Informatie over de keuzedelen

Keuzedelen en je diploma
Tijdens je opleiding volg je verschillende keuzedelen. Je doet in elk keuzedeel examen. Het behaalde cijfer telt mee voor de diplomering. Je sluit een keuzedeel af met een voldoende bij een cijfer 6 of hoger. 

Hoe maak je je keuze?
Aan het begin van de opleiding krijg je voorlichting over de keuzedelen. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je welke keuzedelen bij jou het best passen. Je maakt een voorlopige keuze en hebt vervolgens nog tijd om over je definitieve keuze na te denken en vragen te stellen. Je studieloopbaanbegeleider beantwoordt eventuele vragen en legt na de bedenktijd met jou aan het eind van het eerste opleidingsjaar je definitieve keuze vast.  

De keuzedelen starten bij minimaal 15 aanmeldingen.

Meer informatie

Keuzedeel Visagie (240 studiebelastingsuren)

In de lessen leer je stapsgewijs hoe je complete visagiebehandelingen uitvoert. Je leert hoe je je goed voorbereidt op de behandeling, bijvoorbeeld door de huidconditie en de gezichtsvorm van de klant te bepalen en daar passende middelen en technieken bij te kiezen. Je leert hoe je een 'moodboard' gebruikt. Je leert verder hoe je een basismake-up goed aanbrengt, maar ook hoe je een specialistische make-up aanbrengt, bijvoorbeeld een make-up voor een bruiloft of voor de catwalk. Je leert hoe je goed met je klanten kunt communiceren over de behandeling, en hoe je je creativiteit kunt gebruiken voor het beste resultaat. Bij dit vak is het heel belangrijk om te oefenen op modellen. Je sluit het keuzedeel af met een examen.

Keuzedeel Barbier (480 studiebelastingsuren)

In deze lessen leer je klassieke herencoupes knippen, snijden en föhnen. Bij het knippen en snijden leer je je basistechnieken als allround kapper te combineren met specialistische technieken. Je leert hoe je de herencoupe laat aansluiten bij een getrimde baard, sik of snor. Je leert hoe je volle baarden knipt, hoe je wenkbrauwen, neus- en oorhaar trimt, en hoe je de hoofdhuid en het gezicht van je klant masseert. Tenslotte leer je goed rekening te houden met de wensen van je klant door hem te bevragen over het resultaat en door te reageren op non-verbale signalen, en door de tijd van de behandeling nauwlettend in de gaten te houden. Bij dit vak is het heel belangrijk om te oefenen op modellen. Je sluit het keuzedeel af met een examen.

Klantcontact en verkoop (240 studiebelastingsuren)

De klant staat centraal! In de lessen Klantcontact en Verkoop leer je hoe je klanten goed te woord kunt staan en kunt informeren. Je leert hoe je klanten correct behandelt en hoe je ze goed kunt adviseren. Je leert hoe je bestellingen en aankopen naar tevredenheid van de klant kunt afhandelen, maar ook hoe je kunt omgaan met klachten van klanten als er iets niet goed gaat. Je sluit dit keuzedeel af met een examen.

Keuzedeel Ondernemend gedrag (240 studiebelastingsuren)

Bij ondernemend gedrag leer je denken als een ondernemer. Bij bedrijven en in de maatschappij wordt steeds meer gezocht naar jonge mensen die kansen leren zien en benutten, en die waarde toevoegen aan wat al bestaat. In de lessen ondernemend gedrag leer je bijvoorbeeld hoe je kunt openstaan voor nieuwe informatie en ontwikkelingen. Verder leer je hoe je kennis kunt delen en kunt meedenken en overleggen in een groep. Ook leer je hoe je met creatieve ideeën dingen kunt veranderen en vooral hoe belangrijk het is om hier mee te beginnen. Je leert hierbij goed gebruik te maken van computertoepassingen en social media.

Keuzedeel Digitale vaardigheden basis (240 studiebelastingsuren)

Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker voor je werk. Bij dit keuzedeel krijg je inzicht in verschillende devices, systemen en software, zoals Microsoft Office. Je leert slim en effectief digitaal werken en communiceren in de praktijk. Na het volgen van dit keuzedeel kun je ICT goed inzetten in verschillende leer- en werksituaties.

Ander keuzedeel volgen?

Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan de keuzedelen die bij je opleiding worden aangeboden, kun je een verzoek indienen om een ‘niet-gekoppeld keuzedeel’ te doen, eventueel bij een ander college binnen het Albeda. Je kunt hierover informatie krijgen bij je studieloopbaanbegeleider. Houd er rekening mee dat de examencommissie van je opleiding (Examencommissie Beauty & Fashion) eerst moet onderzoeken of je wens past binnen je opleiding. De commissie onderzoekt of de leerstof in het ‘niet-gekoppelde keuzedeel’ niet elders in je eigen opleiding aan bod komt, en of het volgen van een ander keuzedeel praktisch kan: er mogen geen lessen in je basisprogramma uitvallen omdat je gelijktijdig op een andere locatie moet zijn of bezig bent met reizen tussen locaties.