s

MBO Theaterschool - Acteur cohort 2018-2021

Beste student van De MBO Theaterschool,

Je staat aan het begin van een nieuw schooljaar waarvan wij hopen dat je alles eruit gaat halen wat er in zit. De MBO Theaterschool verzorgt drie opleidingen waarin we geloven en waarbinnen we samen met jou gaan voor optimale persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling.

De missie van de MBO Theaterschool
Het opleiden van open, maatschappelijk betrokken, jonge mensen die eigen zijn en boeiend om naar te kijken en luisteren. Daarin is de MBO Theaterschool de brug tussen het vmbo en de hbo kunstvakopleidingen of het werkveld. Dit doen wij door je de tools te bieden om je talent vorm te geven. Je bent daarbij regisseur van je eigen leren en leven.

De visie van de MBO Theaterschool
Onze studenten halen alles uit zichzelf en uit onze opleidingen. Persoonlijk leiderschap is daarbij de basis. Beleving, passie, nieuwsgierigheid, zelfdiscipline, ondernemingsgeest, artisticiteit en zelfvertrouwen zijn de motoren om te ontwikkelen en leren. Wij zijn een theaterschool waar acteren, vormgeven en techniek verbinding met elkaar aangaan. Dit komt onder andere tot uiting in de vorm van een eigen theatergezelschap.

Onze studenten mogen van de docenten verwachten dat ook zij alles uit zichzelf halen om hen te voeden, inspireren, te bevragen en uit te dagen. Als school zullen we meebewegen, ontwikkelen en groeien waarbij we verbinding maken met wat het toekomstige werkveld en hbo kunstvakopleidingen van onze studenten vragen. Onze Visie is vanzelfsprekend verbonden met de visie van Albeda

De visie van Albeda
We willen studenten en werkenden (want leren stopt niet als je de school uitloopt) hun talenten laten ontdekken, ontwikkelen en toepassen, zodat ze uitgroeien tot gewilde en bekwame professionals, die een leven lang functioneren als ondernemende vakmensen én als betrokken burgers hun bijdrage leveren aan de samenleving.

Studiehandleiding 
In deze studiehandleiding vind je alle informatie over de school, de Beroeps Praktijk Vorming (o.a. stages), vakanties en het examenprogramma. Alle informatie die je nodig hebt om de opleiding te kunnen volgen. Gedurende de opleiding kan je de studiehandleiding gebruiken om belangrijke zaken over je opleiding terug te vinden. Lees en hem dus goed! Je kunt steeds klikken op de verschillende tegels hieronder voor meer informatie. Kun je het antwoord op je vraag hier niet vinden? Probeer eerst de zoekfunctie (rechtsboven, klik op het vergrootglas) of vraag het aan je studieloopbaanbegeleider. 

Studiewijzers
Naast de studiehandleiding die je eenmalig aan het begin van je opleiding ontvangt, maken we een studiewijzer die specifiek over de opleiding gaat die jij volgt: Acteur, Podium- en evenemententechnicus Podium & Rigging of Theatervormer (Mediavormgeving).

In de studiewijzers staat allerlei informatie over het lopende schooljaar van De MBO Theaterschool. Je kunt erin opzoeken wanneer je vakantie hebt, hoeveel lesuren je krijgt per periode, wat de regels zijn binnen de MBO Theaterschool en wie in welke klas zit. Tot slot vind je een overzicht van belangrijke data, de docenten en de studenten van De MBO Theaterschool. Kortom: een heleboel handige en belangrijke informatie bij elkaar. Lees de studiewijzer dus goed. De studiewijzers vind je onderaan deze pagina bij de tegels.

Stage handboek, examenplan en examenboeken
Jaarlijks krijg je een stage handboek uitgereikt ter voorbereiding op je stage(s). Zit je in het derde leerjaar (alleen bij acteurs) of het vierde leerjaar, dan krijg je aan het begin van het schooljaar het examenplan en per periode de examenboeken uitgereikt, zodat je weet wat er van je gevraagd wordt, wat de planning is en op welke punten je wordt beoordeeld. Deze boeken en andere belangrijke informatie zijn te vinden op het studentenportaal. Bij aanvang van de opleiding ontvang je de inloggegevens van dit portaal.

Formele documenten
Het Albeda kent 3 formele documenten:

  1. In het studentenstatuut staan de regels met betrekking tot jouw rechten en plichten: https://www.albeda.nl/statuten.
  2. In deze studiehandleiding staat alle informatie over de opleiding en het beroep en de examenregeling.
  3. In de onderwijsovereenkomst staat dat je voor een bepaalde periode officieel bent ingeschreven als student bij de opleiding van je keuze van het Albeda en onder welke voorwaarden dit plaatsvindt. Jouw rechten en plichten staan hierin vastgelegd maar ook die van het Albeda.

Voor al je vragen over bovenstaande documenten en het portaal kun je terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Elke week heb je les van je studieloopbaanbegeleider. In deze les wordt regelmatig aandacht besteed aan zaken die spelen tijdens je opleiding.

Structuur van de opleidingen
De structuur van de drie opleidingen is opgebouwd uit 4 periodes. Elke periode bestaat uit 10 weken waarvan 8 lesweken, 1 productieweek (week 9 van de periode) en een evaluatieweek (week 10 van de periode). Tijdens de productieweek zijn er geen reguliere lessen. Wel zijn er onder andere lespresentaties van leerjaar 1, 2 en 3, een presentatieavond met eigen werk van leerjaar 1 en 2, een dans en zang presentatie van leerjaar 2 acteurs, presentaties van projecten, tentoonstellingen, eindpresentaties en natuurlijk de mogelijkheid om eigen gemaakt werk met de school te delen op een zelf te organiseren avond.

Voorstellingen en productieweken
Er worden door ons eigen theatergezelschap met alle studenten van leerjaar 3 en 4 van de opleidingen acteur, theatervormgever en podium en evenemententechnicus per jaar 6 voorstellingen en een groot aantal solo- performances gemaakt en die worden gespeeld tijdens de productieweken. Daarnaast organiseren we workshops en debatten en zien we voorstellingen en exposities onder de noemer van loopbaan en burgerschap. Ook doen zich regelmatig mooie en unieke kansen voor tot samenwerking met diverse kunst, theater en maatschappelijke instellingen en attenderen we je zo vaak mogelijk op mooie producties die in Rotterdam spelen. Kortom: er staat je een geweldige en inspirerende tijd te wachten!

Versnelde/verkorte opleiding
Wanneer in een auditie/selectieprocedure blijkt dat een student de opleiding versneld/verkort kan volgen wordt dit door mbo theaterschool met een student en diens ouders besproken. Alleen dan is het mogelijk om hiervoor in aanmerking te komen.

Tot slot
Ik wens je een uitdagende schooltijd, waarin je alles uit jezelf en je docenten gaat halen. Waarin stevige discussies, prikkelende voorstellingen en de samenwerking met ondernemende passievolle medestudenten je blik op jezelf en de maatschappij op de kop zetten en verruimen. Maar bovenal dat je zelf grote stappen vooruit gaat zetten in je ontwikkeling als mens en professional.

Veel plezier!

Debbie van Dishoeck
Adjunct-directeur
MBO Theaterschool

Deze studiehandleiding is vastgesteld op 12 juni 2018 door de directie van Albeda MBO Theaterschool.

De MBO Theaterschool: www.mbotheaterschool.nl
Hofplein Rotterdam: www.hofpleinrotterdam.nl
Albeda: www.albeda.nl

Beroep

Beroep

Een acteur weet zich te positioneren en manifesteren in de culturele sector met een scala aan activiteiten en/of producten. Hij is uitvoerend actief op diverse podia, van theaters tot buurthuizen, op straat en recreatieve bijeenkomsten maar ook voor de camera en in diverse training settings. Hij werkt veelal in commerciële producties variërend van grote tot kleine gezelschappen. Het komt ook voor dat de acteur werkt in gesubsidieerde producties maar vanwege de afname van subsidies wordt dit steeds lastiger. Soms heeft de acteur een (min of meer) vast contract. Echter, de meeste acteurs werken op freelance/contractbasis. Dit houdt in dat een vaste aanstelling niet of nauwelijks voor komt. Hij zal dus voortdurend alert moeten zijn op kansen die zich voordoen en proactief op zoek moeten naar arbeid. Hierdoor heeft de acteur te maken met weinig zekerheid en veel onvoorziene omstandigheden.

Lees hier meer over het beroep van Acteur.

Sluit

Hoe ziet jouw opleiding eruit?

Hoe ziet jouw opleiding eruit?

De MBO Theaterschool is een samenwerking tussen het Albeda College en Hofplein Rotterdam. Dat wil zeggen dat de opleidingen midden in een theaterbedrijf zijn ondergebracht en gebruik kunnen maken van alles wat dat bedrijf te bieden heeft waaronder vier professioneel ingerichte theaters. Het bedrijf beschikt over productiefaciliteiten als theaterzalen-technische dienst, een kostuumatelier, een decor atelier, een grime atelier, een productie- en een marketing & communicatieafdeling. Hierdoor word je vanaf de eerste dag geconfronteerd met de praktijk van het theaterbedrijf. Je maakt iedere dag de snelheid, de werkdruk, de vele dingen tegelijk, de veranderingen op korte termijn, de afwijkende arbeidstijden, de prestatiedrang, de tegenslagen en de successen in het werkveld mee.

In de MBO Theaterschool zijn drie opleidingen rondom Het Productiehuis georganiseerd. Die samenwerking is een afspiegeling van de praktijk in de theaterwereld. Lessen, repetities, voorstellingen, audities, tournee: ze vormen één geheel, net als de samenwerking tussen acteurs, vormgevers en technici. Je werkt met je leerjaar gezamenlijk aan dezelfde producten: presentaties, voorstellingen, films, workshops etc. Het Productiehuis laat je dus kennismaken met de beroepspraktijk. Het Productiehuis krijgt opdrachten uit het bedrijfsleven en instellingen en voert die met de studenten uit binnen en buiten de school. Docenten, externe regisseurs, vormgevers en technici zijn daarin de begeleiders.

Het Productiehuis geeft je mogelijkheden die je in de gewone Beroepspraktijkvorming (BPV) zelden kunt opdoen. Hier kun je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het zelfstandig maken en uitvoeren van een lichtontwerp, of een hoofdrol spelen, of het decor- en kostuumontwerp maken in een professionele productie. Omdat Het Productiehuis producten aflevert aan bedrijfsleven en instellingen geldt een professionele kwaliteitseis. Het enige wat met opdrachtgevers afgesproken wordt is dat de tijdsdruk niet te hoog is zodat je niet alleen wordt aangesproken op output, maar dat er ook tijd is voor jouw leerproces. In de lessen die je op school volgt, word je voorbereid op het werk en evalueer je met je vakdocenten je functioneren.

TG Vers Vlees
De MBO Theaterschool Rotterdam heeft binnen het productiehuis zijn eigen Rotterdams theatergezelschap genaamd: TG Vers Vlees. De studenten uit leerjaar 3 en 4 van de MBO Theaterschool Rotterdam gaan aan de slag binnen hun eigen Rotterdamse theatergezelschap TG Vers Vlees. Jonge acteurs, kostuumontwerpers, decorontwerpers, theatertechnici, geluid en lichtontwerpers zullen per seizoen in 6 verschillende theatervoorstellingen en diverse soloperformances een verbintenis aan gaan met actuele en maatschappelijke onderwerpen. Na twee tot drie jaar intensief geschoold te zijn binnen de 3 opleidingen voor acteur, theatervormgever of theatertechnicus stappen de studenten het gezelschap in waarin ze zichzelf en hun werk gaan tonen aan het publiek.

Het theatergezelschap maakt theatervoorstellingen die aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Theater kan een grote rol spelen in het bespreekbaar maken van grote maatschappelijke thema’s als emancipatie, acceptatie, en de rol die je speelt in deze maatschappij. De voorstellingen zullen zich richten op verschillende doelgroepen en kunnen mede door de maatschappelijke thema’s van grote waarde zijn binnen het onderwijs. Minimaal één van de zes voorstellingen zal zich specifiek richten op jongeren die zich bevinden binnen het mbo onderwijs. Mbo-docenten Loopbaan en Burgerschap kunnen de thema’s van de voorstelling(en) direct koppelen aan hun lessen. Mede daarom zullen aansluitend op de voorstelling(en) ook peer to peer workshops aangeboden worden die gegeven worden door de acteurs zelf. Ook rollenspel en debatten behoren tot de mogelijkheden. Eigentijdse, klassieke of specifiek voor dit gezelschap geschreven theaterteksten dienen als basis om tot tekst, fysiek of muziektheater te komen.

Lees hier meer over de opleiding Acteur.

 

Sluit

Keuzedelen

Keuzedelen

Als je na je opleiding aan het werk gaat, kun je je met de keuzedelen onderscheiden van je medestudenten. Iedereen kan zich in een ander onderwerp hebben verdiept. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt. Als je na je opleiding een volgende mbo-opleiding wil gaan doen of start met een hbo-opleiding is het slim om tijdens je opleiding te kiezen voor keuzedelen die je daarop voorbereiden. De keuzedelen die je gedaan hebt, kunnen in je volgende opleiding zorgen voor vrijstellingen of kunnen zorgen voor een makkelijkere start.

Bij aanvang van je opleiding krijg je tijdens je studieloopbaanles (SLB) uitleg over de twee keuzedeeltrajecten waar jij uit kunt kiezen. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je welk keuzedeel traject voor jou het meest passend is bij je toekomst wens en interesses in en buiten je opleiding. Uiterlijk in het jaar waar je een keuze hebt (dat is in leerjaar 2 en PET en VG jaar 3) einde week 2 van periode 1 maak je je definitieve keuze bekend via een mail naar je SLB docent en het mbo kantoor van de MBO Theaterschool. Je doet elk jaar examen in het keuzedeel dat je volgt, maar dit cijfer telt nog niet mee voor de diplomering. Je beoordeling wordt vermeld op je diploma. Alle resultaten voor keuzedelen (goed, voldoende en onvoldoende) worden vermeld op de resultatenlijst. Een voldoende of goed voor een keuzedeel kan een vrijstelling geven bij een vervolgopleiding.

Als je een ander keuzedeel wil volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je een verzoek indienen om een zgn. niet-gekoppeld keuzedeel te mogen volgen, bijvoorbeeld bij een andere opleiding. Dit doe je door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de adjunct directeur Debbie van Dishoeck. ([email protected]). Zij bespreekt je verzoek met het examenbureau. Zij kijken naar de inhoud en de haalbaarheid van je verzoek. Je moet er wel rekening mee houden dat het examenbureau moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel past binnen jouw opleiding en of dit rooster technisch haalbaar is. Immers een keuzedeel loopt door in meerdere onderwijsperiodes. Het Albeda-brede aanbod van keuzedelen kun je vinden op het portaal.

Binnen de MBO Theaterschool kan je voor de keuzedelen kiezen uit twee stromen (A of B). De één is gericht op het ondernemerschap (meteen aan het werk na deze opleiding) en de andere is gericht op doorstuderen. Bij de acteurs zit dat in de keuze trainingsacteren (is erg praktijk gericht en kan je goed het werkveld mee in) of het vak podiumteksten schrijven (kan veel bijdrage in de vervolgstudies op de hbo kunstvakopleidingen). Bij acteurs krijgen beide stromen het keuzedeel doorstroom hbo omdat wij daar voor deze opleiding stevig op inzetten.

Het idee van keuzedelen is dat ze het onderwijs flexibel maken zodat ingesprongen kan worden op de ontwikkeling in het beroepenveld. Dat maakt dat wij dit programma onder voorbehoud aanbieden. Mochten er meer passende en inhoudelijke keuzedelen ontwikkeld worden de komende jaren dan kan er nog een verschuiving in het programma plaatsvinden.

Lees hier meer over de keuzedelen.

 

Sluit

Beroepspraktijkvorming (stage)

Beroepspraktijkvorming (stage)

Beroepspraktijkvorming is een ander woord voor alle stages die je tijdens jouw opleiding volgt. De diverse stages binnen de opleidingen van de MBO Theaterschool vinden plaats bij het interne leerbedrijf: Het Productiehuis. Binnen Het Productiehuis worden onder naam van TG Vers Vlees zelfstandig projecten en producties gemaakt door studenten onder begeleiding van professionele regisseurs/theatermakers, vormgevers en technici. Naast de praktijkervaring bij het Productiehuis/Theatergroep Vers Vlees kun je ook ervaring opdoen bij externe theaterbedrijven. Maar dit is niet altijd mogelijk.

Omdat in de theaterwereld veel producties op projectbasis worden georganiseerd, doen we dat op school ook. Elk project duurt 10 weken. In basis is de verdeling van de stages als volgt ingedeeld:

Leerjaar 1: snuffelstages
Deze snuffelstages worden gedurende het gehele schooljaar gepland. Bij voorkeur op de daarvoor deels vrij geroosterde vrijdagen en anders buiten de lestijden. De snuffelstages hebben een totaal omvang van ongeveer 80 uur.

Leerjaar 2
In periode 4 loop je gedurende 3 dagen per week stage binnen een samenwerkingsverband met de regieopleiding van toneelacademie Maastricht.

Leerjaar 3
in periode 3 loop je intern stage binnen TG Vers Vlees/productiehuis (3x10 weken) of extern bij een theatergezelschap. Wanneer je stage loopt bij een extern gezelschap kan afgeweken worden van de duur van 10 weken. Dit gaat in overleg. Externe theatergezelschappen waar we mee samenwerken zijn bijvoorbeeld Stage Entertainment, Bos Theaterproducties, Hummelinck Stuurman en alle andere professionele producenten en gezelschappen die ons land rijk is.

De rechten en plichten van de onderwijsinstelling, het leerbedrijf, de studenten en het kenniscentrum voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven zijn vastgelegd in de BPV- overeenkomst (stage contract).

Lees hier meer over de voorbereiding op en begeleiding tijdens de BPV

Sluit

Roosters, vakantie en andere praktische zaken

Roosters, vakantie en andere praktische zaken

Hier vind je meer informatie over:

Lesgeld en kosten van de opleiding
Roosters
Vakantie
Wijzigingsprocedure OOK (onderwijsovereenkomst) en POK (praktijkovereenkomst)
Informatie over studiefinanciering
Portaal

Lees meer

Sluit

Begeleiding

Begeleiding

Wij als MBO Theaterschool vinden de persoonlijke begeleiding binnen onze opleiding erg belangrijk en daarom trachten wij deze begeleiding zoveel mogelijk binnen ons schoolgebouw en op maat aan te bieden.

Het profiel van de studenten die passen bij vakken waar wij toe opleiden maakt dat wij een groot appѐl doen op zelfstandigheid, eigenaarschap, openheid, nieuwsgierigheid, creativiteit en reflectievermogen van de studenten. Niet bij al onze studenten zijn deze voorwaarden voor het vak al goed ontwikkeld. Eigenaarschap, zelfstandigheid en creativiteit vragen om een grote mate van zelfreflectie.

Je wordt als student in grote mate uitgedaagd in het bezit te zijn van de zogenoemde 21th Century skills, om naar jezelf te kijken en na te denken over je toekomst en ambities. Vragen die voor jouw leeftijdsgroep best ingewikkeld kunnen zijn. Er wordt van je gevraagd je bewust te worden van jezelf en je rol in de maatschappij. Tegelijkertijd vragen wij openheid van jou. Open staan voor elkaar. Iets wat noodzakelijk is voor je beroep. Onherroepelijk zorgt dit ervoor dat jij geconfronteerd wordt met allerlei zaken die in je privéleven een rol spelen. Om deze openheid te creëren is het belangrijk dat er veiligheid is en goede ondersteuning. Ook moeten jij en je medestudenten je veilig voelen om wanneer je vast loopt in je vakinhoudelijke ontwikkeling een hulpvraag met een begeleider te delen en te zoeken naar een manier om hier in te groeien en stappen te zetten zodat je leerproces niet vastloopt.

Deze drempel proberen wij te verlagen door één duidelijke zorgmedewerker te hebben die zichtbaar en vertrouwd is. Ook de lessen teamwork en Studieloopbaan dragen stevig bij aan je persoonlijke- en loopbaan ontwikkeling.

Lees hier meer over de begeleiding tijdens je opleiding.

Sluit

Studievoortgang

Studievoortgang

Studievoortgang is de vordering van een student op het gebied van kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding om zich te kwalificeren voor het functioneren in een beroep, in het vervolgonderwijs en als burger.

Hier vind je meer informatie over:

Overzicht beoordelingen en overgangseisen
Formatieve toetsen (voortgangstoetsen), inhalingen en herkansingen
Bekendmaken studieresultaten
De praktijktoetsen
Studiejaar 1: Bindend studieadvies
Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst
Gevolgen negatief bindend studieadvies en voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst

Lees meer

Sluit

Aanwezigheid en verzuim

Aanwezigheid en verzuim

Het onderwijs op de MBO Theaterschool vormt de basis voor jouw toekomst. Richting het beroepsveld én richting een eventuele vervolgopleiding op een hbo. In de lessen leer je belangrijke vaardigheden, technieken en kennis die je later nodig zult hebben en verder zult ontwikkelen. Wij vinden het belangrijk jou zo veel mogelijk mee te geven tijdens je opleiding. Daarom krijg je veel verschillende stijlen en technieken aangereikt. Je krijgt steeds in periodes van 8 weken les met een specifieke focus. Een les missen betekent dus automatisch dat je niet alle lesstof tot je kan krijgen. Meerdere lessen missen betekent een achterstand op je ontwikkeling.

Het uitgangspunt is: iedereen is 100% aanwezig, of je nu 16 bent of 25, als jij je hebt ingeschreven voor een opleiding dan neem je deel aan alle onderwijsactiviteiten. Het bijwonen van de lessen is voorwaardelijk voor het deelnemen aan de projecten en voorstellingen van jouw opleiding. Soms maakt jouw persoonlijke situatie het misschien lastig om alles te volgen. We hanteren daarom de norm van 85%.

De regels van de 85% regeling

  • Je dient minimaal 85% van alle lessen aanwezig te zijn.
  • Te laat komen betekent gedeeltelijke afwezigheid in een les. De docent noteert jouw aanwezigheid vanaf het moment dat je de les in komt/mag. Een docent mag besluiten jou niet in de les te laten als jij te laat komt (in dat geval wordt de gehele les als verzuim genoteerd).
  • Ziek zijn betekent dat je lessen mist. Ziekteverzuim telt mee voor de 85% regeling.
  • Afspraken bij de huisarts, tandarts, fysio enzovoort tijdens schooltijd betekent dat je (een gedeelte van de) lessen mist. Dit wordt gezien als verzuim en telt mee voor de 85% regeling. Van jou wordt verwacht deze afspraken zo veel mogelijk buiten de lessen om in te plannen.
  • Ongeoorloofd verzuim (verzuim zonder melding of toestemming) telt mee voor de 85% regeling.

Uitzonderingen op de 85% regeling

  • Langdurige ziekte en/of opnames in het ziekenhuis. Ben je langer dan drie dagen afwezig vanwege jouw gezondheid dan kan je vrijstelling krijgen voor de 85% regeling. Je dient echter wel een doktersverklaring af te geven aan de administratie. Zonder deze verklaring telt het verzuim mee voor de 85% regeling.

Bij langdurig ziekteverzuim dien je altijd in contact te blijven met school en zorg te dragen dat je zoveel mogelijk bij blijft met de lesstof; zo nodig via vervangende opdrachten.

Het verzoek voor de uitzondering verloopt via de schooladministratie en wordt beoordeeld door de intern begeleider.

  • Langdurige trajecten met zorgverleners (ziekenhuis, fysio, psycholoog, enzovoort). Volg je een langdurig traject bij een zorgverlener dan kan je vrijstelling krijgen voor de 85% regeling. Je dient echter wel een doktersverklaring of afsprakenkaart af te geven aan de administratie. Zonder deze verklaring telt het verzuim mee voor de 85% regeling.

Het verzoek voor vrijstelling verloopt via jouw hoofddocent en/of de intern begeleider. Ondanks de mogelijke vrijstelling wordt hier wederom van jou verwacht deze afspraken zo veel mogelijk buiten de lessen om te plannen.

  • Passend onderwijs. Studenten met beperkingen en langdurige speciale zorgtrajecten kunnen in aanmerking komen voor de bijlage ‘passend onderwijs’. Hierbij worden afspraken gemaakt met de studenten hoe zij ondanks bijzondere omstandigheden onderwijs kunnen blijven volgen. Het kan voorkomen dat bij deze afspraken een uitzondering wordt gemaakt op de 85% regeling.

De bijlage passend onderwijs wordt gemaakt samen met de intern begeleider.

  • Geoorloofde afwezigheid. In bijzondere gevallen krijg je als student verlof om lessen te missen. Denk hierbij aan een bruiloft, een bijzonder project of een begrafenis. In deze gevallen van geoorloofde afwezigheid telt dit ook niet mee voor de 85% regeling. Je dient echter wel minimaal 2 maanden van te voren een aanvraag in te dienen (met uitzondering van een begrafenis).
  • Audities HBO. Bij deelname aan audities van HBO opleidingen krijg je ook vrijstelling tijdens het laatste jaar va je opleiding. Echter dien je wel minimaal 4 weken van te voren per mail aan de schooladministratie aan te geven waar je auditie gaat doen en welke data de audities zijn.
  • Centrale Examens. Wanneer je een Centraal Examen moet maken dat gepland is tijdens een ingeroosterde les, dan krijg je vrijstelling voor de betreffende les.
  • Overige uitzonderingen. In enkele overige gevallen kun je vrijstelling krijgen. Zoals een sollicitatiegesprek voor een stage of een externe schoolactiviteit. Deze vrijstelling krijg je alleen wanneer deze activiteiten plaatsvinden met goedkeuring van de schooladministratie.

Consequenties te veel verzuim
Heb je meer dan 85% van alle lessen gemist dan heb je te veel verzuimd en heeft dat gevolgen. Je krijgt, in de betreffende onderwijsperiode, een onvoldoende (5) voor jouw professionaliteitscijfer op jouw rapport. Een eis om over te gaan naar het volgende studiejaar is het gemiddelde van een 6 voor jouw professionaliteitscijfer. Zit je als acteur in TG Vers Vlees en heb je 85% norm niet gehaald, dan krijg je een onvoldoende voor het examenonderdeel: P1-K1-W1: zorgt voor een optimale conditie, bij het criterium:  De acteur traint zijn fysiek, ademhaling- en spraaktechniek om een goede conditie te realiseren. Dit doet hij zowel zelfstandig als in de lessen en/of B1-K1-W2: Evalueert en reflecteert op het professioneel handelen als artiest, bij het criterium: De acteur investeert hiervoor op professionele wijze in zichzelf d.m.v. training/tijd en middelen. Dit hangt af van waar de ongeoorloofde afwezigheid zich heeft voorgedaan. Te veel onvoldoendes kan leiden tot een extra opdracht of herkansing.

Lees hier meer over aanwezigheid, ziek melden en verzuim.

Sluit

Examens en diplomering

Examens en diplomering

In je derde jaar krijg je een examenplan en per periode het examenboek uitgereikt waarin beschreven staat waar je examen uit bestaat, waar het aan moet voldoen en hoe het wordt beoordeeld. Het examenboek is ook te vinden op het portaal. Bij de aanvang van het studiejaar 2018-2019 ontvang je de link van de site van het studentalbeda.sharepoint.com waar het examenplan van jouw cohort te vinden is.

Let op: wanneer er in de loop van je opleiding aanpassingen zijn in je examenplan (bijvoorbeeld als gevolg van veranderende wetgeving) dan wordt je hierover tijdig geïnformeerd.

Lees hier meer over examens en diplomering.

Sluit

Afspraken en veilig leren

Afspraken en veilig leren

Om optimaal te kunnen leren en ontwikkelen is het noodzakelijk dat er vanuit veiligheid en respect gewerkt wordt in de lessen en repetities. Docenten hebben hierin een belangrijke taak in de rol van opvoeder/ stuurman van gedrag. Om dit voor elkaar te krijgen dienen de studenten en docenten zich aan onderstaande een aantal basisafspraken te houden.

Hier vind je meer informatie over:

Schoolregels
Studentenstatuut
Reglement Hofplein Theater
Klachtenprocedure onderwijs
Bevoegd gezag
Vertrouwenspersoon
Deelname aan theaterproducties of andere vakgerelateerde activiteiten buiten de opleiding
Gedragscode gebruik internet, e-mail, en (mobiele) telefoon faciliteiten

Lees meer

Sluit

Studiewijzers

Studiewijzers

Hieronder vind je de linkjes naar de studiewijzers 2018/2019 per leerjaar.

Acteur leerjaar 2

 

Sluit

Gegevens opleiding

Crebo opleiding
25472
Crebo KD
23179
Niveau
4
Duur
3 jaar
Leerweg
bol