Examens en diplomering PET

Examinering door middel van Proeven van Bekwaamheid
Om je diploma te behalen sluit je de opleiding in het 3e leerjaar af. Dit doe je d.m.v. verschillende proeven van bekwaamheid volgens onderstaand overzicht. Middels deze proeven demonstreer je dat je de vereiste vaardigheden beheerst. Daarnaast heb je gedurende je opleiding instellingsexamens Engels en Nederlands en centraal examen (CEM) lezen en luisteren. Voor rekenen krijg je alleen een instellingsexamen. Voordat je door mag naar je examenjaar moet de BPV (stage) in het voorgaande jaar met een voldoende worden afgerond (voorwaardelijk voor examinering) en dien je te voldoen aan de eisen voor Loopbaan en Burgerschap.

In de examenboeken die de student elke periode waarin een proeve plaatsvindt ontvangt staan alle eisen en procedures verder uitgewerkt zodat de student bij aanvang van een examen precies weet wat de opdracht is, met wie hij werkt en waar hij op beoordeeld wordt en door wie. De examenboeken krijg je uitgereikt op school. De examenplannen vind je hieronder.

Examenplan Licht

Examenplan Geluid

Examenplan Podium & Rigging

Meer informatie

Inzage en herkansingen

Na de beoordeling van de Proeven van Bekwaamheid (PvB) in week 9 van elke periode ontvangt de student bij de evaluatie in week 10 een kopie van de beoordeling. De studenten krijgen aanvullend daarop tijdens het evaluatiegesprek feedback van de regisseur/begeleiders. Studenten kunnen via Eduarte hun behaalde examens zelf inzien en kunnen zelf bijhouden welke werkprocessen/proeve(n) herkanst kunnen worden. Voor vragen kunnen zij contact opnemen met Astrid Heijdra ([email protected]).

Bij de examens voor de algemene vakken geldt: In geval van een onvoldoende beoordeling kun je een schriftelijk verzoek indienen via de e-mail bij Astrid Heijdra [email protected] om het examen in te zien. De inzagetermijn voor deze examens is 3 maanden.

Aantal pogingen examens
Kandidaten zijn verplicht deel te nemen aan de examens die voor hen zijn georganiseerd. Dit is belangrijk om vertraging in de opleiding te voorkomen. Voor alle examens (Proeve van Bekwaamheid, Centraal Examen, Instellingsexamen) geldt dat je twee pogingen hebt voor het examen; het examen en een herkansing.

Afmelden voor een examen
Afmelden voor een examen, bijvoorbeeld als je ziek bent, doe je uiterlijk vóór 9:00 uur ’s ochtends op de dag van het examen.

Mocht je een extra poging nodig hebben dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie van de MBO Theaterschool. In dit verzoek zal je moeten onderbouwen waarom jij een extra poging nodig hebt. Het verzoek dien je in bij Astrid Heijdra van het examenbureau via [email protected].

Diplomering

Als je de examens volgens het examenplan en examenboek hebt uitgevoerd, en de beoordeling van de examens is positief, dan stelt de examencommissie vast dat je recht hebt op het diploma. Naar aanleiding hiervan worden het diploma en de resultatenlijst afgedrukt en aan je uitgereikt.

In week 10 van periode 4 stelt de examencommissie vast dat je recht hebt op het diploma. Hiervan word je schriftelijk op de hoogte gebracht.

Datum van uitschrijving na diplomering
Als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, worden het diploma en de resultatenlijst gemaakt. Je tekent deze documenten tijdens de diploma-uitreiking. Op je diploma staat een datum. Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand van die datum. Op deze zelfde datum schrijft Albeda je uit. Dat is een andere datum dan de dag waarop je je diploma krijgt of de dag dat jij voor het eerst hoort dat je geslaagd bent. Het is belangrijk dat je zelf de uitschrijfdatum meldt bij DUO. Het te laat melden kan leiden tot een boete! Kijk op www.duo.nl.

Cum laude

Je komt in aanmerking voor de aantekening ‘cum laude’ op het diploma als de afgeronde eindwaarderingen van alle examenonderdelen van het examenplan, dus ook eventuele examens die nog niet meetellen, aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Het gemiddelde van de (afgeronde) eindwaarderingen in cijfers of woorden op de resultatenlijst bij het diploma is ten minste 8,0 of hoger of de equivalent ervan.
  • De eindwaarderingen in cijfers of woorden op de resultatenlijst bij het diploma zijn ten minste gewaardeerd met een afgeronde 6 of de equivalent ervan.
  • De eindwaardering van examenonderdeel loopbaan en burgerschap is 'voldaan' en de beoordeling van de beroepspraktijkvorming is ‘voldoende’.
  • De student heeft geen vrijstellingen gekregen.
  • Studenten komen alleen in aanmerking voor ‘cum laude’ wanneer zij afstuderen binnen de gestelde onderwijstijd, zoals vastgelegd in de onderwijsovereenkomst.
  • Bij het vaststellen van fraude komen studenten niet in aanmerking voor ‘cum laude’, omdat bij fraude de betrouwbaarheid van de prestatie in het geding is.

Examenorganisatie theaterschool

Het Albeda kent zorgvuldige procedures om ervoor te zorgen dat de examens goed verlopen zodat de diploma’s die worden afgegeven er garant voor staan dat afgestudeerde studenten ook daadwerkelijk de competenties hebben verworven die noodzakelijk zijn voor een goede beroepsuitoefening. De onderwijsinspectie bewaakt nauwgezet de kwaliteit van de examinering in het Albeda.

De examencommissie Theater en Muziek is verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van de examens en het proces van examineren. Door de procedures regelmatig te controleren zorgen we ervoor dat het diploma dat wordt afgegeven ervoor garant staat dat jij ook daadwerkelijk de competenties hebt verworven die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van je beroep. De onderwijsinspectie bewaakt nauwgezet de kwaliteit van onze examinering. De examencommissie is dus vooral verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van de examens. De docenten, onderwijsleiders en het examenbureau voeren de exameninering uit.

Het examenbureau is, in opdracht van de examencommissie, verantwoordelijk voor de logistieke uitvoering van de examens.

Examenwerk wordt nagekeken binnen tien dagen (conform oude reglement), maar dit kan met tien dagen worden verlengd indien noodzakelijk. Alle regels en procedures rondom examinering zijn terug te vinden op het portaal. Daarnaast beschikt het Albeda over een examenreglement. Je kunt hierin onder meer informatie vinden over de examenprocedures, fraude, vrijstellingen, diplomeren, aangepaste examinering en klachten, beroep en bezwaar.

Gegevens examencommissie Theater en Muziek
De examencommissie wordt geleid door een voorzitter, mevrouw Inge van Bers, [email protected]. Leden vanuit Theater:
Mw A. Heijdra, coördinator mbo kantoor
Mw. H. van der Eerden, docent

Gegevens examenbureau
Het examenbureau wordt geleid door Mw A. Heijdra, [email protected].

Taken examencommissie Theater

  • Borgen van de kwaliteit van de examinering en van de examens;
  • Vaststellen van richtlijnen voor vaststellen en beoordelen van instellingsexamens;
  • Vaststellen van examens;
  • Vaststellen of een deelnemer voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een diploma, certificaat of instellingsverklaring, en het afgeven ervan;
  • Het meenemen van het resultaat van een gevolgd keuzedeel in de diplomabeslissing.
  • Verlenen van vijstellingen;
  • Handelen bij fraude en onregelmatigheden;
  • Behandelen van klachten;
  • Opstellen van een jaarverslag examencommissie.

Klachten, bezwaar & beroep

Het kan gebeuren dat je ontevreden over een examen of over de gang van zaken rondom een examen bent. Het kan bijvoorbeeld gaan over teveel lawaai tijdens het examen, waardoor je je niet kon concentreren, of dat het examen te laat begonnen is of dat de inhoud van het examen niet klopt met wat geleerd moest worden. Als je een klacht of een bezwaar hebt over je examen, dan neem je allereerst contact op met Debbie van Dishoeck. In een gesprek bespreek je je klacht of bezwaar. Er zijn twee verschillende soorten klachten rondom examinering:

  • Klachten over een gedrag bij een examen, bijvoorbeeld over lawaai tijdens een examen.
  • Klachten over een beslissing van de examencommissie, bijvoorbeeld over het resultaat van een examen. 

Klacht over een gedraging
Heb je een klacht over iets wat gebeurd is tijdens het examen, een gedraging, dan dien je een klacht in bij de klachtenfunctionaris via [email protected]. Meer informatie vind je op www.albeda.nl/klachten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een klacht over lawaai waar je tijdens het examen last van had of dat er een andere storing plaatsvond tijdens de afname van het examen. Het kan ook zijn dat bepaald gedrag nagelaten is, dat er juist iets niet gedaan is wat volgens jou wel nodig was geweest.

Klacht over een beslissing van de examencommissie
Ben je het niet eens met een beslissing van de examencommissie, dan dien je een verzoek tot herziening van de beslissing in bij de examencommissie. Dit kan via het examenbureau van de opleiding. Een verzoek voor herziening van de beslissing kan je binnen 5 werkdagen na het bekendmaken van de beslissing van de examencommissie, schriftelijk indienen bij de examencommissie. In de klacht staan in ieder geval je naam en adres, de datum waarop je het verzoek indient, de omschrijving van de beslissing waartegen jouw verzoek is gericht en waarom je vindt dat de beslissing niet juist is.

Binnen 10 werkdagen nadat jij je verzoek hebt ingediend, neemt de examencommissie een hernieuwde beslissing. Als de examencommissie het nodig vindt, stelt zij aanvullende vragen aan jou en aan de persoon die betrokken is bij de beslissing, vaak de docent die het examen heeft nagekeken en het cijfer heeft gegeven. Als je het niet eens bent met de hernieuwde beslissing van de examencommissie, dan kun je hiertegen bezwaar indienen bij de bezwarencommissie.

Legitimatieplicht

Je moet je altijd legitimeren bij een examen, ook als je de docenten die bij het examen aanwezig zijn, goed kent. Je moet dus een geldig, niet verlopen, legitimatiebewijs bij je hebben. Dit zijn alleen:

  • Nederlands paspoort;
  • Nederlandse identiteitskaart (ID);
  • rijbewijs;
  • ander officieel legitimatiebewijs zoals een vreemdelingendocument.

Kopien en/of foto's zijn NIET toegestaan. 
Als je je niet kunt legitimeren, kan je NIET toegelaten worden tot het examen.

Vrijstellingen

Je kan een verzoek tot vrijstelling indienen voor een generiek examen Nederlands, Engels of rekenen bij de examencommissie Theater en Muziek. Je komt in principe voor een vrijstelling in aanmerking als:

  • Je in een vorige opleiding op hetzelfde of hogere referentieniveau tenminste een 6 als cijfer hebt behaald voor het betreffende examen. Heb je al examen Engels op HAVO of VWO gedaan, dan geldt dat je daar minimaal een 5 voor moet hebben gehaald.

Er zijn uitzonderingen op deze regels, bijvoorbeeld wanneer je mee hebt gedaan aan een pilotexamen. De examenleider kan je hier meer informatie over geven. De examencommissie beslist over het vrijstellingsverzoek binnen 10 werkdagen nadat dit verzoek is ingediend.

 

Aangepaste examinering

Je kan recht hebben (bijvoorbeeld als gevolg van een fysieke beperking) op een aangepaste afname van het examen. Zo kan je recht hebben op hulpmiddelen of meer tijd. Dit vraag je schriftelijk aan bij de Examencommissie.

Herkansing / examen gemist

Kandidaten zijn verplicht deel te nemen aan de examens die voor hen zijn georganiseerd. Dit is belangrijk om vertraging in de opleiding te voorkomen. Je hebt altijd recht op één herkansing. De tweede kans is voor als je een onvoldoende hebt gehaald, voor als je de eerste kans gemist hebt en voor als je je resultaat wilt verbeteren. Uitzonderingen staan in het examenplan. Alle regels rondom herkansingen vind je in het Examenreglement.

Als je volgens de Examencommissie een geldige reden had om te verzuimen bij een examen, dan krijg je alsnog twee kansen om examen te doen. Als de Examencommissie vindt dat je geen goede reden had om afwezig te zijn bij het examen, dan telt het verzuimde examenmoment mee als een gemaakt examen.

Fraude en wangedrag bij examinering

Onder fraude wordt het volgende verstaan:

  • Op onrechtmatige wijze (proberen) gebruik te maken van oplossingen, antwoorden van door anderen gemaakt examenwerk;

  • Op onrechtmatige wijze veranderingen aanbrengen in het examenmateriaal;

  • Niet opvolgen van instructies van examinatoren of surveillanten tijdens het examen;

  • Gebruik maken van niet toegestane hulpmiddelen.

Zodra een examinator of surveillant tijdens of na het examen merkt dat er een onregelmatigheid heeft plaats gevonden, word je daar direct van in kennis gesteld en stopt de afname van het examen.  

De examinator of surveillant stelt een procesverslag examinering op en levert het procesverslag examinering in bij het examenbureau van de opleiding. Jij ondertekent dit procesverslag examinering ook voor ‘gezien’ (dat betekent niet dat je het er ook altijd mee eens bent).

De examencommissie neemt een beslissing ten aanzien van de gevolgen van de onregelmatigheid en stelt jou hiervan op de hoogte binnen 5 werkdagen na de constatering van de onregelmatigheid. Voor meer informatie over klachten, bezwaar en beroep vind je onder de tegel Rechten en Plichten.

Examenstudent

Je hebt aan het begin van je studie een onderwijsovereenkomst ondertekend. Deze is geldig voor de periode waarin het onderwijs en de examens worden aangeboden. Als je niet alle examenonderdelen op tijd hebt gehaald (en je dus gezakt bent), is er een mogelijkheid om als examenstudent nogmaals examen te doen. De moet daarvoor een verzoek indienen met een schriftelijke motivatie bij de examencommissie. De examencommissies besluit schriftelijk, met een motivatie, tot het al dan niet inschrijven van jou als examenstudent.

Als je als examenstudent een examen herkanst, dan doe je dat op werkprocesniveau. Een examenstudent betaalt 200 euro per periode voor het herkansen van een proeve. Voor het herkansen van een Centraal examen of instellingsexamen Nederlands, Engels of rekenen betaal je 50 euro per examen. De periode waarin de examenstudent de examens mag maken, is in beginsel de eerste helft van het volgende schooljaar. De examencommissie besluit over inschrijvingen van examenstudenten buiten deze periode om. Vraag aan je SLB'er als je hier meer over wilt weten. 

Examendossier

Je kunt pas diplomeren als je aan alle gestelde voorwaarden hebt voldaan. Je examenresultaten worden bewaard in de examenmap. Voldoen je examenresultaten aan de gestelde eisen en is de map volledig, dan kom je in aanmerking voor je diploma. De examencommissie Theater en Muziek stelt vast of je kunt diplomeren en recht hebt op een diploma.

Het examendossier bevat:

  • De bewijsstukken dat je de beroepsgerichte examens met een voldoende hebt afgerond.
  • De bewijsstukken dat je voldaan hebt aan de wettelijke eisen die aan Nederlands, Engels (alleen niveau 4) en rekenen zijn gesteld.
  • Een verklaring van de school dat je voldaan hebt aan de wettelijke eisen met betrekking tot loopbaan en burgerschap.
  • Een bewijstuk dat je de BPV met een voldoende hebt afgerond.
  • Een overzicht van de keuzedelen die je hebt gevolgd en de examens die je hebt gedaan.