De opleiding

In het kwalificatiedossier staat precies wat je moeten weten en kunnen als Verzorgende IG. Dat is beschreven in een basisdeel en keuzedelen. 

In het digitale onderwijsmateriaal zie je hoe de opleiding er uit ziet. Je komt daar bij via je Albeda account.

Jouw opleiding moet voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Zo is ook beschreven hoeveel uur les, en hoeveel uur beroepspraktijkvorming je moet krijgen in elke fase/leerjaar van je opleiding. Voor jouw opleiding is dat opgenomen in het zogenaamde TOP-model (Transparante onderwijsprogrammering).

Meer informatie

Basisdeel

Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

Onderdeel 1: Beroepsspecifieke onderdelen
Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. In het kwalificatiedossier staat helemaal uitgeschreven:

  • hoe complex de taak is,
  • welke verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van je wordt gevraagd,
  •  en welke vakkennis en vaardigheden je nodig hebt om de taak uit te voeren.

Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen. De opleiding kent de volgende kerntaken:

  • B1-K1: Bieden van zorg en ondersteuning;
  • B1-K2: Werken aan organisatie- en professiegebonden taken.

Werkprocessen: Werkprocessen zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In het kwalificatiedossier staat per werkproces beschreven wat de activiteit inhoudt, wat het resultaat van de activiteit moet zijn en welk gedrag er van jou wordt verwacht. De werkprocessen zijn ook gekoppeld aan de zogenaamde CanMeds-rollen: deze rollen zijn internationaal beschreven.

Onderdeel 2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Om je diploma te behalen moet je voldoen aan een keuzedeelverplichting van 720 uur. Per keuzedeel is aangegeven voor hoeveel uur het keuzedeel staat. Het aanbod van keuzedelen kan per schooljaar verschillen: je maakt samen met je studieloopbaanbegeleider een keuze uit het aanbod.

Er zijn keuzedelen die binnen de opleiding worden aangeboden, maar je kunt ook kiezen voor een keuzedeel buiten de opleiding. Je moet hiervoor wel een verzoek indienen: de studieloopbaanbegeleider zal je hierbij helpen. Jouw keuze moet wel organiseerbaar zijn binnen het rooster van de opleiding.

Voorbeelden van keuzedelen binnen jouw opleiding zijn:

  • Zorg en technologie (480 uur)
  • Internationaal I bewustzijn (interculturele diversiteit) (240 uur)
  • Ondernemend gedrag (240 uur)
  • Engels in de beroepscontext A2 of B1 (240 uur)
  • Niet aangeboren hersenletsel (240 uur)
  • Mensen met een licht verstandelijke beperking (240 uur)

 

 

De praktijkgestuurde leerroute

Je volgt de opleiding via de bol-leerweg niet op school, maar volledig in een zorginstelling. Je loopt daar je stage en volgt daar al je lessen. Je zit dus in een groep met studenten die allemaal bij dezelfde instelling de opleiding volgen. Dit maakt het mogelijk om de theorielessen direct aan te laten sluiten bij wat jullie in je stage meemaken, van daar de naam 'praktijkgestuurd'. Er is daardoor ook veel aandacht voor werknemersvaardigheden: je bent immers vanaf de start op de locatie van de zorginstelling en zult je daarnaar moeten gedragen. Medewerkers van de zorginstelling draaien in verschillende vormen mee in het opleidingstraject.

Bekijk hier het filmpje.

Het TOP-model van deze leerroute vind je hier.