteunen de praktijk in de BPV. Deze theorielessen bereiden je voor op een examen. Als je ervoor kiest om dit examen te maken en je behaalt een voldoende, dan telt dit mee als keuzedeel binnen je opleiding voor je diploma.

Je kunt kiezen tussen de volgende stagerichtingen:

  • Pupillentrainer (stage en mogelijkheid tot behalen keuzedeel Sportinstructie voor kinderen van 4-12 jaar: KNVB pupillentrainer K1132)
  • Zweminstructeur (stage en mogelijkheid tot behalen keuzedeel Instructeur Zwemonderwijs K0918)
  • Outdoor (stage en mogelijkheid tot behalen keuzedeel Outdoor Activiteiten K0825)
  • Fitness (stage en mogelijkheid tot behalen keuzedeel Sportspecialisatie 1 basis assistent fitnesstrainer K0235)

Keuzedelen bij de BBL-opleiding

Wanneer je een BBL-opleiding volgt, ben je in dienst van een werkgever. Je werkgever bepaalt samen met jou welke keuzedelen het beste aansluiten bij je baan.

Kies je voor de uitstroomvariant zweminstructeur (BBL), dan kan je in overleg met je werkgever de keuzedelen Lifeguard (K0234) en Instructeur Zwemonderwijs (K0918) volgen.

Volg je de uitstroomvariant bij Feyenoord, dan kan je in overleg met je werkgever de keuzedelen Engels A2/B1 (K0984) en Pupillentrainer (K1132) volgen.

Keuzedeel Ondernemend gedrag

Tijdens je opleiding volg je de lessen Ondernemend gedrag. Dit is een vast onderdeel in het lesprogramma. Als je ervoor kiest om het examen af te leggen en het examen met een voldoende behaalt, dan telt Ondernemend gedrag mee als keuzedeel.

In dit keuzedeel ga je aan de slag met het ontwikkelen van ondernemend gedrag op je werk. Je onderzoekt bijvoorbeeld je eigen werk en je werkomgeving en kijkt wat beter kan. Ook neem je initiatief. 

Aantal uren: 240 uren
Examen: theorie- en praktijkexamen

Keuzedeel Arbo

Tijdens je opleiding volg je de lessen Arbo. Dit is een vast onderdeel in het lesprogramma. Als je ervoor kiest om het examen af te leggen en het examen met een voldoende behaalt, dan telt Arbo mee als keuzedeel.

Het keuzedeel wordt gevolgd in de BPV en op school en bevat een deel zelfstudie. Je leert onder meer over de ARBO-regeling en kwaliteitszorg binnen organisaties. Daarnaast haal je je EHBSO diploma.

Aantal uren: 240 studie-uren.
Examenvorm: BHV-praktijkexamen.

Keuzedeel Outdoor

Je wordt voorbereid op het mogelijke werkveld in de Outdoor. We gaan in de lessen vooral praktisch aan de slag met diverse activiteiten, waarbij het voor jullie vooral een kennismaking is met deze activiteiten en met de mogelijkheden binnen de outdoor-wereld. Je leert de basis van het lesgeven in de openlucht en er wordt van jou verwacht dat je een instructeur kunt assisteren in de begeleiding van diverse doelgroepen. Als assistent-instructeur heb je, naast het aanbieden van de buitensportactiviteiten, ook een rol in het beheren en ondersteunen van de organisatie. Zo werk je vaak met vrijwilligers of begeleid je stagiaires. Soms functioneer je in een team en moet je een bijdrage leveren aan zaken zoals de PR-activiteiten van de organisatie. Ook leer je de dagelijkse routineklusjes te doen waaronder het beheren en onderhouden van buitensportmateriaal, schoonmaak van de accommodatie.

Aantal uren: 240 uren
Examen: praktijkexamen

Keuzedeel Sportspecialisatie 1 basis (assistent fitnesstrainer)

Het keuzedeel Assistent Fitnessinstructeur van het Albeda Sportcollege speelt in op de behoefte aan gediplomeerde trainers. Enerzijds op de behoefte aan gediplomeerde instructeurs bij sportscholen, die in staat zijn om goede trainingen te geven en anderzijds aan gediplomeerde assistenten die de klanten bijstaan in hun eigen sportontwikkeling.

Het werkveld heeft grote behoefte aan mensen met ruim ontwikkelde vaardigheden op het sociaal- en klantgerichte vlak.

Uren: 240 uren
Examen: theorie- en praktijkexamen

Keuzedeel Sportinstructie voor kinderen van 4-12 jaar (KNVB pupillentrainer)

Het keuzedeel voetbalpupillentrainer valt onder het keuzedeel Sportspecialisatie basis nr. 1. Het keuzedeel Pupillentrainer geeft kennis en inzicht in het trainen, coachen en begeleiden van jeugdige voetballers in de leeftijdscategorieën O8 t/m O12. Uitgangspunt is dat je kinderen leert voetballen. Hoe breng je lesstof over en hoe geef je coaching vorm. In de opleiding komt het begeleiden van wedstrijden als pupillenscheidsrechter ook aan bod.

Uren: 240 uren
Examen: praktijkexamen

Keuzedeel Engels in het beroepsonderwijs A2/A1

Tijdens het keuzedeel Engels oefen je met de onderdelen lezen, luisteren, spreken, gesprekken voeren en schrijven.

Uren: 240 uren

Examen:

  • Centraal Examen Lezen/Luisteren
  • Instellingsexamen Spreken
  • Instellingsexamen Gesprekken voeren
  • Instellingsexamen Schrijven

Keuzedeel Instructeur zwemonderwijs

In de zwembadsector is veel werkgelegenheid voor goed opgeleide mensen die zwemles kunnen geven aan deelnemers in alle leeftijden. Je geeft veel les aan kinderen. Je gaat een steentje bijdragen aan het leren zwemmen, maar ook aan de volledige fysieke- en psychische ontwikkeling van een kind.

Je leert het kind iets, waar het de rest van zijn/haar leven plezier van heeft. Natuurlijk zijn er ook zwemlessen voor volwassenen.

Uren: 240 uren
Examen: theorie- en praktijkexamen

Keuzedeel Lifeguard

Bij dit keuzedeel leer je wat de taken zijn van een lifeguard (toezichthouder zwembad). Je draagt zorg voor de veiligheid van gasten, collega's en jezelf. Je houdt toezicht op de gasten die gebruik maken van het zwembad en de andere faciliteiten van de accommodatie.  Als  lifeguard zorg je ervoor dat gasten het naar hun zin hebben. Je treedt op als gastheer. Je zorgt ook voor de hygiëne, maakt verschillende ruimtes in de zwembadaccommodatie schoon en meet regelmatig de kwaliteit van het zwemwater.

Uren: 240 uren
Examen: praktijkexamen

Een ander keuzedeel volgen?

Wil je een keuzedeel volgen dat niet gekoppeld is aan jouw opleiding, maar wel bij Albeda wordt aangeboden, dan kun je dit het beste bespreken met je slb'er. Je slb'er kan samen met jou kijken wat de mogelijkheden zijn en of het keuzedeel binnen jouw opleiding gevolgd mag worden én of het volgen van het keuzedeel roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is.

Onderwijstijd

Albeda heeft de wettelijke plicht om voldoende lesuren aan te bieden. De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel. TOP staat voor: Transparante OnderwijsProgrammering. In het Topmodel kun je zien hoeveel tijd je studie je ongeveer zal kosten. 

Het Topmodel van de opleiding Sport en Bewegen vind je hier.
Het Topmodel van de BBL-trajecten vind je hier.