Toetsen en studievoortgang

Binnen de opleiding volgen wij jouw studievoortgang op de voet. We letten hierbij op de ontwikkeling van jouw muziek en van jou persoonlijk als toekomstige professional.

Ten eerste is er jouw muziek, deze is het belangrijkst. Dit noemen we de Cycle. Deze begeleiden en toetsen we zeer intensief. Ten tweede toetsen we de vakken die je ter ondersteuning van jouw Cycle volgt. Ten derde kijken we naar je beroepshouding, als student en als toekomstige professional.

Voor de Cycle, de ondersteunende vakken en je beroepshouding krijg je elk de beoordeling 'Goed', 'Voldoende' of 'Onvoldoende'.

Gezien het belang dat wij hechten aan jouw muziek kijken we eerst naar de Cycle. Deze moet voldoende zijn. 

Daarnaast beoordelen we de ondersteunende vakken en jouw beroepshouding. 

Hieronder staat wanneer je een positieve beoordeling kunt verwachten voor het betreffende onderdeel: 

  1. Je Cycle wordt positief beoordeeld wanneer je de opdrachten op tijd hebt ingeleverd en de kwaliteit van jouw muziek, opnames, promotie en optredens minimaal voldoende zijn.
  2. De ondersteunende vakken worden als één geheel positief beoordeeld wanneer je maximaal 4 onvoldoendes (O) hebt. Er is een aanvullende voorwaarde: Voor de cijfers van Rekenen, Nederlands en Engels geldt dat één hiervan minimaal een 5 mag zijn als de overige twee cijfers een 6 of hoger zijn. 
  3. Beroepshouding. Deze pijler bestaat uit een optelsom van vier onderdelen die allemaal voldoende moeten zijn:
  • aanwezigheid (minimaal 80%)

  • bpv (minimaal 180 afgeronde stage uren aan het einde van het eerste leerjaar)

  • carrière- en persoonlijke ontwikkeling (moet voldoende zijn)

  • studiehouding (moet voldoende zijn)

Meer informatie

Beoordeling van jouw Cycle

Gedurende je opleiding doorloop je drie keer de Cycle. De laatste Cycle betreft het examen. De Cycle is onderverdeeld in drie fases van 1) muziek schrijven 2) opnemen en 3) uitbrengen en promoten. Deze fases worden telkens afzonderlijk beoordeeld. Je moet elke Cycle met minimaal een voldoende afronden om door te kunnen naar de volgende Cycle.

Tijdens fase één van de Cycle gaat de beoordeling over de kwaliteit van je composities. Fase twee gaat over de uiteindelijke opname als 'finished product'. Fase drie gaat over de kwaliteit van de promotie van jouw opnames en over de optredens. Je moet telkens de gestelde deadlines per fase halen. Je wordt in je Cycle gecoacht door de Cyclebegeleider. Jouw Cyclebegeleider bepaalt samen met docenten of jouw Cycle positief wordt beoordeeld.

Je krijgt een positieve beoordeling wanneer:

  • Je composities voldoende muzikale kwaliteit hebben in relatie tot de door jouw gekozen stijl (fase 1);
  • Je opnames de juiste kwaliteit hebben voor wat betreft opnemen, inspelen en mixen en masteren (fase 2);
  • Je promotie goed is gedaan, met goede optredens en (online) promotie (fase 3);
  • Je alle gestelde deadlines hebt gehaald.

 

Beoordeling van de ondersteunende vakken

De ondersteunende vakken worden getoetst tijdens drie toetsweken, telkens aan het einde van elke onderwijsperiode. Daarnaast is er één herkansingsweek aan het einde van het studiejaar, gereserveerd voor alle toetsen waarvoor je eerder een onvoldoende hebt gehaald of die je eerder niet hebt kunnen maken.

Docenten bepalen per vak of je daadwerkelijk een toets krijgt in de toetsweek. Je wordt telkens vooraf geïnformeerd over wanneer, welke toetsen precies plaatsvinden. Na elke toetsweek krijg je een voortgangsrapportage, ter afsluiting van de onderwijsperiode. De eerste vindt plaats in december, de tweede in maart, de derde in juni.

Je moet dus de toetsen van de ondersteunende vakken minimaal voldoende hebben gemaakt om te kunnen beginnen met het eindexamen. Dat betekent dat je over al deze vakken maximaal 4 onvoldoendes hebt behaald. Voor Nederlands en Engels moet je minimaal een voldoende staan. 

Binnen drie studiejaren zul je de vakken met een voldoende moeten afsluiten. Voldoende in dit geval betekent in leerjaar 1: het niveau is voldoende om een demo-Cycle te kunnen gaan maken en promoten in leerjaar 2. Voldoende in dit geval betekent in leerjaar 2: het niveau is voldoende om de eindexamen-Cycle te kunnen gaan maken en promoten in leerjaar 3.

Inzage in toetsen voor de ondersteunende vakken
Tijdens je opleiding maak je gebruik van It's Learning en Eduarte. Via deze digitale weg heb je toegang tot allerlei informatie over je opleiding, waaronder je voortgangsrapportages, je stages, berichten van je docenten, je studieloopbaanbegeleider, of aanvullende informatie. Elke student heeft een unieke gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen. Ook ontvang je een Albeda e-mailadres. Je activeert het account zelf. Als het account niet werkt dan kan je contact opnemen met de helpdesk, bereikbaar via T 010 258 43 75. Individuele afspraken over je voortgang worden vastgelegd in Eduarte. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig in Eduarte kijkt.

Door het inzien van je toetsresultaten kun je leren van je fouten. Wanneer je een toets wilt inzien neem je contact op met je docent. Je kunt de toets vervolgens op afspraak en onder begeleiding bekijken, zodat je vragen kunt stellen. Als je het niet eens bent met de beoordeling bespreek je dit met je docent. Wanneer je er samen niet uitkomt, kun je schriftelijk bezwaar indienen bij de onderwijsleider.

Herkansen of inhalen van toetsen
Voor elke toets worden twee toetsafnames gepland. De eerste afname is tijdens de toetsweek voor alle studenten. De tweede afname is tijdens de herkansingweek, bestemd voor die studenten die afwezig waren bij de eerste afname of een onvoldoende hebben gehaald. Wanneer een toets wordt herkanst, geldt het hoogst behaalde cijfer. 

Beoordeling van de BPV

De stages worden begeleid en beoordeeld door House of Knowledge, je studieloopbaanbegeleider en mogelijk de opdrachtgever. Dit gebeurt telkens aan de hand van het resultaat van het werk dat je laat zien en/of horen. Zij controleren of je voldoende uren bpv hebt gewerkt, of deze bpv-uren voldoen aan de gestelde criteria en of er genoeg variatie in zit. In bpv moeten namelijk verschillende vaardigheden voorbijkomen: zorg daarom voor optredens, voor goede studio-klussen, voor het geven van workshops, marketing en promotie etc.. Alle activiteiten waar jij later geld mee zou kunnen verdienen als zelfstandig ondernemer in de muziekindustrie kunnen als stage worden aangemerkt. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk stages vastlegt met beeld- en/of geluidsmateriaal.

De medewerkers van House of Knowledge komen om de week langs op de opleiding om in de klas de gelopen stages te evalueren, je te helpen met het invoeren van je stage-uren en leerpunten te benoemen. 

Na elke onderwijsperiode lever je een reflectieverslag in. Je krijgt daarvoor een format van House of Knowledge. Dit moet je uploaden in de bpv-module van Eduarte. 

Alle zelf aangedragen stages dienen van te voren aangevraagd te worden bij- én goedgekeurd door House of Knowledge en je studieloopbaanbegeleider. In de bpv-module van Eduarte houd je zelf je stages bij. Op deze manier kun je voor jezelf goed bijhouden of je voldoende uren stage loopt. Dit wordt drie keer per jaar gecontroleerd en beoordeeld.

Tijdens je opleiding moet je minimaal 960 uren stage hebben gedaan. Je krijgt een positieve beoordeling op het eindrapport van ieder studiejaar, bij het behalen van de volgende goedgekeurde bpv-uren:

  • Leerjaar 1: 180 uren
  • Leerjaar 2: 230 uren
  • Leerjaar 3: 550 uren

Wanneer blijkt dat je te weinig bpv-uren hebt om aan het einde van elk jaar aan de urennorm te kunnen voldoen kan House of Knowledge in samenspraak met je studieloopbaanbegeleider besluiten je een onvoldoende te geven.

Beoordeling van je studiehouding

Voor een positieve beoordeling verwachten wij van jou een positieve studiehouding, tijdens je studie en als toekomstige professional in de muziekindustrie.

Dit betekent:

  • Je krijgt opdrachten die je op tijd moet inleveren. Het is belangrijk dat je je houdt aan deadlines.
  • Je oefent regelmatig en zelfstandig op verschillende instrumenten zoals drums, piano, zang, gitaar, en met het schrijven van muziek.
  • Je bent aanwezig en je komt op tijd.
  • Je neemt actief deel aan alle lessen, opdrachten en stages en eventuele extra begeleiding.
  • Je staat open voor feedback en je kunt omgaan met kritiek.
  • Je neemt een positieve en professionele houding aan, met duidelijke communicatie en een positieve, opbouwende samenwerking met anderen.
  • Je komt uitgeslapen en nuchter naar de opleiding.
  • Je bent goed bereikbaar via It's Learning, je Albeda e-mailadres en telefonisch.
  • Je checkt actief je inboxen, reageert adequaat én bent pro-actief in je communicatie.

Wanneer je geen positieve studiehouding laat zien dan wordt het moeilijk om succesvol te worden in je vak. We geven je veel ruimte voor je eigen ideeën. Dit geeft je vrijheid, maar óók verantwoordelijkheid. Dit is precies zoals binnen het beroep.

De docenten, je studieloopbaanbegeleider en je Cyclebegeleider controleren of je je aan de afspraken houdt tijdens de opleiding. Maar ze kunnen je ook helpen. Bij eventuele problemen tijdens de opleiding kun je overleggen met jouw studieloopbaanbegeleider. Het kan namelijk zo zijn dat problemen ervoor zorgen dat je niet kunt voldoen aan onze beoordelingscriteria en/of overgangsnormen. Deze problemen zal je dan eerst moeten zien op te lossen. Samen met hem/haar kan dat lukken.

Bindend studieadvies en beëindiging inschrijving

In het eerste studiejaar van je opleiding ontvang je een bindend studieadvies. Dit kan een positief advies zijn, wat betekent dat je je opleiding kan voortzetten. Je kunt ook een negatief advies krijgen. Bij een negatief bindend studieadvies wordt de inschrijving beëindigd en moet je stoppen met je opleiding. Er kan ook sprake zijn van een eenzijdig verwijderingsbesluit op grond van gedrag dat in strijd is met de orde en gedragsregels uit het studentenstatuut. 

Als je een éénjarige opleiding volgt, ontvang je een bindend studieadvies tussen de derde en vierde maand van het eerste studiejaar. Als je een opleiding volgt die langer duurt dan een jaar, dan ontvang je een bindend studieadvies tussen de negende en twaalfde maand van jouw opleiding.

Als je later in de opleiding bent ingestroomd (en dus niet start in het 1e studiejaar van de opleiding), dan krijg je ook een bindend studieadvies. Het is tenslotte het eerste studiejaar van jouw nieuwe opleiding. 

Lees verder

Stoppen met je opleiding en de gevolgen

Als je wilt stoppen met je opleiding, bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider. Hij of zij verwijst je naar het trajectbureau. De medewerkers denken met jou mee over jouw toekomst, eventueel met een andere, passende opleiding.

Lees verder

MBO-verklaring

Het kan zijn dat je je studie bij Albeda niet afmaakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als je uitgeschreven wordt bij Albeda, dan heb je recht op een mbo-verklaring. Dit is een verklaring met daarop de door jouw behaalde resultaten. Dit kan je helpen als je gaat solliciteren of als je weer aan een nieuwe mbo-opleiding gaat beginnen (vrijstellingen). Wil je meer weten over de mbo-verklaring, ga dan even langs bij je slb’er.

Je ontvangt automatisch een mbo-verklaring als je:

  • Albeda verlaat zonder diploma en
  • ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.