Studiehandleiding Verzorgende IG 2021-2022

Studiehandleiding Verzorgende IG

We vinden het fijn dat je voor een opleiding bij ons hebt gekozen. We gaan je helpen bij het ontdekken en toepassen van jouw talenten, zodat je kunt uitgroeien tot een bekwame medewerker. In deze studiehandleiding vind je alle informatie die je nodig hebt over je opleiding, bijvoorbeeld over de vakken die je gaat volgen, over beroepspraktijkvorming (stage), examens en vakanties.

Bij ons op school zijn de volgende kernwaarden belangrijk:

  1. Persoonlijk: Bij ons mag je rekenen op aandacht, respect en geborgenheid. Studeren en werken doen wij in een prettige en veilige sfeer waarbij verbinding, betrokkenheid en professionaliteit centraal staan.
  2. Ambitieus: Wij dagen iedereen uit om het beste uit zichzelf en elkaar te halen en bieden uitstekende mogelijkheden om talent optimaal tot zijn recht te laten komen. Er is ruimte en waardering voor eigen initiatief en vernieuwing.
  3. Verantwoordelijk: We doen wat we afspreken en zijn aanspreekbaar op ons handelen.

We wensen je een leerzame en plezierige tijd!

Ingrid Tuinenburg

Directeur Albeda zorgcollege

Beroep

Beroep

De verzorgende IG biedt ondersteuning bij de persoonlijke verzorging. Je verstrekt medicatie, verzorgt wonden en voert een aantal verpleegtechnische handelingen uit, zoals bijvoorbeeld katheteriseren en het geven van sondevoeding. Daarnaast help je bij activiteiten en ondersteun je de cliënten bij het behouden van hun eigen regie. Je leert goed te kijken en te luisteren naar de cliënt en te bespreken welke ondersteuning nodig is.

Lees verder

Sluit

Opleiding

Opleiding

De mbo-opleiding Verzorgende-IG is een beroepsopleiding op niveau 3 die gemiddeld drie jaar duurt. De exacte duur van de opleiding hangt af van je leerroute en tempo.  Je ontwikkelt in de opleiding de competenties die je als verzorgende nodig hebt door middel van theorie, practicum en het leren in de beroepspraktijk. De beroepshouding is hier een belangrijk onderdeel van.

De opleiding wordt aangeboden in twee leerwegen:

  • In de beroepsopleidende leerweg (bol). In het eerste deel van de opleiding ligt de nadruk op het leren op school, afgewisseld met stages in de praktijk. In het laatste deel van de opleiding ligt de nadruk op het leren in de praktijk, met wekelijks één of twee lesdagen op school;

  • In de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt in de praktijk en gaat één lesdag in de week naar school.

Binnen de leerwegen bestaan verschillende leerroutes:

  • De reguliere leerroute (bol en bbl) voor starters vanuit het voortgezet onderwijs of zonder ervaring in de zorg.
  • De praktijkgestuurde leerroute (bol): In deze route volg je het onderwijs niet op school, maar geheel in een zorginstelling. Het onderwijs wordt hier vormgegeven vanuit de ervaringen die jij en je groepsgenoten in de praktijk van deze zorginstelling opdoen: praktijkgestuurd.
  • Verkorte trajecten voor mensen die al een niveau 3 of 4 opleiding in de zorg hebben afgerond.
  • Doorstroomtraject: voor mensen die een niveau 2 opleiding in de zorg hebben afgerond.

Tijdens de intake zal met jou besproken worden wat voor jou de beste leerweg en leerroute is.

 

Lees verder

Sluit

Rechten en plichten

Rechten en plichten

Albeda kent diverse formele documenten. Hierin staan de rechten en plichten van en voor studenten.

Lees verder

Sluit

Toetsen en studievoortgang

Toetsen en studievoortgang

Binnen de opleiding volgen wij jouw studievoortgang. We kijken naar de vorderingen op het gebied van je studieresultaten en je beroepshouding.

Lees verder

Sluit

Examens en diplomering

Examens en diplomering

Om je diploma te behalen moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je slagen voor je examens, en moet je bijvoorbeeld je beroepspraktijkvorming met een voldoende afsluiten.

Lees verder

Sluit

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Stage lopen (in de bol-leerweg) of werken (in de bbl-leerweg) is een belangrijk onderdeel van de opleiding. We noemen dat beroepspraktijkvorming. In de bpv leer je veel over je toekomstige beroep. Daar maak je echt kennis met het vak.

Lees verder

Sluit

Aan- en afwezigheid

Aan- en afwezigheid

Albeda verwacht van jou dat dat je aanwezig bent bij alle onderwijsactiviteiten. Ben je ziek of heb je een andere reden dat je niet aanwezig kunt zijn? Mail of bel naar jouw schoollocatie. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mailt of belt je ouder/verzorger.

Lees verder

Sluit

Begeleiding

Begeleiding

Je komt verschillende begeleiders tegen tijdens je studie. Zo zijn er docenten en studieloopbaanbegeleiders op school maar ook werkbegeleiders of praktijkopleiders die je begeleiden in je stage. Toch kun je ook begeleiding nodig hebben omdat er een aantal dingen niet zo lekker lopen in je leven en die invloed hebben op je schoolprestaties. Albeda vindt het belangrijk om jou die hulp te geven die je helpt om je diploma te halen.

Lees verder

Sluit

Roosters, kosten, leermiddelen, klachten, medezeggenschap

Roosters, kosten, leermiddelen, klachten, medezeggenschap

Hier lees je wat je opleiding kost en welke leermiddelen je moet aanschaffen. Ook lees je hier hoe je bij je rooster kunt komen. We willen graag dat studenten en ouders/verzorgers meepraten en meedenken over ons onderwijs: hoe we dit organiseren lees je ook hier. Mocht je opmerkingen of klachten hebben: ook deze horen we graag, zodat we kunnen werken aan het beste onderwijs.

Lees verder

Sluit

Gegevens opleiding

Vastgesteld door:
Directie van Albeda zorgcollege
vastgesteld op:
1 juli 2021
Crebonummer:
25656
Niveau:
3
Leerweg:
bol en bbl
Duur reguliere opleiding:
3 jaar